foto: Anhels Lopess Loto, Spānija
Deviņas no šī gada pašām labākajām fotogrāfijām
Kaut gan varētu šķist, ka populārākais sporta veids Senegālā ir futbols, patiesībā lielākā cieņā tur esot reslings. Labākie cīkstoņi pelna miljonus, un viņu cīņas klātienē vēro apmēram 50 000 skatītāju. Attēlā, kas autoram atnesa labākā sporta fotogrāfa laurus, iemūžināts cīkstoņu treniņš Dakaras pludmalē.
2020. gada 5. jūlijs, 03:49

Deviņas no šī gada pašām labākajām fotogrāfijām

9vīri

Ik gadu prestižajā "Sony World Photography Awards" konkursā tiek noteikti planētas labākie fotokadri un fotogrāfi. Lūk, daži šā gada izcilnieki!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lietusmežu sargs

foto: Pablo Albarenga, Urugvaja
Amazones mūžamežos jau gadiem ilgi risinās cīņa starp dabas aizsardzības aktīvistiem un uzņēmējiem, kuri mežus izcērt. Pēdējo triju gadu laikā nogalināti vismaz 207 aktīvisti, un šī fotogrāfija ir kā veltījums visiem tiem, kuri pat par savas dzīvības cenu ir gatavi aizsargāt dabu. Foto autors saņēma balvu kā Gada fotogrāfs.

Made in Africa

foto: Jukviongs Žangs, Ķīna
Pēdējos gados Ķīnas uzņēmumi ražošanu pasākuši pārcelt uz Āfriku, kur darbaspēka izmaksas ir zemākas. Patlaban Āfrikā darbojas jau vairāk nekā 10 000 ķīniešu uzņēmumu, bet attēlā redzamais atrodas Etiopijā un ražo sieviešu apavus.

Tā nav paradīze

foto: Hašems Šakeri, Irāna
Irānas galvaspilsētā Teherānā pēdējos gados dzīvokļu cenas ir uzkāpušas debesīs, tāpēc daudzi pārceļas uz pārdesmit kilometrus attālām piepilsētām – attēlā Pardī. Pa gabalu izskatās skaisti, taču realitātē apdzīvojama ir tikai daļa ēku, pārējās jau gadiem ilgi stāv pusgatavas. Papildus problēmas rada šo satelītpilsētu pārapdzīvotība, kā dēļ veidojas jauni nelabvēlīgie geto.

Nākotnes ferma

foto: Luka Lokatelli, Itālija
Pēc dažām prognozēm, 2050. gadā planētas iedzīvotāju skaits sasniegs desmit miljardus, kas radīs nopietnas problēmas ar pārtikas apgādi. Ļoti iespējams, ka nākotnē fermas izskatīsies tā kā šis Ņūdžersijas uzņēmums AeroFarms, kas augus audzē vertikālās sastatnēs. Jaunā metode ļauj samazināt ūdens patēriņu un iztikt bez pesticīdiem.

Senegālas spēkavīri

foto: Anhels Lopess Loto, Spānija
Kaut gan varētu šķist, ka populārākais sporta veids Senegālā ir futbols, patiesībā lielākā cieņā tur esot reslings. Labākie cīkstoņi pelna miljonus, un viņu cīņas klātienē vēro apmēram 50 000 skatītāju. Attēlā, kas autoram atnesa labākā sporta fotogrāfa laurus, iemūžināts cīkstoņu treniņš Dakaras pludmalē.

Meiteņu futbols

foto: Lukas Barolē, Francija
Mauritānijas sieviešu futbola izlase savu pirmo starptautisko spēli aizvadīja pērn, ar 3:1 zaudējot Džibuti izlasei. Jaunās futbolistes var tikai apbrīnot par drosmi, jo Mauritānija ir islāma valsts un tur daudzi uz sievietēm, kuras spārda bumbu, raugās bez īpašas labvēlības. Taču meitenes ir noskaņotas turpināt!

Pangolīna gaitas

foto: Brents Stirtons, Dienvidāfrika
Vai zinājāt, kurš dzīvnieks ir vispieprasītākais melnajā tirgū? Izrādās, Āfrikas bruņnesis pangolīns. Ik gadu apmēram miljonu šo dzīvnieku nelegāli nogādā Āzijā, kur viņu gaļa skaitās delikatese. Starp citu, nav izslēgts, ka tieši pangolīni varētu būt vainojami jaunā koronavīrusa dzimšanā, taču pārmest dzīvnieciņam kaut ko ir grūti – neba no laba prāta pangolīns brauca uz Ķīnu. Attēlā redzamais gan ir izglābts no kontrabandistu rokām un palaists brīvībā Zimbabves pierobežā.

Piegānītā delta

foto: Robins Hinšs, Vācija
Pirms lielās naftas kompānijas sāka izmantot Nigēras upes deltu, tā bija viena no apdzīvotākajām vietām ar bagātīgu ekosistēmu. Taču septiņdesmitajos gados šajā apkaimē atrada naftu, un viss mainījās līdz nepazīšanai – tagad Nigēras delta ir piedrazota ar naftas atkritumiem un kalpo kā uzskatāms cilvēku neapdomīgas rīcības pierādījums.

Čukču dzīve

foto: Alvaro Laizs, Spānija
Padomju laikos čukči bija pastāvīgi anekdošu varoņi, taču patiesībā vairums pat nenojauta, kā patiesībā čukči dzīvo. Viņu dzīvesveids būtībā nav mainījies jau simtiem gadu, ko viņi aizvadījušo Beringa jūras piekrastē. Par šo attēlu sēriju autors izpelnījās 2. vietu vides foto kategorijā.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas