foto: Ilmars Znotins/Valsts prezidenta kanceleja
Cer atjaunot labdarības akciju mediķu atbalstam
"Hospiss LV" vadītāja Ilze Neimane-Nešpora par šo darbību pērn saņēma Latvijas lepnuma balvu, bet lielākais prieks par labajiem darbiem.
Sabiedrība
2021. gada 1. novembris, 05:53

Cer atjaunot labdarības akciju mediķu atbalstam

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Akcija “Galds savējiem”, kuras laikā ar ziedojumu palīdzību sarūpēja siltas maltītes mediķiem, šobrīd ir apstājusies, taču pašreizējos apstākļos tās viņiem būtu nepieciešamas kā nekad agrāk. Labdarības organizācijas “Hospiss LV” vadītāja Ilze Neimane-Nešpora cer, ka akciju izdosies atjaunot, un šobrīd aktīvi notiek ģenerālsponsora jeb lieldrauga meklējumi.

Akcija “Galds savējiem” ir norisinājusies divas reizes – no pagājušā gada 18. marta līdz 9. jūnijam un no 2020. gada 2. novembra līdz 2021. gada 30. maijam. Šajā laikā uz dažādām slimnīcām mediķiem nogādātas vairāk nekā 116 000 siltu maltīšu.

Iepriekš saziedoja 393 000 eiro

Toreiz šim aicinājumam atsaucās ļoti daudzi,  kuri ziedoja gan naudu, gan pārtikas produktus, iesaistījās daudzi tobrīd dīkstāvē esošie ēdināšanas uzņēmumi, kas uzņēmās gatavošanu. Kopumā tolaik saziedoti 393 000 eiro, un viena maltīte izmaksāja 3,80 eiro. Situācijai ar Covid-19 normalizējoties, akcija bija pārtraukta, taču tagad organizētāji plāno to atjaunot un cer, ka izdosies.

Tomēr vispirms nepieciešams milzīgs organizatorisks darbs, sākot ar maltīšu gatavošanu un beidzot ar izvadāšanu, un tieši tāpēc to ir iespējams sākt tikai tad, ja ir skaidra finansējuma perspektīva vismaz mēnesim. Tāpēc vajadzīgs ģenerālsponsors, kurš palīdzētu visu iekustināt, un tad jau atkal varētu piesaistīt ziedojumus.

Vismaz divsimt maltīšu dienā

“Hospiss LV” vadītāja Ilze Neimane-Nešpora “Kas Jauns Avīzei” stāsta: “Lai šo projektu atsāktu, mums nepieciešams vismaz viens lielais atbalstītājs, kurš varētu uzņemties vismaz 200 maltīšu nodrošināšanu dienā. Tad, kad ir šāds ģenerālsponsors līdz ārkārtas situācijas beigām, mēs varam sākt darboties, pieņemt ziedojumus un maltīšu skaitu pakāpeniski palielināt.

Iepriekšējās akcijās tāds atbalstītājs mums bija veikali “Depo”. Rēķināmies, ka viena maltīte izmaksā aptuveni trīsarpus eiro, un summa tad būtu ap 700 eiro dienā.”

Iepriekšējās akcijās atbalstīja arī Sabiedrības integrācijas fonds, bet diemžēl šis finansējums ir beidzies. Neimane-Nešpora neslēpj, ka uz ziedojumiem vien paļauties nevar, jo daudziem šobrīd ir ļoti saspringts un grūts laiks un vienu dienu tie var būt, bet citu dienu ne.

Piedāvāja arī atpūtu

Iepriekš akcijas “Atelpa savējiem” laikā mediķiem bija piedāvāta arī iespēja doties trīs dienu atpūtā uz kādu no Latvijas viesu namiem vai viesnīcām. Piedalījās vairāk nekā 120 uzņēmumu, un šo iespēju izmantoja 104 mediķi.

Diemžēl šobrīd situācija ir daudzkārt smagāka nekā iepriekšējo akciju laikā, bet no balkoniem un logiem mediķiem vairs neaplaudē... Notikusi arī vērā ņemama polarizēšanās savstarpēji karojošās nometnēs.

Tomēr, kā saka Neimane-Nešpora: “Cerība mirst pēdējā, un mēs ceram, ka akciju izdosies iekustināt, jo milzīga tā summa nav. Mediķi šobrīd šādu atbalstu noteikti būtu pelnījuši.”

Dāvana spēku atjaunošanai

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule šīs akcijas piemin ar labu vārdu: “Šī iniciatīva mums ik dienu apliecināja sabiedrības izpratni par mediķu darbu un vēlmi atbalstīt, tā spēcinot un motivējot.” Darbinieki bija ļoti pateicīgi, īpaši Rīgas brigādēs, dispečercentrā, arī Covid-19 analīžu ņemšanas punktos, kur slodze bija vislielākā.

foto: Paula Čurkste/LETA
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

“Tas bija savā veidā uzdāvināts brīdis, lai kolēģi uz mirkli apstātos un, ieturot gardo, ar mīlestību sarūpēto maltīti, kaut nedaudz atjaunotu spēkus. Jau tuvākajā laikā mediķus gaida vēl intensīvāks darba režīms un emocionālāk smagāka ikdiena, kad sabiedrības izpratne un atbalsts būs nepieciešams vairāk nekā jebkad,” saka Cipule. Tomēr viņa arī atzīst – visi apzinās, ka šis ir ļoti sarežģīts laiks cilvēkiem, kuriem drošības pasākumi mazina ienākumus, un šāda palīdzība var būt vajadzīga arī citiem.