Pasaulē
2013. gada 6. jūlijs, 23:03

Bolīvijas prezidents sola sniegt patvērumu Snoudenam

Jauns.lv

Bolīvijas prezidents Evo Moraless sestdien paziņoja, ka sniegs patvērumu bēguļojošajam ASV izlūkošanas ziņu noplūdinātājam Edvardam Snoudenam, ja tāds lūgums tiks saņemts.

Paziņojot, ka Bolīvija nebaidās no ASV vai to sabiedrotajiem Eiropā, Moraless sacīja, ka vēlas "sniegt patvērumu amerikānim, ja viņš to lūdz".

Moraless gatavību sniegt patvērumu Snoudenam pauda pēc tam, kad to piektdien izdarīja viņa kolēģi Venecuēlā un Nikaragvā.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro piektdien sacīja, ka "kā Venecuēlas Bolivāra republikas valsts vadītājs, es nolēmu piedāvāt humānu patvērumu jaunam amerikānim Edvardam Snoudenam.. lai pasargātu šo jauno cilvēku no vajāšanas, ko sākusi pasaulē ietekmīgākā impērija," ar impēriju domājot ASV.

Atsevišķā runā Managvā piektdien Nikaragvas prezidents Daniels Ortega sacīja, ka gadījumā, "ja apstākļi atļaus", viņa vadītā valsts "ar prieku uzņems Snoudenu un sniegs viņam patvērumu", tomēr viņš neprecizēja, kas ir šie apstākļi.

Līdz šim Snoudens bija lūdzis patvērumu 21 pasaules valstij, bet interneta vietne "WikiLeaks" piektdien paziņoja, ka iesniegumi Snoudena vārdā nosūtīti vēl sešām valstīm. Lielākā daļa valstu gan ir noraidījušas iespēju sniegt patvērumu ASV pilsonim.

Maduro un Ortega ceturtdien pievienojās citu Dienvidamerikas valstu līderiem Bolīvijas pilsētā Kočabambā, lai paustu nosodījumu par Moralesa lidmašīnas novirzīšanu. Valstu līderi pieprasīja atvainošanos no Eiropas valstīm, saistībā ar to, ka Francija, Itālija, Portugāle un Spānija otrdien liedza Moralesa lidmašīnai, kas lidoja no Maskavas, šķērsot savu gaisa telpu un viņa lidmašīna tika novirzīta uz Vīni, kur lidmašīnā netika atrastas pēdas, ka Snoudens tur bijis.

Bolīvijas prezidents uzstāj, ka Eiropas valstīm rīkojumu slēgt gaisa telpu deva ASV. Viņš piedraudēja slēgt ASV vēstniecību Bolīvijā. Arī Maduro apgalvoja, ka ASV Centrālā Izlūkošanas pārvalde (CIP) deva rīkojumu Eiropas valstīm.

Tiek uzskatīts, ka Snoudens turpina uzturēties Maskavas Šeremetjevas lidostā, kur viņš 23.jūnijā ieradās no Honkongas kā tranzītpasažieris, bet viņš nevar doties prom, jo ASV ir anulējušas viņa pasi un viņam nav ceļošanai derīga dokumenta. Pagaidām nav skaidrs, kā Snoudens varētu izkļūt no Šeremetjevas lidostas pat gadījumā, ja kāda valsts apstiprinātu patvēruma piešķiršanu viņam.

Kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību, 30 gadus vecajam Snoudenam ir izvirzītas federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma "Booz Allen Hamilton", kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Snoudens 20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par slepenām programmām, ar kurām ASV izlūkdienesti izspiegojuši interneta un telefonsarunu datus.

BNS