Prezidents Kadirovs par Bostonas teroristiem: "Viņu ļaunums dzima Amerikā, ne Čečenijā"
Lai gan Kadirovs par notikušo izteicis līdzjūtību ASV, vienlaikus viņš kritizējis Savienoto Valstu tiesībsargājošās iestādes par vecākā brāļa Tamerlana Carnajeva nogalināšanu.
Pasaulē
2013. gada 19. aprīlis, 20:38

Prezidents Kadirovs par Bostonas teroristiem: "Viņu ļaunums dzima Amerikā, ne Čečenijā"

Jauns.lv

Par teroraktu sarīkošanu Bostonā aizdomās turamajiem brāļiem Carnajeviem nav nekādas saistības ar Čečeniju, paziņojis Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs.

"Viņi uzauga Amerikā, tur veidojās viņu uzskati un pārliecības. Viņu ļaunuma sakne meklējama Amerikā," internetā pavēstījis Kadirovs.

Lai gan Kadirovs par notikušo izteicis līdzjūtību ASV, vienlaikus viņš kritizējis Savienoto Valstu tiesībsargājošās iestādes par vecākā brāļa Tamerlana Carnajeva nogalināšanu. "Būtu bijis loģiski viņu aizturēt un nopratināt," secinājis Kadirovs.

"Acīmredzot īpašajām vienībām par katru cenu bija vajadzīgs rezultāts, lai nomierinātu sabiedrību," pārliecināts Kadirovs.

Savukārt ziņu aģentūrai "RIA Novosti" Kadirovs iepriekš norādīja, ka "mēs nepazīstam Carnajevus. Viņi dzīvoja un mācījās Amerikā. Amerikā notikušais ir amerikāņu specvienību vaina."

"Tas jau ir tipiski, ka par visu pasaulē notiekošo tiek vainoti čečeni, čečeni tiek vainoti pat par cunami," apgalvoja Kadirovs.

Tikmēr sociālajos tīklos atrodama informācija, ka Bostonas teroraktu lietā "aizdomās turamais Nr.2" - 19 gadus vecais Džohars Carnajevs - pārvalda čečenu valodu.

LETA jau ziņoja, ka agrā piektdienas rītā ASV policija apšaudē nogalinājusi vienu no vīriešiem, kas tiek turēts aizdomās par sprādzienu sarīkošanu Bostonas maratona laikā, kamēr otra aizdomās turamā vajāšana joprojām turpinās.

Televīzijas kanāls NBC vēsta, ka abi gados jaunie vīrieši, kuri tiek turēti aizdomās par pirmdien sarīkotajiem sprādzieniem, ir čečenu izcelsmes brāļi, kas Savienotajās Valstīs dzīvojuši ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām.

Vajāšana sākās pēc tam, kad pie Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta Bostonā tika sašauts studentu pilsētiņu apsargājošais policists, kurš no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā mira.

Aizdomās turamie notikuma vietā nolaupīja automašīnu, un sākās dramatiska pakaļdzīšanās. Bēgļus policija panāca Bostonas pievārtē esošajā Votertaunā, kur sākās jauna apšaude. Tās laikā pirmais aizdomās turamais tika sašauts un pa ceļam uz slimnīcu mira. Otra aizdomās turamā vajāšana turpinās. Apšaudē Votrtaunā ievainots vēl viens policists, kurš atrodas smagā stāvoklī.

NBC ziņo, ka vajājamais "aizdomās turamais Nr.2", kas novērošanas kameru attēlos redzams baltā beisbola cepurē, ir 19 gadus vecais Džohars Carnajevs. Savukārt nogalinātais "aizdomās turamais Nr.1", kurš miris no daudziem šautiem ievainojumiem un brūcēm, kuras gūtas apšaudes laikā notikušajā sprādzienā, ir 26 gadus vecais Tamerlans Carnajevs.

Aizdomās turamo identitāti apstiprinājis arī viņu onkulis Ruslans Carni, kas mīt Merilendā un pastāstījis, ka brāļi ASV dzīvojuši aptuveni desmit gadus, bet pirms tam neilgi mituši Krievijas Dagestānas autonomās republikas galvaspilsētā Mahačhalā, bet uzauguši esot Kirgizstānā. Savienotajās valstīs viņi esot ieradušies kā bēgļi.

Savukārt aizdomās turamo tēvs Anzors Carnajevs, kurš joprojām dzīvo Mahačhalā, telefonintervijā aģentūrai AP izteicies, ka jaunākais brālis Džohars esot "īsts eņģelis". Šobrīd viņš studējot medicīnu otrajā kursā. 2011.gadā Masačūsetsas pavalsts Kembridžas municipalitāte jaunākajam no brāļiem Carnajeviem piešķīrusi 2500 dolāru lielu stipendiju.

LETA, Foto: AFP/LETA