foto: LETA
Pagarina bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksas periodu
Sabiedrība
2021. gada 25. marts, 23:51

Pagarina bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksas periodu

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, kas līdz sešiem mēnešiem, iepriekš noteikto četru mēnešu vietā, pagarina bezdarbnieka palīdzības pabalsta maksimālo izmaksas periodu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Grozījumi veikti likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Reizē parlamenta vairākums noraidīja Saeimas opozīcijas deputātu Andreja Klementjeva (S) un Saeimas deputātu Vitālija Orlova (S) priekšlikumu pabalsta apmēru palielināt līdz 250 eiro.

Pabalsta apmērs ir 180 eiro mēnesī, un to var saņemt personas, kuras Covid-19 laikā pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas beigām nav atradušas darbu, neveic saimniecisko darbību un turpina atrasties bezdarbnieka statusā.

Saistībā ar Covid-19 radītajiem riskiem un izsludināto ārkārtējo stāvokli Latvijā daudzi iedzīvotāji palikuši bez finansiālā atbalsta, norāda izmaiņu autori. Būtiski ir nodrošināt pēc iespējas savlaicīgu atbalstu tiem iedzīvotājiem, kuri cieš no Covid-19 radītajām sociālajām un ekonomiskajām sekām un ierobežotā darba tirgus situācijā nevar atrast darbu, pamatojot likuma grozījumu, grozījumu anotācijā atzīmē Labklājības ministrijas pārstāvji.

Tiesības saņemt bezdarbnieka palīdzības pabalstu uz laiku līdz sešiem mēnešiem būs tiem bezdarbniekiem, kuriem periods, par kuru piešķirts bezdarbnieka palīdzības pabalsts, beidzies 2020.gada 9.novembrī vai vēlāk. Tātad tas attieksies uz tiem bezdarbniekiem, kuri no 2020.gada 9.novembra, proti, no jauna noteiktās ārkārtējās situācijas sākuma datuma, vai vēlāk ir bijuši bezdarbnieka palīdzības pabalsta saņēmēji, skaidro Saeimā.

Pabalsts būs izmaksājams uz laiku, kas nav ilgāks par sešiem mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz šī gada 30.jūnijam, paredz grozījums.

Izmaiņas nepieciešamas, lai mazinātu ekonomiskās situācijas pasliktināšanās radītās sekas un nodrošinātu iespēju personām, kas veikušas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas apdrošināšanai pret bezdarbu, saņemt atbalstu bezdarba gadījumā, teikts anotācijā.

Grozījums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās