foto: REUTERS/SCANPIX
Kamēr meita aizmigusi, mamma "pa kluso" ielien viņas telefonā un skatās viņas "TikTok" kontu
Sabiedrība
2021. gada 3. novembris, 06:34

Kamēr meita aizmigusi, mamma "pa kluso" ielien viņas telefonā un skatās viņas "TikTok" kontu

Jauns.lv

Vai vecākiem vajadzētu "pa kluso" pārbaudīt bērnu viedierīces, tostarp pētīt viņu sociālo tīklu aktivitātes? Latvijas Drošāka interneta centra "Drossinternets.lv" vadītāja Maija Katkovska intervijā portālam Jauns.lv atzina, ka atsevišķās situācijās vecāki varētu ieskatīties bērnu viedierīcēs, bet labāk, ja pašas atvases par to zina.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa uzsvēra, ka vecākiem ar bērniem ir jāpārrunā interneta, tostarp sociālo tīklu, lietošanas noteikumi. "Ja vecāki pamana, ka bērns ir reģistrējies "TikTokā", tad noteikti jāpārrunā pamata noteikumi."

Jārunā par privātumu, piemēram, nedrīkst filmēt savu jaunāko brāli, māsu, dzīvesvietu. Tāpat jāatgādina neievietot internetā atkailinošus video un tādus materiālus, kuros izmantota rupja lamāšanās. 

Bērniem būtu jāapzinās, cik šādu video ievietošana ir publiska - tos redz ne tikai viņu draugi, bet arī daudz citu cilvēku.

Nemitīgi pārmetumi arī nedos rezultātu

Ļoti labi būtu, ja kāds ģimenes loceklis, piemēram, mamma, tētis, vecākais brālis, māsa vai kāds radinieks sekotu līdzi, ko bērns dara sociālajos tīklos, Katkovska teica un piebilda, ka parasti nevajag pamatīgu kontroli, katra video komentēšanu un nemitīgus pārmetumus bērnam.

"Tādā gadījumā viņš, visticamāk, izveidos kontu, par ko vecākiem nebūs ne jausmas, ka tas ir viņu bērna cits konts. Līdz ar to labāk ir zināt, kāds ir bērna konts, pārlieku nebāzties viņa privātajā dzīvē, nekomentēt un nepārmest, bet uzraudzīt to, ko viņš tur dara."

Nenokavēt un stāstīt, kamēr bērni vēl klausās

Vecākiem jāapzinās, ka viņi ir atbildīgi par bērna aktivitātēm soctīklos: "Ne jau mēs, skola vai policija iedod bērniem viedtālruņus. To izdara vecāki, līdz ar to tā ir vecāku atbildība, ko bērni tur dara. Vecāku atbildība ir izrunāt ar bērniem šos noteikumus un mazliet pasekot līdzi, lai tie tiktu ievēroti."

Turklāt svarīgi, lai par tālruņa lietošanu un uzvedību internetā runātu jau ar sākumskolas vecuma bērnu, jo tad viņš vairāk klausīsies vecākos. "Tajā vecumā bērni tomēr klausās, ko saka vecāki, un klausa viņiem. Tas ir mirklis, ko nevar palaist garām un kad ir jāizrunā noteikumi.

Pēc tam tīņu vecumā svarīgāk būs tas, ko dara un saka draugi, un vecākos vairs neviens īsti negribēs klausīties. Tad jau varētu būt par vēlu sākt bērnu audzināt un stāstīt par noteikumiem. Vislabāk to izdarīt sākumā, lai jau mazākam bērnam sāk veidoties izpratne."

Nāc, es tevi piereģistrēšu "TikTokā"!

Vienlaikus vecākiem nevajadzētu pašiem uzbāzties bērniem un aicināt viņiem izveidot kontus sociālajos tīklos. "To noteikti nevajadzētu darīt!"

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Labāk runāt tikai tad, ja bērnam pašam sāk rasties interese par soctīkliem, piemēram, viņš negrib šī iemesla dēļ atšķirties no pārējā bara un tādēļ vēlas reģistrēties.

Lūdzu, iedod paskatīties savu telefonu!

Jautāta, vai būtu atbalstāmi, ka vecāki "pa kluso" ik pa laikam paskatās, kas notiek bērna soctīklu kontos, Katkovska aicināja saglabāt saprātīgu pieeju.

No vienas puses, ja vecākiem rodas bažas par to, ka bērnam varētu būt riski vai nepatikšanas, varētu ieskatīties viņa tālrunī. Par iespējamām bērna grūtībām varētu liecināt arī strauja viņa uzvedības maiņa, piemēram, viņš kļuvis trauksmaināks.

Vispirms vajadzētu izmēģināt palūgšanas metodi - lai bērns pats iedod vecākiem paskatīties, kas notiek viņa tālrunī. "Ja bērns pats nedod, tad viņa veselības un drošības dēļ paskatīties, kas tur notiek."

Intīmi jautājumi maziem bērniem

Latvijas Drošāka interneta centrā saņemti ziņojumi par to, ka, vecākiem ieskatoties bērna tālrunī, pamanīts, ka viņš privātajās ziņās sarakstās ar kādu, kas pēc valodas lietojuma izskatās pēc pieaugušā.

Vairākkārt atklājies, ka pieaugušie uzdod intīmus jautājumus sākumskolas vecuma bērniem.

Lai bērnu pasargātu no nepatīkamām situācijām, vecākiem noteikti jāatgādina, ka nedrīkst sarakstīties ar personīgi nepazīstamiem cilvēkiem, jo interneta vidē par draugu var uzdoties jebkurš.

Labāk, ja bērns zina par telefona pārbaudēm

Ja vecākiem ir pamats katru dienu pārbaudīt bērna tālruni, tad labāk to būtu darīt saskaņā ar savstarpēju vienošanos nevis "pa kluso". Labāk, lai bērns ir klāt telefona pārbaudēs, nevis nemaz nav informēts par tām. 

"Pa kluso" pārbaudīt tālruni vajadzētu tikai tad, ja bērns pats labprātīgi nerāda telefonu un atsakās runāt par tajā notiekošo.

Bērns nav vainīgs, ka sarakstījies ar neķītru pieaugušo

Rodas jautājums, kā vecāki reaģēs pēc tam, kad ieraudzīs bērna tālrunī kaut ko neatbilstošu? "Ja bērns ir sarakstījies ar pieaugušo, kurš viņam sāk uzdot intīma rakstura jautājumus, tad vecākiem ir jāsaprot, ka bērns nav pie tā vainīgs. Pie tā ir vainīgs pieaugušais, kas viņam ir rakstījis tādu saturu."

Tāpēc vecākiem jābūt pēc iespējas atbalstošākiem, jāuzklausa bērns un jāpalīdz viņam, izstāstot par notikušo bez lieka stresa un drāmas. Nebūs pareizi, ja vecāki šādā situācijā pārreaģēs, piemēram, kliegs un bļaus uz bērnu.

Nezaudēt saikni ar bērnu

"Jāmeklē risinājums, lai bērnu netraumētu. Jo citādi pie nākamajām problēmsituācijām bērns vairs nekad neko nestāstīs vecākiem, ja vienreiz vecāki būs pārreaģējuši." Bērniem šādās situācijās vajadzētu vēlreiz atgādināt, ka nedrīkst sarakstīties ar aizdomīgiem pieaugušajiem.

Ja vecāki atklājuši intīmas sarakstes, par to noteikti jāziņo tiesībsargājošajām iestādēm, Katkovska aicināja.

Šeit ir pieejama plašāka informācija par bērnu drošību "TikTokā".