Eiropas Cilvēktiesību tiesa: Jūlija Timošenko cietumā iesēdināta nelikumīgi
Jūlija Timošenko jau otro gadu atrodas cietumā Ukrainā, un ik pa laikam saasinās viņas veselības problēmas.
Pasaulē

Eiropas Cilvēktiesību tiesa: Jūlija Timošenko cietumā iesēdināta nelikumīgi

Jauns.lv

Eiropas Cilvēktiesību tiesa Strasbūrā otrdien paziņoja, ka bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko apcietināšana 2011.gada augustā bijusi nelikumīga.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa: Jūlija Timošenko ciet...

"Tiesa uzskata, ka apcietinājums bija patvaļīgs un nelikumīgs visu periodu," teikts tiesas spriedumā.

Spriedums attiecas uz Kijeva Pečoras rajona tiesas 5.augusta lēmumu mainīt Timošenko noteikto drošības līdzekli parakstu par neizbraukšanu no dzīvesvietas pret apcietinājumu.

"Ņemot vērā faktu, ka tiesnese, [pamatojot lēmumu par Timošenko apcietināšanu], minēja to, ka viņa traucē lietas izskatīšanai un uzvedas izaicinoši, viņas tiesības uz brīvību tika ierobežotas citu iemeslu dēļ, nevis to iemeslu dēļ, kas ir pieļaujami saskaņā ar [Eiropas Cilvēktiesību konvencijas] 5.pantu," teikts spriedumā.

Tomēr ECT atzina par nepamatotu Timošenko sūdzību par to, ka, pagājušajā gadā pārvietojot viņu no cietuma uz slimnīcu, pret viņu pielietota vardarbība, un konstatēja, ka šajā gadījumā Eiropas Cilvēktiesību konvencija nav pārkāpta.

Spriedumu trīs mēnešu laikā var pārsūdzēt ECT Lielajā palātā.

Jūlijas Timošenko meita Jevgeņija Timošenko, žurnālistiem Kijevā komentējot spriedumu, to nosauca par "pirmo uzvaru".

"Šodien mēs sakām, ka tā ir pirmā uzvara, pirmais solis ceļā uz viņas pilnīgu politisku reabilitāciju un nekavējošu atbrīvošanu," teica Jevgeņija Timošenko.

Jūlijai Timošenko  2011.gada 11.oktobrī tika piespriests septiņu gadu cietumsods  par valstij neizdevīgu līgumu slēgšanu par Krievijas gāzes piegādēm laikā, kad viņa vadīja valdību. Timošenko  apgalvo, ka viņas kriminālvajāšanai ir politiski iemesli.

BNS, Foto: AFP/LETA