Vai sirma mata izraušana izraisa vēl vairāk sirmu matu? Eksperta skaidrojums
foto: Shutterstock
Vai zini, ko darīt, ieraugot sirmu matu?
Skaistums

Vai sirma mata izraušana izraisa vēl vairāk sirmu matu? Eksperta skaidrojums

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Vai sirma mata izraušana izraisa vēl vairāk sirmu matu? Eksperts, kurš pēta sirmu matu mehānismus, atklāj, ko vajadzētu un ko nevajadzētu darīt, spogulī ieraugot sirma matu šķipsnu.

Vai sirma mata izraušana izraisa vēl vairāk sirmu ...

Saskaņā ar Gifu Universitātes pēcdiploma studiju programmas regeneratīvās medicīnas lektori Hitomi Aoki, matu matricu šūnas dalās un pārvietojas uz augšu pa folikulu, kas veicina matu augšanu. Matu krāsa tiek noteikta šī procesa laikā, kad melanocītu cilmes šūnu ražotais pigments, ko sauc par melanīnu, tiek nodots matricu šūnām. Kad melanocītu cilmes šūnas sāk mirt un izsīkt novecošanas vai citu faktoru dēļ, pigmenta trūkums rada baltus matus.

Matu izraušana paātrina to augšanas ciklu un saīsina šo melanocītu cilmes šūnu dzīves ilgumu. Tas liek Aoki uzskatīt, ka "izraušana parasti veicina sirmo matu pieaugumu."

Turklāt, tā kā no viena poras var izaugt divas līdz trīs matu šķipsnas, pat ja viens no matiem ir sirms, izraušana acīmredzot palielina iespēju, ka arī pārējie mati kļūs sirmi. Tas notiek tāpēc, ka baltā mata izraušana paātrina melanocītu cilmes šūnu augšanas ciklu, novēršot pigmenta piegādi citiem matiem, kas aug no tās pašas poras. Tā kā matu izraušana arī bojā matu folikulus, labāk ir sirmos matus apgriezt ar šķērēm vai atstāt tos, kā ir.

Papildus novecošanai un iedzimtībai, galvenie sirmu matu cēloņi, domājams, ir nepietiekama asins plūsma stresa un smēķēšanas dēļ. Pētījumi ar dzīvniekiem ir pierādījuši, ka neirotransmiteri, kas izdalās stresa laikā, bojā melanocītu cilmes šūnas, kas rezultējas sirmajos matos.

Kad tika jautāts, vai, piemēram, melnie mati, kas kļuvuši sirmi, var atgriezties melni, Aoki atbildēja: "Ir liela iespēja, ka sirmie mati var kļūt atpakaļ melni."

Ir ziņojumi, ka 20 līdz 30% melanocītu cilmes šūnu paliek matu folikulās, pat ja mati ir kļuvuši sirmi. Ja ir atlikušas melanocītu cilmes šūnas, stresa mazināšana, uzlabota asins plūsma un sabalansēts uzturs varētu atjaunot matu krāsu.

Matu sirmošana ir dabisks fenomens, kas nāk ar vecumu, bet Aoki paskaidroja to novēršanas nozīmi. Viņa skaidroja: "Cilvēka ķermenim ir spēja izvadīt kaitīgās vielas no ķermeņa, sajaucot tās ar matu pigmentu. Sirmo matu novēršana ir svarīga ne tikai mūsu izskatam, bet arī mūsu fiziskajai veselībai."