foto: Valsts policija
Mediķiem un žurnālistiem draudēt drīkst, politiķiem - nē
Sabiedrība
2021. gada 7. novembris, 04:45

Mediķiem un žurnālistiem draudēt drīkst, politiķiem - nē

Kas Jauns Avīze

Tikai pēc draudiem Saeimas deputātam Valsts policija aizturēja Jāni Sondaru, kura kontā ir uzbrukumi gan Latvijas Televīzijas (LTV) šoferim, gan žurnālistam. Jāteic gan, ka tiesa atteicās piemērot viņam apcietinājumu. Vīrietim tagad piemērots drošības līdzeklis - nodošana policijas uzraudzībā.

Jau vairākkārt vēstīts par dažādu veidu draudiem mediķiem, žurnālistiem un citiem sabiedriski aktīviem cilvēkiem, kuri iestājās par vakcinācijas nepieciešamību.

Par Sondaru bija saņemtas daudzas sūdzības policijā, taču likumsargi pret viņu līdz šim izturējās visai maigi.

foto: Facebook
Jānis Sondars jau gadiem ilgi uzvedas agresīvi un neadekvāti.

Draud ar pipariem acīs

28. oktobrī sociālajos tīklos parādījās video, kurā redzams, kā kāds vīrietis Vecrīgā uz ielas provocē Saeimas deputātu Juri Pūci, izsakot viņam arī draudus. Video ir dzirdams: “Tu gribi piparus acīs? Es tevi brīdinu! Tu grūstījies, es tevi brīdinu. Pamēģini, maukas bērns, vēlreiz. Kameras priekšā izdari, un tad sapūtīsim tev arī kameras priekšā.”

Neiztika arī bez pakāršanas vai nošaušanas pieminēšanas. Šoreiz policija zibenīgi uzsāka kriminālprocesu par huligānismu, aizdomās turamo ātri noskaidroja un aizturēja, pie viņa atrada maisiņu ar brūnu substanci, visticamāk, marihuānu.

Astoņas reizes tiesāts kompanjons

Aizturētais Sondars jau vismaz piecus gadus ir zināms kā agresīvi noskaņots un vairākkārt nonācis policijas redzeslokā par draudu izteikšanu. Pats viņš sevi dēvē par interneta blogeri un parasti pie saviem sociālajos tīklos ievietotajiem video aicina ziedot naudu savas darbības turpināšanai.

Visai bieži kopā ar Sondaru sastopams arī kāds Kaspars Lasis, kurš nodarbojas ar filmēšanu – indivīds ar raibu pagātni, vismaz astoņas reizes tiesāts par mantiskiem noziegumiem. Laša sieva nesen izcēlās ar prasību ielaist viņu kādā slimnīcā Covid-19 nodaļā, lai viņa redzētu, ka tur patiešām kāds ārstējas.

Lamuvārdi neliecina par ļaunu nodomu...

2019. gada decembrī Sondars ieradās pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" redakcijā ar kapu vainagu un plastmasas kannu, kurā bija ieliets caurspīdīgs šķidrums, un paziņoja, ka tagad viņš šo vietu attīrīšot. Redakcijas darbinieki viņu gan telpās neielaida.

Pirms tam vairāku nedēļu garumā Sondars bija regulāri zvanījis un sūtījis ziņas žurnālistei Ingai Spriņģei. Centra darbinieki uzrakstīja policijai iesniegumu, bija uzsākts kriminālprocess, taču Sondars savas izdarības pasniedza kā mēģinājumus panākt, viņaprāt, nepatiesas informācijas atsaukšanu un sava viedokļa paušanu.

Kriminālprocesu izbeidza, Rīgas Brasas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas inspektore Poļina Cifanska konstatēja: “Kriminālprocesa pievienotajos videoierakstos netika konstatēti J. Sondara izteikti draudi, kuri varētu kļūt par pamatu kādam no "Re:Baltica" darbiniekiem baidīties par savu vai tuvinieku drošību. Arī necenzētas leksikas izmantošana neliecina par nodomu nodarīt tās adresātam kādu kaitējumu. Turklāt J. Sondars norādīja, ka pēc savas pozīcijas izteikšanas vairs negrasās sazināties ar "Re:Baltica" darbiniekiem.”

