Mode
2020. gada 16. decembris, 05:27

Bauda acīm: pēdējo piecu gadu modīgākās filmas un seriāli

Anita Sedliņa

Žurnāls "OK!"

Tērpi, nenoliedzami, ir būtiska kino sastāvdaļa. Mode ne tikai piešķir noskaņu un papildina sižetu, bet arī sniedz iedvesmu un pat izziņu. Lūk, pēdējās piecgades modīgākās filmas un seriāli garajiem rudens vakariem!

VĒSTURES STUNDA AR KORSETĒM UN KROŅIEM

Favorīte

(The Favourite, 2018)
Režisors: Jorgs Lantimos. Lomās: Olīvija Kolmane, Emma Stouna, Reičela Vaisa un citi.

Filmas sižets norisinās 18. gadsimta Anglijā, kad troni ieņem vārgā karaliene Anna, bet valsti viņas vietā pārvalda tuva draudzene, lēdija Sāra. Anglijā ierodas Sāras māsīca Ebigeila, kura meklē nodarbošanos, tomēr drīz vien abu māsīcu attiecības tiek pārbaudītas.

Filmas kostīmi, netiecoties kļūt par vēsturisku modes liecību, tapa sešu nedēļu laikā. Tērpi ir mazāk dekoratīvi, radīti no pieejamiem mūsdienu audumiem un neierasti melnā un baltā krāsu paletē. Virtuves strādnieku kostīmi pašūti no krāmu tirgos iegādāta džinsa. “Mēs neradījām vēsturisku kino. Ar siluetiem viss ir kārtībā, bet audumu izvēlē bijām radoši. Tie nebija autentiski, bet gan gudri veidoti. Apdare un citas ekstras lielākoties tika vienkārši pielīmētas,” atklāj filmas kostīmu māksliniece Sendija Pauela.

foto: Fox Searchlight / BACKGRID/ Vida Press
foto: Fox Searchlight / BACKGRID/ Vida Press

Marija, Skotijas karaliene

(Mary, Queen of Scots, 2018)
Režisore: Džosija Rūrka. Lomās: Sērša Ronana, Margo Robija un citi.

Marijas I Stjuartes mēģinājums no troņa gāzt savu māsīcu Elizabeti I, kas rezultējas gadiem ilgā apcietinājumā, gaidot nāvessodu.
Apzinoties mākslinieciskās, kontekstuālās un budžeta robežas, filmas kostīmu dizainere Aleksandra Bairna nolēma izmantot džinsa audumu. Jā, tas neatbilst laikmetam, tomēr tā praktiskā puse Skotijas lietū un vētrā ir neaizstājama. Tāpat džinsa urbānais raksturs filmai piešķir mūsdienīgāku noskaņu. “Es nestrādāju pie dokumentālās filmas, un mans darbs ir palīdzēt izstāstīt stāstu,” rezumē māksliniece.

foto: Parisa Tag/Focus Features/Kobal/Shutterstock/ Vida Press

Kronis

(The Crown, sākot no 2016. gada; trīs sezonas)
Autors: Pīters Morgans. Lomās 1. sezonā: Klēra Foja, Mets Smits, Vanesa Kirbi un citi.

Sākot darbu pie vērienīgā seriāla par Lielbritānijas karalienes Elizabetes II valdīšanas laiku, Pīters Morgans saprata – lai arī cik precīzi tiks atspoguļoti vēsturiskie fakti, tie zaudēs nozīmi, ja neizskatīsies atbilstoši. Karalienes Elizabetes II greznos tērpus Kroņa pirmajai sezonai veidojusi trīskārtējā Emmy balvas ieguvēja un seriāla Troņu spēle kostīmu autore Mišela Kleptone.

foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press
Seriāls "The Crown".

“Izmantot vintāžas izstrādājumus nevarējām, jo nav iespējams atrast kostīmus, kas būtu tik skaisti, lai būtu piemēroti karaļņama atveidošanai. Izlēmām, ka 80–90 procentus no Elizabetes garderobes radīsim paši.” Pūles atmaksājās – stila žurnāls Harper’s Bazaar 2017. gada decembrī uz izdevuma vāka retoriski vaicāja: Is Royalty-Inspired Fashion The Hottest Trend Right Now? (Vai karaļnama iedvesmota mode ir šobrīd karstākā tendence?)
Nesen uz ekrāniem nonākusi seriāla ceturtā sezona, un tērpiem joprojām tiek pievērsta īpaša uzmanība.

foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press
foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press

NESENĀ, NOSTALĢISKĀ PAGĀTNE

Atvainojiet par traucējumu

(Sorry to Bother You, 2018)
Režisors: Būts Railijs. Lomās: Lakīts Stenfīlds, Tesa Tomsone un citi.

Komisks stāsts par kādu afroamerikāņu vīru, kurš, sākot strādāt telemārketinga uzņēmumā, veicot zvanus, izmanto baltādainiem cilvēkiem raksturīgu akcentu, lai gūtu lielākus panākumus darbā, un krīt alkatības skavās. Filmā vizualizēta mūsdienu Kalifornijas alternatīvā realitāte, kas atsauc atmiņā septiņdesmitos un astoņdesmitos gadus. 

foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press
foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press

Pārsteidzošā misis Meizela

(The Marvelous Mrs. Maisel, sākot no 2017. gada; trīs sezonas)
Autore: Eimija Šērmana Palladino. Lomās: Reičela Brosnahana un citi.

Komēdijseriāla darbība norisinās Ņujorkā piecdesmito gadu beigās un sešdesmito gadu sākumā, un tā galvenā zvaigzne ir mājsaimniece Mirjama Meizela, kura atklāj, ka viņai ir komiķes talants. Tā vietā, lai atjaunotu attiecības ar bijušo vīru, sieviete sāk veidot stand-up komiķes karjeru.

Lai gan misis Meizelas tērpi atspoguļo tā laika augstākās sabiedrības lēdijas garderobi – kuplas kleitas, augstpapēžu apavi un mēteļi dārgakmeņu krāsās –, tiem izdodas graut mūžsenos priekšstatus par sievišķību un paklausību.

foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press
foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press

90. gadu vidū

(Mid90s, 2018)
Režisors: Džona Hills. Lomās: Sanijs Suličs, Ketrīna Voterstone un citi.

Filma vēsta par deviņdesmito gadu Kalifornijas skeiteru kustību, par 13 gadus veco skeiteri Stīviju no Losandželosas. Šajā gadījumā stils nav tikai fons, tas ir arī mūsdienu ielu modes apsēstības spogulis – ar maisveidīgiem, logotipiem rotātiem T krekliem, platām biksēm un pārlieliem, neglītiem snīkeriem. Šķietami vienkārši džinsi un T krekli no tā laika aktuālākajiem skeiteru modes zīmoliem vai to kopijām, kas šodien lielākoties vairs neeksistē, piemēram, Menace un Kools, labi kalpo, lai iekapsulētu ēru.

foto: Tobin Yelland/A24/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
foto: Tobin Yelland/A24/Kobal/Shutterstock/ Vida Press

Svelme

(Glow, sākot no 2017. gada; trīs sezonas)
Autori: Lisa Flehiva un Kārlija Menča. Lomās: Elisona Brī, Betija Gilpina, Sidella Noela un citi.

Kad galvenajai varonei neizdodas piepildīt sapni par aktrises karjeru un kārtējais mēģinājums beidzas ar fiasko, viņa nolemj izmantot iespēju piedalīties sieviešu kastingā uz reslinga šovu G.L.O.W.

Šis Netflix seriāls ekrānos atgriezis astoņdesmito gadu modi ar mammu stila džinsa biksēm ar augstu jostasvietu, legingiem, lieliem auskariem, velūru un adītām vestēm. “Astoņdesmitajos gados bija jocīga un ne vienmēr loģiska mode. Glow neatspoguļo pārspīlētu šiku, bet gan piezemētu un strādājošās klases stilu,” skaidro kostīmu māksliniece Beta Morgana.

foto: ©Netflix/Courtesy Everett Collection / Everett Collection/ Vida Press

Reiz Holivudā

(Once Upon a Time in Hollywood, 2019)
Režisors: Kventins Tarantino. Lomās: Breds Pits, Leonardo Di Kaprio, Margo Robija, Als Pačīno un citi.

Filmas darbība norisinās Losandželosā 1969. gadā, hipiju ēras ziedu laikos. Bijusī televīzijas vesternu zvaigzne Riks Daltons un viņa ilggadējais triku dublieris Klifs Būts cenšas izsisties strauji mainīgajā Holivudas kino industrijā.

Režisora veltījums Holivudas zelta laikmeta izskaņai labi nolasāms arī kostīmos. Aktieri tēpušies oriģinālos vintāžas izstrādājumos, turklāt katram tēlam ir savs modes talismans.

