foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
“Komentāru nebūs!” un nomesta klausule: vai kafejnīca blakus SPKC klaji pārkāpusi Covid-19 ierobežojumus?
SIA "Fristar" kafejnīcā Duntes ielā 22, Rīgā redzams, kā ļaudis pasūta un ēd, dzer turpat pie galdiņiem. Īsa gājiena attālumā atrodas gan Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), gan Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca.
Sabiedrība
2021. gada 8. aprīlis, 06:36

“Komentāru nebūs!” un nomesta klausule: vai kafejnīca blakus SPKC klaji pārkāpusi Covid-19 ierobežojumus?

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Marta un aprīļa mijā, kad spēkā vēl joprojām bija Ministru kabineta (MK) rīkojums Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, pašmāju Covid-19 ierobežojumu kritizētājiem izdevās iekļūt blakus Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) un Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai (TOS) esošā kafejnīcā, kā arī nofilmēt tur notiekošo.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Redzētais nudien liek aizdomāties un uzdot jautājumu – vai tiešām kafejnīcā, kura ir dažu soļu attālumā no SPKC un traumatoloģijas slimnīcas tiek klaji pārkāpti teju visi Covid-19 izplatības mazināšanai ieviestie ierobežojumi, kas citas ēdināšanas iestādes ir noveduši tuvu izmisumam?

Ēd pie viena galdiņa, bez distancēšanās

Videomateriālā, ko sociālajā tīklā “Facebook” ievietojuši Covid-19 ierobežojumu kritiķi, tieši sākumā ir redzamas kafejnīcas telpas, kur vienlaikus atrodas vismaz septiņas personas.

Sākumā redzams, ka divas personas apģērbā, kas ļoti līdzinās baltiem medicīnas halātiem, un sejas aizsargmaskās, atrodas pie kases, kur norēķinās ar kasieri.

Blakus šīm personām īsu brīdi uzkavējas kāda sieviete, kura pēcāk ir redzama, nesam ēdiena paplāti ēstuves galdiņu virzienā.

Pēc īsa laika viņai pie galdiņa piebiedrojas iepriekš aprakstītās personas medicīnas halātā, no kurām vienai rokās ir kāds sainis, bet otrai – no letes paņemti trauki.

Īsu brīdi redzams, ka šajā kafejnīcā pie neliela galdiņa bez distancēšanās ir apsēdušies trīs cilvēki.

Trīs ar pusi minūšu garajā video personas, kas atrodas kafejnīcā, kā arī to skaits, mainās. Vairākkārt ir redzams, ka klienti ieturas maltīti turpat uz vietas, turklāt sēžot pie viena galda.

Ir arī novērojams, ka kādai no sievietēm, kura, šķiet, veic ēstuves personāla pienākumus, nav sejas maskas, vai arī tā ielocīta zem zoda.

Maskas – tiesa gan, apstākļu un procesa spiesti – brīvi nelieto arī cilvēki, kuri kafejnīcā ēd un dzer.

Jāatgādina, ka MK rīkojums Nr. 655 (5.6), kuri bija spēkā no pagājušā gada 6. novembra līdz pat šī gada 7. aprīlim, norāda sekojošo:

“Sabiedriskās ēdināšanas vietās atļaut izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai (izņemot ražošanas uzņēmumus, kur tas nav iespējams, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā ēdināšanas vieta nav publiski pieejama un ir nodrošināts, ka personu grupu plūsmas, kurām nav ikdienas saskares, fiziski nepārklājas, ēdināšanas laikā pie viena galdiņa atrodas tikai viena persona un starp galdiņiem ir divu metru distance).”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Minētais rīkojums arī nosaka, ka (5.8):

“Šā rīkojuma 5.6. un 5.7. apakšpunktā noteiktie ierobežojumi sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kā arī vietām, kur tiek nodrošināta ēdināšana, un tirdzniecības vietām nav attiecināmi uz valsts akciju sabiedrības "Starptautiskā lidosta "Rīga" termināli, kā arī uz sabiedriskās ēdināšanas vietām izglītības iestādēs, ja tās nav publiski pieejamas un ir nodrošināts, ka personu grupu plūsmas, kurām nav ikdienas saskares, fiziski nepārklājas. Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji ievēro Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 20. punkta prasības;”.

