foto: Instagram @francislacis
Mīla un basketbols: par Latvijas jauno sportistu mīlasstāstu raksta pat ASV vadošie mediji
Francis Lācis un Anna Rēzija Dreimane.
Basketbols
2021. gada 26. marts, 04:30

Mīla un basketbols: par Latvijas jauno sportistu mīlasstāstu raksta pat ASV vadošie mediji

Jauns.lv

Marta izskaņa ir brīdis, kad liela daļa ASV un miljoni sporta līdzjutēju arī citviet pasaulē seko līdzi Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) izšķirošajām cīņām basketbola laukumos.

Grūti prognozējami spēļu iznākumi, emocijas, lērums sensāciju, iespēja redzēt topošās basketbola zvaigznes, iespēja vērot jauniešus, kas gatavojas savām mūža, iespējams, galvenajām cīņām, līdzi jušana savām augstskolām vai štata un pilsētas komandām ir tikai daži no iemesliem, kāpēc notiekošais tiek dēvēts par “marta trakumu”. Ļoti trāpīgs apzīmējums, ņemot vērā, ka miljoniem cilvēku vēl pirms sacensībām cenšas pareizi prognozēt visu 64 spēļu (gan jauniešiem, gan jaunietēm tieši tik spēļu ir “marta trakumā”) iznākumu. Iespēja to precīzi paveikt ir 1:920 000 000 000 000 000 0 jeb viens pret 9,2 kvintiljoniem, tomēr miljonus vērtās balvas un kāre paveikt ko teju neiespējamu, ir pamatīgs stimuls mēģināt to paveikt gadu no gada. Arī šis gads nav izņēmums, un jau labu laiku pirms sacensību beigām neviena no iesniegtajām prognozām nav bijusi perfekta.

Anna Rēzija Dreimane un Francis Lācis - latviešu sportistu pāris, par ko runā ASV

Jauno Latvijas basketbolistu pāri Annu Rēziju Dreimani un Franci Lāci pamanījuši arī ASV vadošie mediji.

gallery icon
16

Šogad arī Latvijas sporta līdzjutējiem “marta trakums” ir īpaši interesants, jo tajā iekļuva piecas mūsu basketbolistu pārstāvētās komandas. Puišiem tas bija Francis Lācis un “Oral Roberts” universitātes “Golden Eagles”, meitenēm - Aleksas Gulbes Indiānas Blumingtonas Universitātes komanda “Hoosiers”, Māras Motes pārstāvētās Arizonas Universitātes komanda “Wildcats”, Annas Rēzijas Dreimanes Teksasas A&M Universitātes vienība “Aggies” un Digna Strautmane ar Sirakjūzas Universitātes “Orange”. Visas mūsu basketbolistu pārstāvētās komandas pārvarēja pirmo kārtu, otrajā izstājās vienīgā Dignas Strautmanes klubs. Pārējie groza bumbas meistari ir iekļuvuši par “Sweet 16” dēvētajā kārtā jeb astotdaļfinālā.

Mote un Dreimane šosezon spēlē fragmentāri, taču Strautmane, Gulbe un Lācis ir savu vienību pamatsastāva spēlētāji. Turklāt abām meitenēm ir arī ļoti būtiska loma komandu uzbrukumā. Tomēr tieši Franča Lāča komandas līdz šim paveiktais uzskatāms par lielāko pārsteigumu, kas vainojams daudzu prognožu "sabojāšanā". Mūsu dāmu komandu līdz šim paveiktais ir aptuveni atbilstošs viņu prognozētajām spējām, bet vairums ekspertu un basketbola pārzinātāju necilās “Oral Roberts” universitātes komandai jau iekļūšanu “marta trakumā” (nomināli vājākās NCAA konferences finālturnīrā pārstāv tikai viena komanda, un pēc regulārās sezonas “Golden Eagles” bija tikai ceturtie konferencē, tomēr spēja uzvarēt izslēgšanas mačos) uzskatīja par varoņdarbu. Īpaši patīkami, ka konferences finālspēles izskaņā tieši latvieša bloķētais metiens palīdzēja komandai izcīnīt uzvaru un ieveda "izslēgšanas spēlēs".

Amerikāņiem allaž patikuši “pelnrušķītes stāsti”, kad mazais/vājais spēj paveikt ko varenu, un tieši pie šādas kategorijas pieskaitāms arī “Oral Roberts” universitātes paveiktais, tāpēc tam piešķirta ļoti plaša uzmanība arī Ziemeļamerikas vadošajos medijos.

“USA Today” publicējuši nelielu rakstu, kurā rāda to, kā savam mīļotajam Francim Lācim jūt līdzi Latvijas sieviešu basketbola izlasē jau uzspēlējusī Anna Rēzija Dreimane, kura pati kopā ar komandas biedrenēm tajā brīdī bija spiesta atrasties pašizolācijā, jo gaidīja Covid-19 testu rezultātus, tāpēc meitenes skatījās “Oral Roberts” neticamo uzvaru pār slaveno Ohaio štata universitātes “Buckeyes”. Izslēgšanas spēļu zara nomināli otra spēcīgākā komanda zaudēja 15 - kaut kas tāds noticis tikai devīto reizi NCAA vēsturē.

