Pasaulē
2012. gada 1. augusts, 22:42

Kuriļu salas iesaka pārdēvēt krievu vārdos

Jauns.lv

Četrās Kuriļu grēdas salās - Iturupā, Kunaširā, Šikotanā un Habomai, ko 1945.gadā okupēja padomju karaspēks, - tiks veikta iedzīvotāju aptauja par šo salu pārdēvēšanu krievu vārdos.

Šādas idejas autors ir jūnijā reģistrētās partijas "Par taisnīgumu" priekšsēdētājs Vladimirs Ponomarenko, kas pēc šīs aptaujas gatavojas izstrādāt attiecīgu likumprojektu un nodot to prezidentam Vladimiram Putinam.

Krievijai un Japānai joprojām nav izdevies atrisināt domstarpības par šo salu piederību, kas kavē robežas noteikšanu un Otrā pasaules kara miera līguma noslēgšanu. Japāna Kuriļu salu dienviddaļu uzskata par savām Ziemeļu teritorijām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām. Savukārt Maskava uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām, kas iegūta kara rezultātā, nav apšaubāma.

Aptauja pašās salās sāksies 18.augustā - dienā, kad sākās padomju spēku uzbrukums salām, - un beigsies 1.septembrī, bet 2.septembrī, Japānas kapitulācijas dienā, tiks apkopoti tās rezultāti.

Pārējās Krievijas iedzīvotāji jau šobrīd var izteikt savu viedokli partijas interneta vietnē.

Konkrēti - Kunaširu ierosināts pārdēvēt vai nu par Melno salu tulkojumā no Japānas pirmiedzīvotāju ainu valodas, par Kazaku salu vai Davidova salu - pazīstama krievu jūrasbraucēja vārdā.

Iturupai piedāvāts izraudzīties nosaukumu Lašu sala, Zivju sala vai Cerības sala.

Šikotanu, kuras nosaukums ainu valodā nozīmē "labākā vieta", ieteikts nosaukt par Skaisto salu vai arī par Spanberga salu - tās pirmatklājēja vārdā.

Kā uzskata Ponomarenko, kas ar savu partiju piedalīsies reģionālajās vēlēšanās Sahalīnā, šāda salu pārdēvēšana būs "signāls Japānai par Krievijas nelokāmību Kuriļu jautājumā".

Partijas līderis atzinis, ka viņam pašam esot "veca mīlestība uz Kuriļu salām", kur viņš pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados dienējis.

Pretenciozais politiķis arī apsūdzējis Japānu "etnocīdā pret ainiem", kas Tokijai esot jāatzīst. "Mēs vienmēr it kā taisnojamies, ka tās ir mūsu salas, kaut arī aini bija kristieši un prata krievu valodu, tur viss ir krievisks," viņš sacījis izdevumam "Kommersant".

Savukārt fonda "Pēterburgas politika" prezidents Mihails Vinogradovs šo ideju nosaucis par kroplīgu un izteicis šaubas, vai Kuriļu salu iedzīvotāji to atbalstīs.

"Pie vēsturiskajiem nosaukumiem visi ir pieraduši. (..) Pārdēvēšana Tālo Austrumu iedzīvotājiem var izraisīt drīzāk nenoteiktības un baiļu sajūtu nekā eiforiju. Tā radīs arī papildu spriedzi attiecībās ar Japānu," viņš norādījis. "Nevaru iedomāties, kā uz to reaģēs Putins. Iespējams, sirds dziļumos atbalstīs, bet, manuprāt, prezidentam nebūtu jēgas reaģēt uz tādu ierosinājumu."

LETA