Kafejnīca atrodas dažu soļu attālumā no SPKC un slimnīcas

Pirmo reizi noskatoties video, pilnīgākas informācijas trūkuma dēļ, var dažādi skaidrot un interpretēt tajā redzamo, taču – grozi, kā gribi – aizdomas un jautājumi par iespējamiem tādu vai citādu ierobežojumu pārkāpumu rodas.

Šeit uzreiz jāpiebilst, ka, pēc Jauns.lv rīcībā pieejamās informācijas, personas, kas filmē notiekošo nav saistītas nedz ar SPKC, nedz TOS, bet ir spējušas iekļūt TOS teritorijā esošajā kafejnīcā, veikt pasūtījumu un saņemtos dzērienus baudīt pie galdiņa.

Pat neskatoties uz to, ka personas sēž pie viena galdiņa, ir skaidrs, ka jautājumi rodas arī par 5.6. apakšpunktu iespējamu pārkāpšanu.

Svarīgi arī norādīt, ka konkrētā video ievietotāji un tajā redzamie materiāla veidotāji ir saistīti ar personām un aktīvistu kopām, kas uzmanību sev pievērsušas ar pretrunīgas un Covid-19 sazvērestību teorijās balstītas informācijas, dezinformācijas ievietošanu sociālajos tīklos.

Taču konkrētajā videomateriālā ir redzama ēstuve SIA “Fristar”, kā arī tajā notiekošais, un tas nav apstrīdams.

Šī kafejnīca atrodas Duntes ielā 22, Rīgā – vien dažu soļu attālumā no SPKC, kā arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas.

Par to liecina arī “Google Maps” atrodamās fotogrāfijas:

foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"
foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"
foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"

To, ka kafejnīca, kurā uzfilmēts minētajā videomateriālā redzamais, atrodas Duntes ielā 22, blakus SPKC un Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai, apstiprina arī pati slimnīca.

Vēl jāpiemin arī tas, ka video ir acīmredzami montēts, taču šim apstāklim nav nozīmes, ņemot vērā to, ka tajā redzamās darbības, arī atsevišķos segmentos, tik tiešām notiek SIA “Fristar” telpās.

Uz žurnālista jautājumiem reaģē, nometot klausuli

Video ievietotāji sociālajos tīklos norāda, ka tas ir filmēts 1. aprīlī. Šis ir aspekts, par kuru varētu šaubīties, spriežot par video autentiskumu un ar to izdarīto apgalvojumu atbilstību patiesībai.

Par laiku, kad tapis materiāls, šo to varētu liecināt arī uz kafejnīcas galdiņiem redzamā pūpolu un dekoratīvo oliņu kompozīcija, taču – lai noskaidrotu vairāk, vērsāmies pie SPKC, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas un arī SIA “Fristar”.

SPKC atbilde, kas tika iesūtīta pēc iestādes solījuma sazināties arī ar Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu, bija lakoniska.

“Labdien! Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) atrodas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) teritorijā, konkrētāk, adresē Duntes ielā 22,K-5, Rīga. Tā ir atsevišķa ēka, nošķirta no slimnīcas. SPKC ēkā nav kafejnīcas,” Jauns.lv atrakstīja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Ņemot vērā to, ka Duntes ielā 22 esošajā medicīnas iestāžu “mezglā” galveno lomu, šķiet, spēlē Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca, mēģinājām sazināties ar šo ārstniecības iestādi.

Pēc atkārtotiem mēģinājumiem sazvanīties, no slimnīcas administrācijas/administratīvā biroja darbinieces, projektu vadītājas Elīnas Tolokoncevas Jauns.lv saņēma aicinājumu sazināties ar slimnīcas galveno ārstu Uģi Zariņu.

U. Zariņš telefoniski dienas garumā nebija sasniedzams, tādēļ Tolokonceva solīja, ka jautājumi par SIA “Fristar” fiksētajiem apstākļiem tiks atbildēti nākamajā dienā.