Anna pēc “Golden Eagles” uzvaras nespēja valdīt emocijas un apskāva un bučoja televizoru, kurā bija redzams Francis Lācis, ko fiksēja un vēlāk publicēja Teksasas A&M Universitātes sieviešu basketbola komandas sociālo tīklu kontos.

Interesanti, ka publikācijai virsrakstā minēts pazīstamās romantiskās filmas - "Love and Basketball" ("Mīla un basketbols") nosaukums. Kā nu ne, ja reiz Francis neslēpj, ka patīkamākais, ko redzējis pēc vēsturiskās uzvaras, bija viņa mīļotās neviltotais prieks.

"Emocijas pēc uzvaras ir foršas, bet tad tu noskaties to video nākamajā dienā, tas tiešām atkal un atkal sasilda sirdi," sarunā ar "USA Today" stāsta latviešu basketbolists.

Kā vēsta populārais medijs, abi basketbolisti ir no Rīgas, viens otru pazinuši, bet nav bijuši draugi, nemaz nerunājot par attiecībām. Viss mainījās 2016. gadā Jaungada ballītē, bet trīs mēnešus vēlāk abi jau bijuši pāris.

“Mēs noteikti esam viens otra lielākie līdzjutēji!” piebilst Dreimane.

Covid-19 pandēmija studentiem sportistiem liedz tikties ar saviem tuviniekiem, bet tas nav nekas jauns Annas un Franča attiecībās. Astoņus mēnešus kopš sākās abu attiecības, Anna devās uz universitāti ASV. Pagājusī vasara bija patīkamas pārmaiņas, jo varēja pavadīt laiku kopā Latvijā, bet kopš atgriešanās ASV viņi tikušies tikai divas reizes. Vairums komunikācijas notiek “FaceTime” sarunās, kur cenšas viens otru motivēt, bet vairums runājamā, protams, ir par basketbolu.

Uz žurnālista jautājumu, kurš ir labāks basketbolists, Anna atbildēja uz pretjautājumu: “Kā tu domā?”, bet Francis zibenīgi izmeta, ka Anna ir zvērs!

 “Es tiešām domāju, ka viņi uzvarēs un iekļūs “saldajos 16”. Es zinu, ka pēc uzvaras pār Ohaio štata universitāti tagad viss ir iespējams,” Dreimane tic, ka “Golden Eagles” vēl var turpināt savu uzvaru gājienu un vismaz atkārtot visu laiku lielāko sasniegumu – iekļūšanu ceturtdaļfinālā, ko vienīgo reizi paveica tālajā 1985. gadā.

Savukārt Lācis, runājot par “Aggies”, kas regulārās sezonas 25 spēlēs izcīnīja 23 uzvaras, bet nekļuva par konferences uzvarētājām, ir drošs, ka meitenes var otro reizi skolas vēsturē izcīnīt NCAA čempiontitulu. “Es vienkārši domāju, ka nav nevienas komandas, kas spētu viņas apturēt. Es zinu, ka zaudējums konferences finālā viņām sāp, bet tieši neveiksmes ir vislabākais motivētājs,” pārliecināts ir talantīgais basketbolists.

Francis, visticamāk, arī nākamgad mācīsies un spēlēs ASV, kamēr Anna ir izvēles priekšā, vai tur palikt vēl vienu papildu gadu, kas viņai oficiāli pienākas. Tas gan nemaina būtību, ka viņi ir visai tālu viens no otra, lai ikdienā tiktos, jo viena skola ir Oklahomas štatā, otra - Teksasā aptuveni astoņu stundu brauciena attālumā.

“Tas ir kaut kas tāds, ko citi pāri varētu nesaprast; katra treniņa svarīgums un to ilgums, vai tas, ka vienkārši nedrīkst  paņemt brīvu dienu, lai tikai pavadītu laiku kopā,” skaidro Lācis.

Neraugoties uz ilgstoši attālinātajām attiecībām, “USA Today” norāda, ka abi ir kā traki viens pēc otra.

“Viņš vienmēr ir ļoti pozitīvs,” stāsta Dreimane. “Es vienkārši viņu dievinu, piemēram, kad esmu skarba pret sevi, viņš pasaka - nē, Anna, tev izdosies! Koncentrējieties uz labo.”

“Anna notiekošo uztver reāli,” stāsta Francis. “Man patīk, ka viņa norāda uz manām kļūdām, man patīk, ka viņa vēlas, lai es kļūtu labāks, tāpēc viņa man pasaka, ko es daru nepareizi, un to es viņā ļoti novērtēju. Nemainītu to pret neko citu.”

Abiem talantīgajiem basketbolistiem NCAA "marta trakuma" galvenās cīņas vēl tikai priekšā. Franča Lāča komanda naktī uz svētdienu aizvadīs spēli pret Arkanzasas “Razorbacks”. Šajā duelī sacenšas sava zara 15. komanda pret trešo.  Annai Rēzijai Dreimanei priekšā latviešu duelis pret Māru Moti uns Arizonas Universitātes komanda “Wildcats”. Šeit laukumā sacentīsies zara otrā un trešā spēcīgākā komanda.