Politika

VIDEO: "Ja vajag - es iešu uz pārbaudi!" nesaprotami stostoties norāda Klementjevs

Anna Klāra

Jauns.lv

Pamatojoties uz Valsts valodas centra apliecinājumu, ka deputāta Jefimija Klementjeva valodas prasmes nav atbilstošas, Saeimas deputāti plāno nosūtīt viņu uz valsts valodas pārbaudēm piespiedu kārtā. Pats deputāts gan "Latvijas Televīzijai" norāda, ka "viņa valodas zināšanas ir labas" un "viņš iešot nokārtot testus, ja jau nepieciešams".

VIDEO: "Ja vajag - es iešu uz pārbaudi!" nesaprota...

Jautāts kā viņš pats vērtē savas valodas zināšanas, Klementjevs atbild, ka "labi". "Zinu. Runāju. Saprotu. Tieši tā. Godīgi teicu, ka jā," sauraustītu atbildi sniedz deputāts. Tāpat viņš atzīst, ka grasās doties uz latviešu valodas pārbaudi, ja "jau to vajag". Bet Saeimas deputātu bažas par viņa valodas zināšanām Klementjevs nodēvē par "politku".

"Viņi redzēja, ka es šeit divi gadi strādāju kopā ar viņiem. Mandātu ētikas komisija redzēja, ka es saprotu visu un runāju. Bet kā ir tā ir. Skatīsim tālāk kā būs," vēsta deputāts.

Jau ziņots, ka 16. septembrī Valsts valodas centrs (VVC) Jauns.lv atklāja, ka vairāki Saeimā ievēlētie “Stabilitātei!” deputāti izvairās no valsts valodas prasmes pārbaudes, kā rezultātā viņiem tiek piespriests naudassods.  Sods par nesadarbošanos ar VVC valsts valodas prasmju pārbaudīšanai aizvadītajā gadā piespriests Jefimijam Klementjevam, Viktoram Pučkam, Nataļjai Marčenko-Jodko un Dmitrijam Kovaļenko. Jauns sašutuma vilnis Latvijas medijus satricināja 3. septembrī, kad atklājās, ka Klementjevs pirms dažiem mēnešiem valodas pārbaudi nav nokārtojis, bet Pučka - no tās izvairoties. Viņš jau divas reizes nav atbildējis VVC aicinājumiem pārbaudīt valodas prasmes, un par to saņēmis administratīvu sodu.

Kā Jauns.lv apstiprina "Jaunās vienotības" frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics, "viņa pārstāvētā partija saņēmusi no VVC apstiprinājumu, ka Klementjeva valodas prasmes nav pietiekamas un viņam par to piemērots administratīvs sods". Līdz ar to "Jaunā Vienotība" ceturtdien, 26. septembrī, Saeimas prezidijam iesniegusi lēmuma projektu, ko parakstījuši 22 deputāti, par Klementjeva piespiedu nosūtīšanu uz valsts valodas pārbaudi. Jurēvics par Klementjeva latviešu valodas prasmēm ir sašutis, norādot, ka "jebkuram Saeimas deputātam jāspēj pilnvērtīgi iesaistīties parlamenta darbā un argumentēt savu viedokli valsts valodā".

Jauns.lv 25. augustā apmeklēja partijas pasākumu, kura ietvaros partijas vadība apsolīja atbildēt ne klātienē, bet elektroniski uz vairākiem jautājumiem, tostarp par biedru valsts valodas prasmēm. Atbildes joprojām nav saņemtas.