Ministra padomniecei iesaka pārgriezt vēnas

Uzreiz pēc kriminālprocesa izbeigšanas zvani un draudi Spriņģei atkal atsākās. Vēl pirms šā incidenta Sondars tā laika iekšlietu ministra padomniecei Beatai Jonītei pa pastu nosūtīja žileti ar ieteikumu pārgriezt sev vēnas, bet arī to policija novērtēja tikai kā skarbu joku.

Pērn Rīgas centrā Sondars ar uzliktu klauna degunu Kaspara Laša pavadībā rupji izprovocēja Latvijas Televīzijas ziņu dienesta šoferi, apsaukājot viņu par prostitūtu un bāžoties iekšā pa busiņa logu.

Gados vecajam kungam neizturēja nervi, un viņš provokatoram norāva klauna degunu, pēc kā Sondars caur atvērto logu viņam iesita un atrāva vaļā auto durvis, tomēr šoferim izdevās aizbraukt, neiesaistoties turpmākā konfliktā.

Visatļautības izjūta

Tajā pašā dienā Sondars vairāku citu personu pavadībā, ģērbušies baltos krāsotāju darba tērpos, ieradās TV24 telpās Blaumaņa ielā un meklēja žurnālistu Aivi Ceriņu.

Ceriņam todien bija brīvdiena, taču agresīvā kompānija satika viņu turpat uz ielas – kopā ar sievu Leldi Ceriņu un zīdaini ratiņos. Sandors sācis agresīvi uzmākties un mēģinājis ģimenei tuvoties, taču žurnālists viņu ar roku atgrūdis, un Ceriņi uzreiz devušies prom.

Sondars uzrakstīja policijai iesniegumu, ka Ceriņš uz ielas viņam uzbrucis. Tajā pašā vakarā "Facebook" izvietotajā video Sondars tiešā tekstā paziņoja, ka, Ceriņam vajag pārgriezt rīkli, “viņa sieva ir kuce un bērns smerdelis”. Policija nozieguma sastāvu tajā nesaskatīja.

foto: Ekrānuzņēmums
Internetā Jānis Sondars darbojas arī ar segvārdu. Šādu sūtījumu saņēma TV24 žurnālists Aivis Ceriņš.

Ceriņš intervijā "Kas Jauns" nesen izteicās: “Šie cilvēki draud visiem – žurnālistiem, politiķiem, mediķiem un citiem. Varbūt policijai ir taisnība, ka draudi ir nekaitīgi, bet ja nu atrodas kāds psihiski nelīdzsvarotāks, kurš nolems tos īstenot?”

"Re:Baltica" izpilddirektore Sanita Jemberga "Kas Jauns Avīzei" saka: “Mēs pat vērsāmies policijā ar kolektīvu iesniegumu pret minēto personu, taču aptuveni pirms diviem mēnešiem saņēmām atbildi, kuras īsais saturs varētu būt šāds – draudi joprojām nav reāli, un jūs paši arī vēl neesat pietiekami nobijušies.”

Pārkāpta sarkanā līnija?

Sondars uz ielas ir sekojis arī finanšu ministram Jānim Reiram, šajā gadījumā izticis bez rupjībām, taču nāvessods gan piesolīts. “Tad, kad nāks jauns režīms, tad vecā režīma pakaļlaižas parasti vienmēr jāieliek aiz restēm, un es no savas puses palūgšu jums piemērot augstāko soda mēru,” dzirdams internetā izvietotajā video. Reirs toreiz policijā nav vērsies.

Bijušais Saeimas deputāts Veiko Spolītis ietvītojis, ka par Sondaru un viņa darbošanos zina jau vismaz piecus gadus. Notikusī aizturēšana ir ļoti rets gadījums, kā liecina pieredze, par draudiem žurnālistiem un mediķiem nekas nedraud, bet Pūces gadījumā acīmredzot pārkāpta sarkanā līnija.

Viens no pirmajiem pretvakcinācijas kustības pārstāvjiem, kurš cēla trauksmi par Sondara aizturēšanu, bija Valentīns Jeremejevs, kuru pirms nepilna gada aizturēja par dezinformācijas izplatīšanu.