100 lietas Latvijas simtgadei. 1996. gads: NĪKRĀCES PAMATSKOLA
2018. gada 27. oktobris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1996. gads: NĪKRĀCES PAMATSKOLA

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Padomju armijas aizvākšanās bija ieguvums ne tikai Kurzemes jūrmalciemu iedzīvotājiem, kuri nu varēja brīvi pastaigāties un peldēt Dzintarjūrā, bet arī iekškurzemniekiem, kuri tika pie jaunas skolas. Katru dienu stāstām par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1996. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1997. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1996. gada būve ir NĪKRĀCES PAMATSKOLA, kura tika uzcelta pateicoties tam, ka krievu armijai bija jāmaksā par aukstā kara dižbūves - Skrundas lokatora lietošanu.  Un pēc tam arī jāatstāj armijas pilsētiņu. Vakareiropas latviešu laikraksts “Brīvā Latvija” raksta:

“Daudzus gadus Kuldīgas novada Nīkrāces pagasta bērni mācījās fiziski un morāli novecojušā ēkā, kas būvēta pirms 170 gadiem.

Tieši Lāčplēša dienā nīkrācieši uzsāka mācības ilgi gaidītajā jaunajā skolā. Trīsstāvu ēka uzcelta gada laikā par Skrundas radiolokācijas stacijas nomas naudu, ko pēc starpvalstu līguma Latvijai maksā Krievija.

Skola atrodas pagasta centrā, un tajā ir vieta arī internātam un bērnudārzam. Pēc ārskata un labiekārtojuma tagad ne vien Kuldīgas novadā, bet arī Latvijā nav otras tik modernas pamatskolas”.

Līdz šim nekas īpaši nav mainījies – Nīkrāces pamatskolā joprojām mācās bērni, bet nu pēc reģionālās reformas tā vairs neatrodas vis Kuldīgas rajonā, bet gan Skrundas novadā.