foto: LETA
Trešo dienu pēc kārtas dienā pret Covid-19 vakcinē vairāk nekā 5000 cilvēku
Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā notiek vakcinēšana pret Covid-19
Sabiedrība
2021. gada 26. marts, 07:58

Trešo dienu pēc kārtas dienā pret Covid-19 vakcinē vairāk nekā 5000 cilvēku

Jauns.lv / LETA

Vakar trešo dienu pēc kārtas pret Covid-19 tika vakcinēti vairāk nekā 5000 cilvēku, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ceturtdien, 25.martā, vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši kopumā 5112 cilvēki, 672 cilvēkiem vakcinācijas procesu noslēdzot. Vakar trešo dienu pēc kārtas vienā dienā potēto cilvēku skaits saglabājies virs 5000, kas vērojams pirmo reizi vakcinācijas procesa gaitā Latvijā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" akcentējis, ka vakcinācija šonedēļ rit raiti, turklāt pārskatītie un papildinātie vakcinācijas rezultāti trešdien liecina, ka sasniegts jauns lielākais dienā potēto cilvēku skaits - 5963.

Ministrs arī uzsvēra, ka "esam sasnieguši zīmīgo 100 000 cilvēku skaitu, kas saņēmuši vismaz vienu devu". Tāpat Pavļuts norādīja, ka ir prioritizēta vakcīnu sadale uz reģioniem, tādēļ reģionu proporcija pret Rīgu sāk uzlaboties, gan piebilstot, ka "Latgalei jāsarauj".

Vakar potēto cilvēku skaits ir ceturtais lielākais vakcinācijas procesa gaitā Latvijā. Augstāks dienā potēto cilvēku skaits fiksēts divās iepriekšējās dienās, kā arī 4.martā. Papildinot vakcinācijas datus, 24.martā sasniegts augstākais vienā dienā potēto cilvēku skaits - 5963, savukārt otrs lielākais, tāpat precizējot NVD sistēmā ievadītos datus, ir bijis 4.martā, kad vakcīnu saņēma 5960 iedzīvotāji.

Vakcinācija Kuldīgas vieglatlētikas hallē

Pagājušās nedēļas nogalē Kuldīgas vieglatlētikas manēžā sāka darboties Kuldīgas slimnīcas izveidotais vakcinācijas kabinets. Skats lielajā sporta hallē gan nav tāds, ...

gallery icon
9

Vairums jeb 2722 aizvadītajā diennaktī poti saņēmušie iedzīvotāji bija seniori vecumā virs 60 gadiem. Tāpat vakar potēts 151 ārstniecības iestāžu darbinieks, kā arī 299 ārstniecības personas. Poti saņēma arī 43 sociālās aprūpes centra darbinieki, kā arī 99 to klienti.

Epidemioloģiskās indikācijas dēļ vakar potēti 42 cilvēki, 24 personas potētas kā cilvēki, kam ir kontakts ar hronisko slimību pacientiem, bet viens - kam ir kontakts ar infekcijas slimnieku. Vakcīnu saņēma arī 1502 personas ar hroniskām slimībām, četri cilvēki potēti kā izglītības iestāžu darbinieki, bet astoņi - kā speciālo iestāžu klienti.

Vakcinēti 176 cilvēki, kas NVD datos atzīmēti kā personas, kas ir "citā paaugstināta riska grupā", kā arī 10 cilvēki ar "citām veselības indikācijām". Vakcinētas tika arī 30 personas, kas NVD apkopotajos datos definētas kā "cits iedzīvotājs", viens cilvēks vakcīnu saņēma pēc paša vēlēšanās, bet viena persona - pirms ceļojuma.

Seniori vakcinējas pret Covid-19

gallery icon
22

Vairums vakar potēto cilvēku saņēma vakcīnas pirmo devu, savukārt līdz ar otrās devas saņemšanu 672 cilvēki ceturtdien vakcinācijas procesu noslēdza.

Lielākā daļa vakar vakcinēto personu saņēma "AstraZeneca" vakcīnu (3127 cilvēki), vēl 1506 cilvēki potēti ar "Moderna" vakcīnu, bet 479 iedzīvotāji saņēmuši "Pfizer/BioNTech" vakcīnu.

NVD skaidro, ka iepriekš publiskotais vakcinēto cilvēku skaits dažu dienu laikā var mainīties, jo saskaņā ar normatīvajiem aktiem dati par vakcinācijas faktu "E-veselības" sistēmā tiek ievadīti vienas līdz piecu darbdienu laikā pēc vakcinācijas fakta.

Pēdējo septiņu dienu laikā vakcīnas pirmo devu saņēmuši kopumā 17 814 cilvēki, bet otro - 2257 personas. Tas nozīmē, ka aizvadītajā nedēļā vidēji vienā dienā pirmā pote ievadīta 2545 personām, savukārt kopumā vidēji pagājušajās septiņās dienās vakcinēja 2867 cilvēkus dienā.

Kopumā Latvijā pirmo vakcīnas devu pret Covid-19 saņēmuši 100 928 cilvēki, bet otro - 20 920. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2021.gada 1.janvārī Latvijā provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 līdz šim varētu būt saņēmuši 5,33% iedzīvotāju, bet abas - 1,1% iedzīvotāju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Līdz šim vakcīnu saņēmis kopumā 50 691 seniors vecumā virs 70 gadiem, 9769 ilgstošas sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki, 6690 cilvēki ar hroniskām saslimšanām, kā arī 53 351 veselības aprūpes darbinieks.

Veselības ministrijā skaidroja, ka vakcinācija veido imunitāti pret Covid-19 slimību un pasargā no smagas slimības gaitas saslimšanas gadījumā. Pieredze citās valstīs, kur jau īstenota plaša sabiedrības vakcinācija, liecina, ka visas patlaban Eiropas Savienībā reģistrētās vakcīnas uzrāda līdzvērtīgu efektivitāti, novēršot smagu Covid-19 slimības gaitu un hospitalizāciju.