Izraēlas "Dzelzs kupols" iznīcina no Sīrijas raidītu raķeti
Izraēlas karavīrs apsargā "Dzelzs kupola" pretraķešu sistēmu.
Pasaulē
2016. gada 17. septembris, 22:11

Izraēlas "Dzelzs kupols" iznīcina no Sīrijas raidītu raķeti

Jauns.lv

Izraēlas pretraķešu sistēma "Dzelzs kupols" sestdien iznīcinājusi raķeti, kas no Sīrijas bija palaista uz Izraēlas kontrolēto Golanas augstieņu daļu.

"No Sīrijas raidītu šāviņu pārtvēra "Dzelzs kupola" pretgaisa aizsardzības sistēma. Netiek ziņots par cietušajiem," teikts Izraēlas armijas paziņojumā.

"Šī ir pirmā reize, kad "Dzelzs kupola" pretgaisa aizsardzības sistēma ir pārtvērusi šāviņu no Sīrijas," norādīja armijas preses dienestā.

Raķetes palaišana ir atkāpšanās no līdz šim ierastās savstarpējās artilērijas apšaudes un gaisa triecieniem abu valstu starpā.

Ziemeļu flangā Izraēla raķešu palaišanas baterijas izvietoja pēc tam, kad 2015.gadā tā veica gaisa triecienus pret Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" spēkiem Sīrijā.

Izraēlas sabiedriskā radiostacija vēstīja, ka tiek uzskatīts, ka šāviņš no Sīrijas ir neapzināti raidīts saistībā ar sarežģīto pilsoņu karu valstī, kas turpinās jau sesto gadu.

Izraēla ir centusies izvairīties no jebkādas iesaistes konfliktā, bet ir uzbrukusi Sīrijas armijas mērķiem, kad šāviņi ir nokrituši tās Golanas augstieņu pusē.

Otrdien Izraēlas lidmašīna mērķēja uz Sīrijas armijas pozīcijām pēc tam, kad tās armija paziņoja, ka nomaldījies šāviņš nokrita tās okupētajā zonā.

Sīrija savukārt paziņoja, ka ir notriekusi Izraēlas armijas lidmašīnu un bezpilota lidaparātu, lai gan to noliedza Izraēla.

Saspīlējums abu pušu starpā pieaudzis pēc tam, kad pirmdien Sīrijā spēkā stājās ar Krievijas un ASV starpniecību panākts pamiers, kas gan neattiecas uz teritorijām, kuras kontrolē džihādisti, piemēram, grupējums "Islāma valsts".

Izraēlas armija Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību uzskata par atbildīgu par visiem šāviņiem, kas raidīti no tās teritorijas, neatkarīgi no tā, kas to palaida.

Izraēla 1967.gada Sešu dienu karā atņēma Sīrijai 1200 kvadrātkilometru lielu Golanas augstieņu teritoriju un 1981.gadā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nav atzinusi šo aneksiju.

2014.gada Izraēlas un Gazas joslas grupējuma HAMAS un citu palestīniešu kaujinieku grupējumu kara laikā Izraēla izvietoja "Dzelzs kupolu", lai notriektu raķetes, kas raidītas uz valsti. Pretraķešu sistēmai finansējumu sniedz ASV.

LETA/Foto: EPA/LETA