Latvijas Mākslinieku savienības galerijā būs apskatāma Anitas Melderes personālizstāde “Atvērtie faili”
foto: Publicitātes foto
Anita Meldere "Iznīcības ceļš", fragments, 2022.
Kultūra

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā būs apskatāma Anitas Melderes personālizstāde “Atvērtie faili”

Kultūras nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā, 11. novembra krastmalā 35, Rīgā no 4. oktobra līdz 4. novembrim būs apskatāma gleznotājas Anitas Melderes personālizstāde “Atvērtie faili”. Izstādes atklāšana LMS galerijā notiks 8. oktobrī plkst. 17.00.

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā būs apska...

Gleznotājai Anitai Melderei iespēja rīkot personālizstādi tika piešķirta kā LMS balva par radošo sniegumu LMS izstādē “Rudens 2017. Mākslinieku nams”. Izstādē “Atvērtie faili” būs apskatāmi darbi no Anitas Melderes privātās kolekcijas, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja un Rotko muzeja krājuma.

Māksliniece savās jaunākajās gleznās ierosmi smeļas ikdienas sajūtās: “Viss notiek šeit un tagad. Mierīga, droša dzīve un neparedzamais, apziņa, ka nevēlos zaudēt ne sekundes simtdaļu no laika, kas man atvēlēts. Cilvēka mūžs ir pārpilns notikumiem, stāstiem, priekiem un bēdām. Es esmu māksliniece un mana privilēģija ir šos notikumus izdzīvot savos darbos. 2022. gada pavasarī visu personīgo atsvieda malā tepat blakus notiekošā Krievijas agresija Ukrainā. Tā uzjundīja asociācijas ar mūsu tautas pārdzīvoto tik nesenā pagātnē. Savās kompozīcijās “Iznīcības ceļš” un “Dzīvības ceļš”, krāsu un visā man piederīgā izteiksmes līdzekļu spektrā burtiski izkliedzu visas savas domas par postu, ko atnesis karš. Vienlaikus tās ir pārdomas un urdoša atziņa, ka glezniecība ir mans “dzīvības ceļš” – trausla un reizē spēkpilna šķirtne starp dzīvību un nāvi”. 

Māksliniece spēku un iedvesmu atradusi pārdomās par mūžību un laicīgumu, kā arī dabas vērojumos, ļaujoties tās veldzējošai valodai un ritmam. “Stāvot pie molberta, es izbaudu katru mirkli, aizmirstu par visām grūtībām un ļauju brīnumam notikt. Radošā procesā es pārtopu krāsu kodā un sinhroni ļaujos dabas spēcinošajai valodai un ritmam. Mani valdzina akvareliski caurspīdīga glezniecība. Izteiksmes ekspresija, sabiezinātas krāsas, līniju saišķi, šķīdinātāja un lakas akvareliskie šļaksti un plūdums izdzīvo manas dzīves pulsa ritmu.”

Personālizstāde “Atvērtie faili” ir liecība arī par autores radošo pieredzi, ko glabā Latvijas Mākslinieku savienības krājums – mazliet no 70. gadiem un 80. gadu klasika. “Mans radošais devums ir sagūlis plauktos un cer tapt ieraudzīts un saskatīts no jauna,” raksturojot personālizstādi, uzsver gleznotāja. Vienlaikus LMS galerija pārtaps par Anitas Melderes darbnīcu. 17.-18. oktobrī no plkst. 15.00-17.00 LMS galerijā būs tikšanās un sarunas ar gleznotāju.

Anita Meldere no 1960.-1967. gadam mācījusies J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (tag. MIKC NMV Jaņa Rozentāla mākslas skola). No 1967. gada studēja LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (LMA, tag. Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas apakšprogrammas Glezniecības specialitāte). Nodaļu absolvēja 1973. gadā ar teicamu vērtējumu par diplomdarbu “Saulē un vējā”, vadītājs Eduards Kalniņš. Anitai Melderei eksternā ir piešķirts humanitāro zinātņu maģistra grāds mākslās par darbu “Atmosfēriskums kā mākslinieciskās izteiksmes kvalitāte latviešu glezniecībā 80.-90. gados” (1993, LMA). Anita Meldere no 1974.-2004. gadam bija LMA Sagatavošanas kursu gleznošanas pasniedzēja un no 1995.-2009. gadam krāsu mācības pedagoģe LMA Dizaina nodaļas Funkcionālā dizaina apakšnodaļā.

No 2007.-2022. gadam māksliniece bija Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes Tēlotājas mākslas katedras vadītāja (tag. Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūts). Anita Meldere strādā portreta, ainavas, klusās dabas žanros eļļas, akvareļa un akrila tehnikās, kā arī litogrāfijā. Regulāri piedalījusies grupas izstādēs Latvijā, Lietuvā, Francijā, ASV, Vācijā u.c.  Anita Meldere ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1973. gada. Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rojas Jūras zvejniecības muzejā, Lapmežciema muzejā, Jūrmalas pilsētas muzejā, Bauskas muzejā, Talsu novada muzejā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Francijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā u.c.

LMS galerijas darba laiks: pirmdiena – svētdiena, no plkst. 12.00 – 18.00.

Tēmas