Piemēram, Leonardo di Kaprio atveidotajam Rikam Daltonam tas ir monogrammas medaljons un jostas sprādze, Margo Robijas varonei Šeronai Teitai – viņas rotaslieta.
“Detaļas ir svarīgas, tās palīdz veidot tēla slāņus. Es ceru, arī aktieriem ieiet tēlā,” stāsta kostīmu māksliniece Arianne Filipsa.

foto: Columbia/Moviestore/Shutterstock/ Vida Press
foto: A Cooper/Sony/Columbia/Kobal/Shutterstock/ Vida Press

Džokers

(Joker, 2019)
Režisors: Tods Filips. Lomās: Vākins Fīnikss, Roberts De Niro, Frensisa Konroja un citi.

Arturs Fleks ir vīrs, kurš cenšas atrast savu vietu pilsētas sašķeltajā sabiedrībā. Dienā strādājot par klaunu gadījuma darbos, bet vakaros cenšoties kļūt par atzītu stand-up komiķi, viņš nonāk pie atziņas, ka izjokots tiek viņš pats. Ierauts vienladzības un nežēlības cikliskajā esamībā, Arturs pieņem vienu sliktu lēmumu, kas aizsāk ķēdes reakciju viņa transformācijā par ikonisko Gotemas ļaundari – Džokeru.

Kostīmu mākslinieks Marks Bridžess radījis spilgtu, bet padrūmu astoņdesmito gadu stila kostīmu krāsu paleti un akcentē tēla analīzes nepieciešamību: “Tērpi ir rakstura studiju rezultāts. Domāju par to, kāds bija Artūrs; viņš strādāja nožēlojamu darbu, bija bez naudas un dzīvoja kopā ar mammu. Mazgājot veļu, viņš, visticamāk, visu izmazgāja vienā piegājienā kopā ar mammas drēbēm. Viss, kas viņam ir mugurā, ir no vidusskolas laikiem un mētājas viesistabas kaktā. Tas nosaka stila izvēli un, protams, tas, ka cenšamies radīt mākslas darbu.”

foto: DC Comics/Warner Bros./Shutterstock/ Vida Press
foto: DC Comics/Warner Bros./Shutterstock/ Vida Press

Eksplozīvā blondīne

(Atomic Blonde, 2017)
Režisors: Deivids Leičs. Lomās: Šarlīze Terona, Džeimss Makavojs un citi.

Aukstā kara beigas Vācijā, spiegu spēles un vardarbība. Neraugoties uz skarbo raksturu, šī filma jāredz katrai fešionistai. Kostīmu māksliniece Sindija Evansa ir gājusi uz visu banku, un galvenā varone Lorēna Brotona (Šarlīze Terona) valkā astoņdesmito gadu modes oriģinālus – vintāžas Christian Dior, Burberry trenčus, John Galliano vinila mēteļus, Stuart Weitzman zābakus un Martin Margiela kostīmus. “Izpētot Helmuta Ņūtona astoņdesmito gadu fotogrāfijas, mani piesaistīja to spēcīgais un vienlaikus jutekliskais raksturs. Filmas mantra ir būt cool, pacelt garastāvokli un to uzturēt paaugstinātā stilistiskā stāvoklī,” skaidro kostīmu māksliniece.

foto: Kata Vermes/Focus Features/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
foto: J Prime/Focus Features/Kobal/Shutterstock/ Vida Press

TE UN TAGAD

Kaut kas nedzirdēts!

(Absolutely Fabulous, 2016)
Režisore: Mendija Fletčere. Lomās: Dženifera Saundersa, Džoanna Lumlija un citi.

Filmā pārtapis seriāls par alkoholiķi Ednu un viņas draudzeni Patrīciju, un abu piedzīvojumiem, lielākoties dzērumā. Sievietes ir modes upuri un abas uzskata, ka viņām piestāv jebkas, pat ja tas ir pāris izmērus par mazu. Tērpi no zīmoliem Stella McCartney, Giles Deacon, Vivienne Westwood, Erdem, Chloe, Saint Laurent, Miu Miu un pat Vetements!

