Sporta zvaigznes
Šodien 12:29

Atklājas patiesība, kāpēc Usiks lidostā nonāca rokudzelžos; propagandistu stāstiem nav īsti pamata

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Vēlā otrdienas vakarā Krakovas lidostā Polijā dīvainā situācijā nonāca pasaules čempions boksā smagsvariem ukrainis Oleksandrs Usiks. Internetā parādījās video, kurā bokseris redzams saslēgts roku dzelžos. Par notikušo izskanēja dažādas versijas, ieskaitot smagus likumpārkāpumus, kas gan nav apstiprinājušies.

Atklājas patiesība, kāpēc Usiks lidostā nonāca rok...

Krievu propagandas kanālos par viena no slavenākajiem Ukrainas sportistiem nokļūšanu rokudzelžos netrūka dažādu melīgu versiju, ieskaitot aizturēšanu par narkotiku kontrabandu, steroīdu kontrabandu un naudas atmazgāšanu, tomēr oficiālās versijas to pilnībā apgāž.

Kā sarunā ar “Telegraph Sport” atklājis Usika promouteris Alekss Krasjuks, Usiks tika aizturēts pēc tam, kad viņš protestēja pret aviokompānijas “Ryanair” darbinieku nepatiesām apsūdzībām, ka viņa draugs, ar kuru viņš ceļoja kopā, bija pārāk iereibis, lai iekāptu lidmašīnā.

Ieraksti, kuros redzams, kā Krakovas lidostā pasaules čempions smagsvariem tiek aizvests rokudzelžos, ir izraisījuši diplomātisku incidentu, un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka ir “sašutis” par izturēšanos pret vienu no savas valsts lielākajām zvaigznēm. Zelenskis sacīja, ka viņš ir devis rīkojumu ministriem “noskaidrot visas detaļas” par Usika aizturēšanu, kurš drīz pēc tam tika atbrīvots.

Krasjuks sniedzis boksera versiju par Polijā notikušo atklājot, ka tagad no aviokompānijas tiek prasīta “atvainošanās un kompensācija”. Krasjuks stāsta, ka Usiks un viņa draugs “vairāk nekā 11 stundas” brauca no Ukrainas galvaspilsētas Kijivas uz Krakovu, lai aizlidotu ar “Ryanair” (apkalpoja poļu kompānija “Buzz”) reisu FR2777 uz Salonikiem.

foto: Action Images via Reuters
Oleksands Usiks Polijā iekūlās nepatikšanās, tiesa, ne līdz galam paša vainas dēļ.
Oleksands Usiks Polijā iekūlās nepatikšanās, tiesa, ne līdz galam paša vainas dēļ.

Viņš teica, ka Usika draugs pēc ierašanās lidostā bija aizmidzis un ka bokseris pamodināja savu biedru, kad bija pienācis laiks iekāpt lidmašīnā. Taču pēc tam, kad Usiks bija izgājis pasu un iekāpšanas karšu pārbaudi, viņš konstatēja, ka viņa draugam nav atļauts viņam pievienoties. Krasjuks stāsta, ka, kad Usiks prasījis paskaidrojumu no “Ryanair” darbiniekiem, viņi to nav snieguši. Tad tika izsaukta policija, bet Usiks atteicās iekāpt lidmašīnā bez sava drauga.

Tad policijas darbinieki bokserim piedraudēja ar aizturēšanu, uz ko Usiks pastiepa rokas un tika saslēgts roku dzelžos, bet viņa draugam “tika pārbaudīts alkohola reibums”, kas netika konstatēs. Abi ukraiņi izolatorā uzkavējās ilgāk nekā vajadzētu, jo nespēja komunicēt ar lidostas darbiniekiem ne poļu, ne angļu valodās, tāpēc gaidīja konsulāta pārstāvi, kurš palīdzētu.

Tikmēr Karpatu robežsardzes vienības majors Jaceks Mihalovskis skaidro, ka pie vainas bija “divu vīriešu sanervozēšanās”, kad vienam tikai aizliegts iekāpt lidmašīnā. “Vīrieši nekādas problēmas nesagādāja, nebija nekādas agresijas pret mūsu virsniekiem. Vienu no viņiem saslēdzām rokudzelžos tikai profilaktiskos nolūkos, lai nesaasinātu situāciju. Viņi bija nervozi, diezgan spēcīgi vīrieši. Mēs nevēlējāmies, lai situācija attīstītos negatīvi.”

Savukārt “Ryanair” savā paziņojumā pauda, ka iekāpšana lidmašīnā Usika draugam tika liegta pamatoti – viņa neadekvātās uzvedības dēļ. Interesanti, ka incidents noticis trīs nedēļas pēc tam, kas “Ryanair” vadītājs Maikls O’Līrijs nācis klajā ar ierosinājumu ierobežot lidostā izdzerto alkoholisko dzērienu skaitu līdz diviem, jo pēdējā laikā esot strauji pieauguši konflikti ar iereibušiem pasažieriem lidmašīnās.