Pasaulē
2013. gada 11. jūlijs, 17:08

Alfrēda Hičkoka filmas iekļautas UNESCO reģistrā

Jauns.lv

Deviņas režisora Alfrēda Hičkoka mēmās filmas iekļautas Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) reģistrā.

Hičkoka agrīnie darbi pērnvasar pēc ilgas atjaunošanas tika izrādīti Lielbritānijas filmu institūtā (BFI). Tagad tās iekļautas UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Lielbritānijas reģistrā.

Tas "parāda Lielbritānijas kultūras un vēstures bagātību no viduslaiku rokrakstiem līdz novatoriskam kino".

Virtuālais reģistrs Lielbritānijā tika izveidots 2010.gada jūlijā.

Šogad tam tika pievienoti 11 objekti no britu bibliotēkām, arhīviem uz muzejiem. To vidū ir vecākā saglabājusies grāmata, kas pilnībā sarakstīta angļu valodā - "Cura Pastoralis of Gregory".

"Mēs priecājamies, ka viena no pazīstamākajiem kinorežisoriem agrīnās filmas ieņēmušas vietu līdzās Lielbritānijas dižākajiem kultūras artefaktiem," sacīja BFI galvenais kurators Robins Beikers. "Aprakstot britu kultūras mantojumu, filmu kultūra pārāk bieži netiek ņemta vērā."

Institūts trīs gadu garumā atjaunoja deviņas Hičkoka mēmās filmas, ko režisors uzņēma savas karjeras sākumposmā no 1925. līdz 1929.gadam. Pagājušogad tās piedzīvoja pirmizrādi Londonas kinofestivālā.

To vidū ir Hičkoka pirmā pilnmetrāžas filma "The Pleasure Garden", kā arī boksa drāma "The Ring". Tolaik tika uzņemta vēl desmitā filma "The Mountain Eagle", taču tā ir pazudusi.

Pagājušogad žurnāla "Sight and Sound" aptaujā Hičkoka kinolente "Vertigo" apsteidza Orsona Velsa "Citizen Kane" cīņā par visu laiku labākās filmas titulu.

LETA