Tiks meklēti risinājumi, lai nodrošinātu pārtikas atbalstu maznodrošinātajiem arī turpmāk
foto: LETA
Strauji tuvojas ES fondu finansējuma beigas pārtikas un higiēnas paku izdalei maznodrošinātajiem.
Sabiedrība

Tiks meklēti risinājumi, lai nodrošinātu pārtikas atbalstu maznodrošinātajiem arī turpmāk

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Finanšu ministrija (FM) paziņoja, ka Labklājības ministrija (LM) šobrīd izstrādā risinājumus, lai līdz 2026. gadam turpinātu sniegt pārtikas atbalstu un pamatpalīdzību maznodrošinātajiem, īpašu uzmanību pievēršot sociāli visneaizsargātākajām sabiedrības grupām.

Tiks meklēti risinājumi, lai nodrošinātu pārtikas ...

Primāri atbalstu plānots nodrošināt personām un ģimenēm ar trūcīgas mājsaimniecības statusu un krīzes situācijā nonākušām personām, tostarp Ukrainas civiliedzīvotājiem.

FM skaidro, ka attiecībā uz LM administrēto atbalstu vistrūcīgākajām personām LM sagatavojusi ziņojumu Ministru kabinetam (MK), kurā informē, ka ar sākotnēji piešķirto finansējumu, 38,28 miljoniem eiro Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.-2027.gadam nav pietiekami, lai līdz Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda beigām atbalstu konkrētajai mērķa grupai sniegtu līdzšinējā apmērā.

Lai risinātu jautājumu par minētās atbalsta programmas turpināšanu 2026.-2029.gadā, LM līdz 2025.gada 1.septembrim jāiesniedz MK jauni finansējuma rašanas priekšlikumi. FM norāda, ka programmas turpināšanai papildus nepieciešami indikatīvi 30,5 miljoni eiro.

Vienlaikus FM no savas puses šo jautājumu esot "aktualizējusi", diskutējot par ES fondu vidusposma pārskatu, kas potenciāli ļauj dalībvalstīm ES fondu rezerves jeb elastības finansējumu pēc 2025.gada novirzīt valstiski svarīgām prioritātēm.

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) sekretariāta direktore Zaiga Pūce paudusi, ka strauji tuvojas ES fondu finansējuma beigas pārtikas un higiēnas paku izdalei maznodrošinātajiem.

Viņa norādīja, ka gadā tiek izdalīti ap 500 miljoni paku. Savukārt, ja tiks samazināts paku saņēmēju skaits, tad tas skars aptuveni 10 000 iedzīvotāju, sacīja Pūce. Līdz ar to Pūce aktualizēja jautājumu par papildu finansējumu pārtikas un higiēnas paku projektam.