Pasaulē
2013. gada 6. marts, 13:55

Par izvēles iespēju nenodrošināšanu "Microsoft" jāmaksā bargs sods - 561 miljons

Jauns.lv

Eiropas Komisija (EK) ASV informācijas tehnoloģiju gigantam "Microsoft" trešdien piemēroja soda naudu 561 miljona eiro (394,3 miljonu latu) apmērā par tā nespēju nodrošināt patērētājiem izvēles iespējas attiecībā uz interneta pārlūkprogrammu lietošanu.

EK paziņojumā norādīts, ka šī ir pirmā reize, kad uzņēmumam piemērotas sankcijas par nespēju labot situāciju pēc iepriekšējām EK sūdzībām, kas esot vērtējams kā "ļoti nopietns pārkāpums".

2009.gadā komisija pieprasīja "Microsoft" līdz 2014.gadam nodrošināt iespējas lietotājiem izvēlēties interneta pārlūkprogrammu saistībā ar sūdzībām, ka kompānija ierobežo to izvēli.

Taču izmeklēšanā konstatēts, ka laika periodā no 2011.gada maija līdz 2012.gada jūlijam, kad klajā tika laistas "Windows 7" labojumu paketes, aptuveni 15 miljoniem klientu nav bijušas iespējas izvēlēties sev tīkamāko interneta pārlūkprogrammu.

"Microsoft" jau atzinusi šo kļūmi, ko kompānija skaidro ar tehniskām problēmām.

Šī nav pirmā reize, kad EK nonākusi domstarpībās ar "Microsoft". 2008.gadā komisija uzņēmumam piemēroja soda naudu 899 miljonu eiro apmērā, kas gan vēlāk tika samazināta līdz 860 miljoniem eiro, par nespēju ievērot rīkojumu dalīties produktu informācijā ar konkurentiem, lai to programmatūras varētu darboties "Windows" vidē.

Vislielāko naudassodu EK piemērojusi mikroshēmu ražotājam "Intel Corp.", kam 2009.gadā nācās samaksāt 1,06 miljardus eiro.

LETA, Foto: shutterstock