ZZS politiķis skeptisks par bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu
foto: Zane Bitere/LETA
Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Harijs Rokpelnis.
Politika

ZZS politiķis skeptisks par bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Harijs Rokpelnis pašlaik ir skeptisks par bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu tuvākajā nākotnē.

ZZS politiķis skeptisks par bērnu kopšanas atvaļin...

"Ja mēs runājam tīri teorētiski, tad šis ir potenciāls instruments. Praktiski gan es neredzu, kā pārskatāmā nākotnē šādu piedāvājumu mēs varētu atbalstīt," pauda Rokpelnis.

Raidījumā "Spried ar Delfi" labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) paziņojis, ka darbaroku trūkuma dēļ tiek apsvērta iespēja saīsināt bērna kopšanas atvaļinājumu. Viņaprāt, bērna kopšanas atvaļinājumu varētu saīsināt par pusgadu jeb līdz vienam gadam.

To gan varētu darīt tikai tādā gadījumā, ja bērniem jau no viena gada vecuma tiktu nodrošināti bērnudārzi vai aukļu pakalpojumi. Tas ļautu bērnu vecākiem pēc iespējas ātrāk atgriezties darba tirgū.

"Mums ir svarīgi skatīties nākotnē, lai mums darba tirgū cilvēku būtu pietiekami, lai mēs varētu nodrošināt to pašu pensiju sistēmu un to solidaritātes daļu, ka šī brīža strādājošie maksā par šī brīža pensionāriem," skaidrojis ministrs.

Labklājības ministrija, lūgta komentēt Auguļa izteikumus, sniedza lakonisku atbildi, norādot, ka ministrija pašlaik "neizstrādā konkrētus likuma grozījumus, kas attiecas uz bērna kopšanas atvaļinājumu".

Tāpat ministrijā šobrīd nav veikti konkrēti aprēķini par to, ko darba tirgum dotu atvaļinājuma saīsināšana par sešiem mēnešiem.