foto: www.vvf.lv
100 lietas Latvijas simtgadei. 1977. gads: VAIRA VĪĶE-FREIBERGA
2018. gada 8. oktobris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1977. gads: VAIRA VĪĶE-FREIBERGA

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Par nākamās Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas sasniegumiem kļavas lapas zemē interesējas Anglijas karaliene Elizabete II. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1977. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1978. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1977. gada personība ir nākamā Latvijas Valsts Prezidente VAIRA VĪĶE-FREIBERGA, kuras spējas jau pirms 40 gadiem ieinteresēja britu karalieni Elizabeti II, kura pēc dažiem gadu desmitiem bija Vairas Vīķes-Freibergas viešņa savā Rīgas vizītē, bet 1977. gadā VVF kā Monreālas universitātes psiholoģijas profesore bija karalienes viešņa.

Togad Elizabete II, atzīmējot savas valdīšanas 25 gadu jubileju, kopā ar princi Filipu devās vēl nepieredzētā britu karaļnama vēsturē tūrē – apceļojot tuvākas un tālākas Anglijas bijušās un esošās kolonijas, arī Kļavas lapas zemi. Kanādā iznākošā latvju avīze „Latvija Amerikā” raksta par kādu mums visnotaļ patīkamu faktu, kas latviešiem lika lepni pacelt galvu: „Tā ir mūsējā!”:

„Karalienes sudraba jubilejas sarīkojumā, kas bija veltīts par godu jaunajiem kanādiešiem ar izciliem sasniegumiem zinātnē un mākslā, karaliene apjautājusies Dr. Vairai Freibergai par viņas zinātnisko darbu un pētījumiem. Jāpriecājas, ka iemīļotajai 2x2 un Kalamazū kursu lektorei izrādīta tāda interese”.