NA rosina demontēt Fabriciusa pieminekli Ventspilī
foto: ventspils.lv
Jāņa Fabriciusa piemineklis Ventspilī.
Novadu ziņas

NA rosina demontēt Fabriciusa pieminekli Ventspilī

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nacionālā apvienība (NA) rosinājusi Ventspils valstspilsētas domei demontēt Latvijas neatkarības pretinieka Jāņa Fabriciusa pieminekli Ventspilī.

NA rosina demontēt Fabriciusa pieminekli Ventspilī...

NA iepriekš vērsusies Latvijas Okupācijas muzejā un Latvijas Kara muzejā, lai no speciālistiem un vēsturniekiem gūtu atzinumus par Fabriciusa personību un vēsturiskajām darbībām, kā arī piemineklī attēloto agresorvalsts militāro formastērpu. Saņemti apliecinājumi par Fabriciusa augsta mēroga militārajām darbībām pret Latvijas valsts neatkarību, un NA vērsusies domē ar iesniegumu, aicinot pašvaldību pieminekli demontēt, kā to nosaka likums “Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā”.

“Pieminekļu jautājumā svarīgi vadīties pēc oficiāliem faktiem, nevis emocijām. Atzinumos saņemtie fakti ir nepārprotami – Fabriciuss ir ieņēmis būtisku lomu cīņās pret Latvijas valstiskumu, un likums šādus pieminekļus aizliedz eksponēt. Mums jādemonstrē jaunajai Latvijas paaudzei, ka mums nav ne kopīgas vēstures, ne kopīgas nākotnes ar Krievijas varas aizstāvjiem Latvijā,” skaidro Saeimas deputāts Artūrs Butāns.

Vienlaikus ar līdzīgu aicinājumu pie Ventspils valstspilsētas domes priekšsēdētāja Jāņa Vītoliņa vērsies arī Publiskās atmiņas centrs, kas aicinājis demontēt šo okupācijas pieminekli līdz Lāčplēša dienai. Organizācijas pārstāvji iesniegumā atsaucas uz Augstākās tiesas Senāta lēmumu, kas nosaka, ka likums uzliek pašvaldībai pienākumu izvērtēt tās teritorijā esošu pieminekļu atbilstību likuma 3.pantā ietvertajiem kritērijiem un, izpildoties kādam no kritērijiem, lemt par pieminekļa demontāžu. Šāda lēmuma pamatā ir korekta tiesību normas piemērošana, nevis pašvaldības politiska izšķiršanās.

Jānis Fabriciuss (1877-1929) kā Padomju Krievijas Strādnieku un zemnieku Sarkanās armijas 2. Novgorodas strēlnieku divīzijas kara komisārs 1918. gadā karoja pret Latvijas Republikas neatkarību Latvijas Brīvības cīņās. Fabriciuss kļuva Latvijas Republikas pretinieka Brīvības cīņās jeb Latvijas Neatkarības karā – Padomju Krievijas – augstākā valsts orgāna Viskrievijas Padomju kongresa Centrālās izpildu komitejas loceklis. Par sevis veikto militāro agresiju kaujās pret Latvijas Republiku tieši ziņoja Krievijas Tautas Komisāru padomei.

Jāņa Fabriciusa pieminekli Ventspilī izplānoja staļinisma periodā un pabeidza 1953. gada decembrī, to pieņēma Latvijas Padomju Sociālistisko Republiku Savienības Kultūras ministrijas pārstāvji un to bija paredzēts atklāt par godu Padomju Sociālistisko Republiku Savienības 36. gadadienai.