foto: Shutterstock
"Jutos kā neveiksminiece, kas nespēj izsūkt paklāju" - sievietes dalās pieredzē, ka sajūt toksisku kaunu par nesakārtotu mājvietu
Ja tava māja nav perfekti uzkopta, tas tevi nepadara par sliktu cilvēku (vai sliktu mammu)!
Attiecības
2021. gada 15. augusts, 05:57

"Jutos kā neveiksminiece, kas nespēj izsūkt paklāju" - sievietes dalās pieredzē, ka sajūt toksisku kaunu par nesakārtotu mājvietu

Jauns.lv

Dažkārt mūsu priekšstati par mājas kārtību neatbilst mūsu spējām tos izpildīt. Tādos gadījumos mums iezogas vainas apziņa un kauns, kas nepalīdz mazgāt traukus, bet tikai grauj mūsu pašapziņu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Ilgstoši man ir bijušas vairākas problēmas ar izlietni. Pārsvarā mušas - augļu mušiņas, parastās mušas un knišļi - nav skaidrs, kāda konkrēta mazu spārnoto radījumu invāzija ir pārņēmusi manu izlietnes zonu, bet iemesls bija acīmredzams: netīrie trauki, kurus es atstāju tur sakrautus vairākas nedēļas pēc kārtas. Reiz ieskatījos katlā, kurā bija palikuši daži makaroni ar maltās gaļas mērci, un redzot, ka tur iedzīvojušies balti tārpi, kļuvu pretīga pati sev”, atklāj Huffpost.com žurnāliste Emīlija Mackomba no ASV.

foto: Pixabay

Es nemāku kārtot

Ir vairāki iemesli, kādēļ trauku mazgāšanas jautājums man ir aktuāls. Šobrīd es ārstējos no alkohola atkarības, taču laikā, kad to lietoju, izlietnes tīrība bija pēdējais, kas mani satrauca. Kad pie manis atbrauca mana mamma, viņa izmazgāja 15 veļas grozus, drēbes iepriekš bija pārklājušas guļamistabas grīdu vairāku centimetru slānī. Taču arī laikā, kad vairs nedzeru, mājas pienākumi man šķiet grūti izpildāmi.

Es esmu pieaugušais ar uzmanības deficīta traucējumiem, kad skatos uz netīru istabu, mans fokuss tiek novirzīts 50 dažādos virzienos. Ja vesels cilvēks varētu vienkārši sākt savākt atkritumus vai nolikt priekšmetus savās vietās, es tikai skatos un brīnos, un lietas labā neko nedaru. Es nemāku izskaidrot, ka neesmu slinka vai neuzmanīga, manas smadzenes vienkārši darbojas savādāk.

Kad parādījās Covid-19 un mēs kopā ar bērnu pēkšņi atradāmies savās mājās, manas jau tā dīvainās mājturības prasmes guva virsroku. Mēs ar dēlu pēkšņi radījām vairāk atkritumu, netīrus traukus un jucekli kā jebkad agrāk. Grīdu klājas netīras drēbes, Lego gabaliņi, iesākti zinātnes projekti un netīri trauki. Mēs ne tikai bijām iesprostoti savā šaurajā Ņujorkas dzīvoklī, bet šis dzīvoklis ar katru dienu kļuva mazāk patīkams.

Lai gan, izņemot virtuves izlietni, nekas nebija antisanitārs un bīstami netīrs, vienalga notiekošais lika man sajust toksisku kaunu par to, kā izskatās mūsu mājvieta. Neskatoties uz mājsēdi, attālinātājām mācībām, manu raksturu, es atklāju, ka vienmēr dziļi sevī esmu jutusi, ka manī ir kaut kas principiāli nepareizs, un es nevaru tikt galā ar mājas uzkopšanu, kā to var paveikt citi.

foto: Pixabay

Šis nav morāles jautājums

Tad nejauši Instagram pamanīju lapu “Struggle Care”, kas radīta, lai palīdzētu cilvēkiem, kuri cīnās ar “aprūpes uzdevumiem” funkcionālu šķēršļu dēļ, piemēram, garīgās veselības problēmas, hroniskas sāpes vai slimība, kā arī bēdas, pēcdzemdību periods, trauma vai mazu bērnu vai cita ģimenes locekļa aprūpe. Idejas autore KC Deivisa teica, ka ir attīstījusi savu pieeju, kad viņas otrā meita piedzima trīs nedēļas pirms pandēmijas. Bez piekļuves ģimenes un bērnu aprūpes resursiem un atbalsta, uz kuru viņa bija cerējusi paļauties, pirmo reizi viņas māja “pārstāja darboties”.

Galu galā viņai tika diagnosticēta pēcdzemdību depresija. Kādu dienu, kamēr abi bērni gulēja, viņa nolēma sakopt mājvietu, izmantojot organizatorisku metodi, kuru viņa bija izstrādājusi sev, un viņa to nofilmēja un ievietoja TikTok, liekot domāt, ka tas varētu būt noderīgi cilvēkiem, kuri cīnās ar depresiju vai aprūpē mazus bērnus. Klips kļuva populārs, un viņa sāka atbildēt uz sekotāju jautājumiem, kuru skaits tagad pārsniedz miljonu.