Nesaņemot atbildi līdz nākamās dienas pēcpusdienai, Jauns.lv atkārtoti zvanīja projektu vadītājai, kura tad telefoniski piepeši atbildēja līdzīgi kā SPKC – kafejnīca esot atsevišķs uzņēmums, un slimnīcai, kuras teritorijā tā darbojas, nekas neesot komentējams.

Uz atkārtotiem jautājumiem, slimnīcas pārstāve telefonsarunā paziņoja, ka viņai nav jāsniedz komentārs, un nometa klausuli.

No slimnīcas tā arī neizdevās noskaidrot vairāk par to, kas atbildīgs par tās teritorijā darbojošos kafejnīcu, un, vai iepriekš ir bijis zināms par tajā, iespējams, notiekošajiem Covid-19 ierobežojumu (MK rīkojuma Nr. 655) pārkāpumiem.

Rīgas kafejnīcas un krodziņi Covid-19 ierobežojumu dīkstāves klusumā

Nevarētu teikt, ka Rīgas bāru un krogu kartē pietrūkst daudzveidības, taču Covid-19 pandēmijas laikā tos visus vieno pulcēšanās ierobežojumu dēļ ...

gallery icon
121

Sarunu neveikli pārtrauc arī kafejnīcas saimniece

Uzņēmumu datubāze Firmas.lv atklāj, ka SIA “Fristar” amatpersonas ir Nikolajs Miničs un Silvija Miniča, kura norādīta kā patiesais labuma guvējs.

Jauns.lv izdevās sazvanīt Miničas kundzi teju vai nejauši – meklējot viņas kontaktinformāciju Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijā, kur viņa ir viena no trīs amatpersonām.

Zvanam uz asociāciju atbildēja kāda sieviete, kura uzreiz norādīja, ka medijiem ar jautājumiem būtu jāzvana uz citu numuru.

Pēc Jauns.lv piebildes, ka ir interese sazināties tieši ar Silviju Miniču, sazvanītā kundze vaicāja: “Kādā tieši jautājumā?”

Uz paskaidrojumu, ka saistībā ar SIA “Fristar”, kundze beigu beigās atklāja, ka ir Silvija Miniča. Saprotot, ka Jauns.lv interesējas par iespējamiem Covid-19 ierobežojumu pārkāpumiem Duntes ielā 22, Miničas kundze paskaidroja, ka ir redzējusi internetā ievietotos video, lai arī pati nav “Facebook”, taču sīkākus komentārus nesniegs.

Uz atkārtotu lūgumu komentēt tika nomesta klausule.

7. aprīļa rītā Jauns.lv klātienē pārliecinājās, ka kafejnīca vairs neuzņem klientus un uz tās durvīm ir norāde: "Tehnisku apstākļu dēļ, kafejnīca uz laiku slēgta. Atvainojamies par radušos situāciju!"

Valsts policijai lūgts izvērtēt video redzamo

Rīgas domē, kur Jauns.lv vērsās ar lūgumu skaidrot, kas ir atbildīgs par kafejnīcas darbību minētajā medicīnas iestāžu “mezglā” Duntes ielā, paskaidroja, ka atbildību šādā situācijā, ja tiek konstatēti pārkāpumi, nestu SIA “Fristar”.

Jauns.lv sazinājās ar Valsts policiju, vaicājot, vai konkrētais videomateriāls, kas ātri vien kļuva virāls (ar to “Facebook” jau dalījušies 11 000 lietotāju, un tas skatīts ap 80 000 reižu), ir nonācis policijas redzeslokā un – vai tajā redzētais, kā arī SIA “Fristar” turpmāka darbība, tiks izvērtēta.

Pagaidām Jauns.lv nav saņemta Valsts policijas atbilde saistībā ar konkrēto incidentu.

Kā zināms, par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu un/vai aizliegumu pārkāpšanu var piemērot naudas sodus: fiziskajai personai no 10 līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai: no 140 līdz 5000 eiro.