Filmas kadros redzams arī dizainers Žans Pols Gotjē un modeļu plejāde: Džordana Dana, Sukija Vaterhausa, Lara Stouna, Aleksa Čanga un Keita Mosa. “Es izlūdzos, aizņēmos un zagu,” par apģērbu sagādi iesmej kostīmu dizainere Rebeka Heila, kurai filmas vajadzībām izdevies iegūt tērpus no vadošajiem modes namiem un pat piesaistīt dizaina studentus no Austrumlondonas universitātes.

foto: Fox Searchlight / Everett Collection/ Vida Press
foto: Fox Searchlight / Everett Collection/ Vida Press

Nogalināt Īvu

(Killing Eve, no 2018. gada; trīs sezonas)
Autore: Fēbe Volere-Bridža. Lomās: Džodija Komere, Sandra Ou, Fiona Šova un citi.

Seriālā, ko žurnāls Vogue atzinis par stilīgāko, satikušās divas sievietes no dažādām pasaulēm – aukstasinīga slepkava un izmeklētāja. Scenārija pamatā ir britu rakstnieka, žurnālista Lūka Dženingsa novele Kods Villanelle četrās daļās.
Galvenā varone nav ēnā, bet gan centrā ar aktuālās modes paraugiem no Burberry, Chloe, Dries van Noten, Balenciaga un Molly Goddart. Tas ir viņas veids, kā sevi apbalvot par slepkavībām – dārgi iepirkties.

foto: Publicitātes foto
Kadrs no seriāla "Nogalināt Īvu", kuru žurnāls "Vogue" atzinis par stilīgāko.
foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Pasakaini bagāti

(Crazy Rich Asians, 2018)
Režisors: Džons M. Ču. Lomās: Konstance Vū, Henrijs Goldings, Džemma Čana un citi.

Pēc Kevina Kvana romāna Traki bagātie aziāti (izdevniecība Zvaigzne ABC grāmatu izdevusi arī latviešu valodā) motīviem uzņemtā filma pārsteidz ar vērienu un pilnīgi citas realitātes demonstrāciju.

Superbagātie Singapūras iedzīvotāji ik sezonu, acis nepamirkšķinot, iegādājas sešciparu skaitļu vērtas augstās modes kleitas. Filma demonstrē šo savādo pasauli, kurā apģērbs kļūst par galvenās varones Reičelas pašapziņas celšanas paņēmienu. Precīzāk, tieši pūderzilā (aizlienētā) Marchesa zīmola kleita.

foto: Sanja Bucko/Warner Bros/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press

Šittas Krīka

(Schitt’s Creek, no 2015. gada; sešas sezonas)
Autori: Jūdžins Levijs un Dens Levijs. Lomās: Jūdžins Levijs, Katrīne O’Hara, Dens Levijs, Annija Mērfija un citi.

Turīgā Rouzu ģimene bankrotē un ir spiesta pārcelties uz mazu pilsētiņu – Šittas Krīku, kuru savulaik iegādājās kā joku. Nu, dzīvojot motelī kopā ar saviem pieaugušajiem bērniem, Džonijam un Moirai nākas pielāgoties dzīvei bez naudas un vienam ar otru.

Spītējot likstām, Moira nespēj atteikties no savām zīmolu Balenciaga, Alexander McQueen un Rick Owens modes pērlēm. Bieži tās valkājot ar krāsainām parūkām, platformas zābakiem un efektīgām rotaslietām, viņa, lai arī dažkārt izskatās smieklīgi, dara visu, lai nepazaudētu savu būtību jaunās vides un praktisku apsvērumu dēļ. Lūk, īstas fešionistas apņemšanās!

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Oušena astoņnieks

(Ocean’s Eight, 2018)
Režisors: Gerijs Ross. Lomās: Sandra Buloka, Keita Blanšeta, Anna Hetaveja, Mindija Kalinga, Sāra Paulsona, Rianna, Helēna Bonema Kārtere, Awkwafina.

Oušena bandas sieviešu rimeiks ar lieliska zvaigžņu ansambļa piedalīšanos. Filma vēsta par rotaslietu zādzību slavenajā Ņujorkas Kostīmu institūta gada ballē, un tajā piedalās reāli tās apmeklētāji – TV šovu zvaigzne Kima Kardašjana, tenisiste Serēna Viljamsa, modele Džidži Hadida un citi.

Taču tas ir nieks salīdzinājumā ar to, ko paveikusi filmas kostīmu dizainere Sāra Edvardsa. Radīti neskaitāmi tērpi astoņām filmas galvenajām varonēm. Piemēram, aktrise Keita Blanšeta pārģērbās 45, Sandra Buloka – 65 reizes. Helēnas Bonemas Kārteres atveidotajam tēlam – dizainerei – un viņas modes skatei māksliniece radījusi 50 tērpus.

foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press
foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press