Cilvēki viņai pateicībus, ka viņai arī ir kauns no netīrības savā mājā. Uz to Deivisa atbild, ka nav iemesla kaunēties. „Mājas uzkopšana nav morāles jautājums”, viņa sludina. Tāpēc es nolēmu piesekot šim kontam, jo šī bija pirmā reize, kad kāds ļāva nekaunēties par nekārtību un netīrību mājās. Deivisa tikmēr Instagram mierina nekārtīgos cilvēkus, rakstot, ka: “Būt nekārtīgam nav neveiksme. Cīņa ar aprūpes uzdevumiem nav viegla, dažkārt tas ir vairāk, nekā spējam veikt. Netīri trauki nozīmē, ka jūs barojat sevi un ēdat mājās. Varbūt jūs par prioritāti izvirzījāt svarīgākas lietas, piemēram, attiecības ar bērnu, rūpes par sevi vai karjeru, nevis trauku nomazgāšanu”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Pixabay

Dubultie standarti

Šīs atklāsmes bija ļoti vērtīgas. Jo, protams, trauku nemazgāšanu nepadara mani par sliktu cilvēku vai par sliktu māti. Netīri trauki neko nesaka par manu raksturu. Kāpēc tad es sev tā domāju visu savu pieaugušo dzīvi? "Es domāju, ka tas kļuva par patriarhāta instrumentu, lai paturētu sievietes savā vietā," sacīja Deivisa. “Sieviešu uzdevumi mājās ir visnotaļ skaidri – silts un mājās gatavots ēdiens, tīra un kārtīga māja, glīti ģērbti un paklausīgi bērni. Un, ja kādā ģimenē tā nav, tad vainīga ir sieviete”. Diemžēl daudzas sievietes ir uzticīgas šiem vēstījumiem, saistot mūsu prasmes mājsaimniecībā ar mūsu vērtību. Deivisa norāda, ka tikmēr sabiedrībā ir priekšstats par vīriešiem, kuri ir labi tēti, bet nav tik prasmīgi aprūpes uzdevumos.

"Ja tēvam jāsaģērbj bērni un viņi dodas uz skolu ar dažādām kurpēm kājās, viņš vienalga ir LABS TĒTIS." Tomēr mums nav īsti tāda paša jēdziena sievietēm. No mātes tiek gaidīts, ka viņa būs ne tikai emocionāli klātesoša un iesaistīsies audzināšanas darbā, bet arī saglabās nevainojamu mājas kārtību un uz galda liks veselīgas, pašas gatavotas maltītes.

foto: Pixabay

Kauns nepalīdzēs. Laipnība gan

Viens Deivisas pieejas aspekts man šķiet patiess, un tas ir, ka “Kauns ir funkcionēšanas ienaidnieks”. Kaunēties par sevi, mazgājot traukus, ir tikpat vērtīgi, kā kaunēties par savu svaru, ēdot brokastis. Kauns nepalīdz saņemties mazgāt traukus vai notievēt, patiesībā, tas darbojas tieši pretēji. Lai gan Deivisa dalās ar dažiem padomiem un stratēģijām, kas viņai palīdz uzturēt mājas kārtību, viņa nemāca, kā tīrīt virtuvi vai salocīt drēbes.

Tā vietā viņa nodrošina morālās neitralitātes un līdzjūtības pamatu, kas ļauj maigi veidot jaunas prasmes un atrast sev piemērotāko kārtību. Tikai laipni izturoties pret sevi, jūs varat atrast motivāciju veikt pašaprūpes uzdevumus, ar kuriem jūs cīnāties. "Jūs esat pelnījis laipnību no sevis, lai kāda izskatītos jūsu māja," viņa teica.

Pēc gadu desmitiem, kad jutos kā neveiksminiece, kas nespēj katru sestdienu izsūkt paklāju, šī ziņa bija tas, kas man bija jādzird. Es joprojām motivēju sevi, lai izlietne būtu tīra, bet arī vairs nesaku sev, ka neesmu pietiekami laba, ja tā ir aizkrauta ar vakardienas traukiem. Es piekrītu, ka ir svarīgi iemācīt bērniem atbildību, un es vēlos, lai mans dēls izaugtu spējīgs sakārtot savu dzīves telpu, bet es vienlīdz augstu vērtēju spēju saglabāt laipnību pret sevi.

Reiz, kad es izteicu paškritisku komentāru par savām mājsaimnieces iemaņām, viņa atbilde mani pārsteidza. “Nu, pirmkārt, mamma, ir pandēmija. Un, otrkārt, tev nav drauga vai vīra, tāpēc visu nākas darīt vienai pašai. Es domāju, ka tu tiec galā diezgan labi”, viņš teica. Viņam likās dabiski izturēties pret mani ar laipnību, kādu es nekad neesmu pret sevi atļāvusies.