Baltijas valstis un Polija stiprinās NATO un ES austrumu flanga robežu un gaisa telpas aizsardzību
foto: LETA
Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns (no kreisās), Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds, Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs un Polijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Staņislavs Vžateks piedalās preses konferencē pie Silenes robežkontroles punkta, kurā pārrunā NATO austrumu robežas stiprināšanas plānus.
Sabiedrība

Baltijas valstis un Polija stiprinās NATO un ES austrumu flanga robežu un gaisa telpas aizsardzību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Baltijas valsts un Polijas kopīgi stiprinās NATO un ES austrumu flanga ārējās robežas un gaisa telpas aizsardzību, nodrošinot kopīgu interešu pārstāvniecību.

Baltijas valstis un Polija stiprinās NATO un ES au...

Tiekoties Daugavpilī, aizsardzības ministrs Andris Sprūds, Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns (Laurynas Kasčiūnas), Igaunijas aizsardzības ministru Hanno Pevkurs (Hanno Pevkur) un Polijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Staņislavs Vžateks (Stanisław Wziątek) apsprieda līdz šim paveiktos darbus Baltijas aizsardzības līnijas izveidē un pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanā.

“Nacionālie bruņotie spēki Latgalē ir izvietojuši papildu pretgaisa aizsardzības vienības, stiprinot gan gaisa telpas novērošanu, gan notriekšanas spējas. Mēs saskaramies ar nopietniem apdraudējumiem no Krievijas un bezpilota lidaparātu izaicinājumi ir mūsu jaunā realitāte. Tādēļ Baltijas reģiona valstis kopīgi motivē NATO sabiedrotos īstenot iepriekš jau pieņemtos kolektīvos lēmumus stiprināt alianses ārējās robežas, arī gaisa telpu”, pēc tikšanās pauda Sprūds.

Tāpat sanāksmes dalībnieki aizvadīja attālinātu sanāksmi ar NATO amatpersonām, lai pārrunātu gan NATO finansējuma piesaistes iespējas kopīgiem projektiem, gan Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas stiprināšanu un pretgaisa aizsardzības rotācijas modeļa ieviešanu. Savukārt Ukrainas kolēģi dalījās praktiskā un aktuālākā pieredzē, stiprinot savas sauszemes robežas ar fortifikācijām un nocietinājumiem.

Pirmo reizi tiekoties šādā formātā, aizsardzības ministri tikšanās noslēgumā vienojās par turpmāku regulāru sadarbību alianses austruma flanga stiprināšanai gan ekspertu, gan politiskās vadības līmenī, kā arī par konkrētu ceļa karti Baltijas aizsardzības līnijas izveidei, piesaistot NATO un ES atbalstu.