foto: Valsts kanceleja.
Muižniece valdības sēdē pauž neapmierinātību: "Tas, ko es lasu rīkojumā, nav tas, par ko mēs vienojāmies"
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece
Politika
2021. gada 20. oktobris, 16:28

Muižniece valdības sēdē pauž neapmierinātību: "Tas, ko es lasu rīkojumā, nav tas, par ko mēs vienojāmies"

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) šodien Ministru kabineta ārkārtas sēdē, kurā paredzēts apstiprināt grozījumus 9. oktobra rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", pauda neapmierinātību par to, ka daļai skolēnu atkal nāksies mācīties attālināti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā zināms, lai mazinātu Covid-19 izplatību sabiedrībā, rīkojuma projektā noteikts, ka skolēnu brīvlaiks tiek pagarināts līdz 29. oktobrim. 

Rīkojuma grozījumi paredz, ka 1.-3. klašu skolēni mācības klātienē varēs atsākt 1. novembrī, savukārt pārējo klašu skolēniem noteiktas attālinātās mācības līdz 15. novembrim jeb "lokdauna" beigām.

Muižniece par to nebija apmierināta, jo iestājusies par to, lai skolas tiktu slēgtas pēdējās.

"Tas, ko es lasu rīkojumā, nav tas, par ko mēs vienojāmies," viņa sacīja valdības sēdē, paužot neizpratni, kāpēc, piemēram, grāmatnīcas, ziedu tirdzniecības vietas un izmitināšanas pakalpojumi, kas nozīmē lokālu ceļošanu, tiek nozīmētas kā pirmās nepieciešamības un netiek slēgtas.

"Kā alkohola veikali, kā kristības ir kaut kas neatliekams un pirmās nepieciešamības," jautāja Muižniece.

Muižniece uzskata, ka šis nav "lokdauns", par kuru valdībā iepriekš runāts.

"Faktiski mēs atkal pirmās ļoti ērti aizslēdzam skolas, mums paliek visādi izņēmumi, mums kultūras pūtēju orķestri turpinās mēģināt, ierakstīt koncertus, tā tas ir rakstīts rīkojumā," sacīja Muižniece. "Nekas neliegs cilvēkiem doties uz viesnīcām un atpūtas kompleksiem, pavadīt laiku grāmatnīcās, ziedu veikalos, paņemt uzņēmuma karti un "blandīties" pa "Depo" veikalu."

Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis gan skaidroja, ka tāda situācija, kāda iepriekšējās ārkārtējās situācijas laikā veidojās būvniecības veikalos, kad uz tiem devās cilvēki ar uzņēmumiem piederošām kartēm, vairs neatkārtosies, jo, līdzīgi kā iepriekš, ir iespējams preces pasūtīt attālināti un saņemt preču izsniegšanas vietās, ārpus tirdzniecības telpām.

Savukārt, runājot par ziedu un grāmatu pārdošanu, Citskovskis atgādināja, ka pagājušā gada ziemā valdība izjutusi milzīgu spiedienu no sabiedrības puses par šo preču aizliegšanu.

"Bija milzīga konfrontācija, un Ministru kabinets piekāpās spiediena priekšā," sacīja Valsts kancelejas direktors, atgādinot, ka sabiedrība pauda sašutumu par to, ka, toreiz ārkārtējās situācijas laikā nebija iespējams nopirkt grāmatas, bet varēja iegādāties alkoholu. "Mums bija grūti to paskaidrot, jo alkohols ir pārtika, kas tirgojas jebkurā pārtikas veikalā. Toreiz mēs mainījām šo regulējumu un atļāvām tirgot grāmatas smago ierobežojumu laikā."

Attiecībā uz ziediem situācija bijusi līdzīga – sākumā tas aizliegts, bet tad, izprotot cilvēku nepieciešamību pēc ziediem, piemēram, bērēs, tos atkal atļauts tirgot.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Muižniece ārkārtas sēdē rosināja ministrus balsot par to, ka mācības klātienē no 1. novembra atsāk visi skolēni no 1. līdz 12. klasei, tomēr vairākuma atbalstu neguva.

Kā ziņots, plānots, ka no ceturtdienas, 21.oktobra, uz četrām nedēļām jeb līdz 15.novembrim Latvijā spēkā stāsies īpaši stingri Covid-19 ierobežojumi jeb stingrais "lokdauns". Kā pēc Krīzes vadības padomes sēdes pirmdien informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), šajā laika periodā visi veikali, izņemot pirmās nepieciešamības, nestrādās un būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi. Tāpat paredzēts ieviest mājsēdi no plkst.20 līdz plkst.5.

Jaunie, īpaši stingrie drošības pasākumi rīkojumā par ārkārtējo situāciju vēl jāapstiprina valdībā, kuras ārkārtas sēde paredzēta trešdien.

Tāpat vēstīts, ka Latvijā no 11.oktobra ir izsludināta ārkārtējā situācija.