Pasaulē
2012. gada 19. jūnijs, 14:16

Par spīti krīzei Barrozu vēlas ieviest finanšu transakciju nodokli

Jauns.lv

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu pirmdien solīja veicināt finanšu transakciju nodokļa ieviešanu, aicinot uz rīcību, lai palīdzētu pasaules nabadzīgajiem, neskatoties uz eirozonas krīzi.

Finanšu transakciju nodokļa ideja, kas aizgūta no Nobela prēmijas laureāta Džeimsa Tobina, kurš pirms 40 gadiem ierosināja tā izveidi, paredzēta, lai gūtu ienākumus no finanšu institūcijām, jo sevišķi bankām, kurām nācās sniegt ievērojamu finansiālu atbalstu pēc ASV hipotēku tirgus sabrukuma 2008.gadā.

Taču Lielbritānija šim ierosinājumam izrādījusi sīvu pretošanos, bažījoties, ka tādējādi tiktu iedragāts Londonas kā finanšu centra statuss.

Meksikā notiekošajā G20 samitā Barrozu aicināja "neaizmirst pasaules nabadzīgākos šajā brīdī mūsu ekonomiskajā situācijā".

"Mēs vēlamies, lai finanšu transakciju nodoklis kļūtu par realitāti Eiropā un, ja iespējams, pasaules līmenī. Tas ir godīguma jautājums, un tas mums ļautu vairāk palīdzēt pasaules nabadzīgajiem iedzīvotājiem," norādīja Barrozu.

Kā ziņots, pagājušā gada septembrī Eiropas Komisija (EK) ierosināja ieviest 0,1% nodokli akciju darījumiem un 0,01% nodokli atvasinātajiem finanšu instrumentiem un citiem finanšu pakalpojumu nozares produktiem.

Tomēr, tā kā nodokļu jautājumiem nepieciešams vienbalsīgs 27 ES dalībvalstu apstiprinājums, pagaidām pastāv mazas cerības tā ieviešanai visās bloka valstīs.

Plānots, ka nodoklis varētu tikt ieviests 2015.gada sākumā arī gadījumā, ja par tā ieviešanu izšķirsies vien neliels skaits dalībvalstu.

LETA