Pārsteidzošs atklājums: superauglis, kas stiprina imunitāti un palīdz novērst vēzi
foto: Pexels.com
Ilustratīvs attēls.
Esi vesels

Pārsteidzošs atklājums: superauglis, kas stiprina imunitāti un palīdz novērst vēzi

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Nav pārsteigums, ka daudzās pasaules valstīs mango dēvē par "augļu karali". Šis tropiskais auglis ir ne tikai salds un sulīgs, bet arī bagāts ar vielām, kas nāk par labu visam organismam.

Mango dzimtene ir Indija un Dienvidaustrumāzija, un to audzē jau vairāk nekā četrus tūkstošus gadu. Mūsdienās pasaulē pastāv simtiem mango šķirņu, kas atšķiras pēc formas, lieluma, krāsas un garšas. Bet kāpēc tieši mango ir vērts iekļaut savā ēdienkartē? Šeit ir desmit zinātniski pamatoti iemesli.

1. Bagāts uzturvielu sastāvs

Apmēram simts gramos svaiga mango ir:

  • 55 kalorijas,
  • 11 g dabīgā cukura,
  • 2 g šķiedrvielu,
  • 29 mg C vitamīna,
  • kā arī varš, folijskābe, B6 vitamīns, A un E vitamīni, kālijs, magnijs un virkne citu vielu.

Īpaši izceļas ar C vitamīna saturu: jau trīssimt grami mango pilnībā nodrošina diennakts nepieciešamo devu. Šis vitamīns stiprina imūnsistēmu, palīdz dzelzs uzsūkšanās procesā un veicina šūnu augšanu un atjaunošanos. Mango ir bagāts arī ar folijskābi un varu, kas ir īpaši svarīgi grūtniecības laikā normālai augļa attīstībai.

2. Maz kaloriju

Viens no galvenajiem mango ieguvumiem ir tā zemā kaloritāte šādam apjomīgam auglim: tikai 55 kalorijas uz simts gramiem. Šeit arī slēpjas iemesls, kāpēc mango palīdz izvairīties no pārēšanās: tas rada sāta sajūtu, bet gandrīz nepārslogo uzturu ar liekām kalorijām.

Pievērsiet uzmanību kaltētajam mango, jo tam bieži pievieno cukuru. Vienmēr pārbaudiet etiķeti un izvēlieties mango bez pievienota cukura.

3. Noderīgs arī diabēta profilaksei (taču svarīga mērenība)

Jā, mango patiešām satur salīdzinoši daudz dabīgā cukura. Tomēr tas nenozīmē, ka diabēta pacientiem tas būtu pilnībā jāizslēdz. Pētījumi rāda, ka uzturs, kas bagāts ar C vitamīnu un karotinoīdiem, var palīdzēt novērst diabēta attīstību. Mango satur abus šos komponentus.

Tomēr to vajadzētu ēst mēreni - apmēram 100 līdz 150 gramus vienā reizē, vēlams kopā ar produktiem, kas bagāti ar šķiedrvielām vai olbaltumvielām: tas palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs.

4. Pilns ar antioksidantiem

Mango satur vairākus polifenolu veidus - dabiskus augu savienojumus, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Šīs vielas palēnina novecošanos un mazina iekaisumu organismā.

5. Atbalsta imunitāti

Papildus C vitamīnam mango stiprina imūnsistēmu arī ar A un E vitamīnu palīdzību. A vitamīns organismam nepieciešams, lai ražotu un regulētu leikocītu - balto asinsķermenīšu, kas cīnās ar infekcijām - daudzumu.

6. Sirds sabiedrotais

Mango satur kāliju un magniju, kas atbalsta sirds un asinsvadu sistēmas veselību: tie palīdz atslābināt asinsvadus un pazemināt asinsspiedienu. Turklāt magniferīns - viena no mango vērtīgajām vielām - mazina iekaisumu sirds šūnās. Sākotnējie pētījumi liecina arī par tā labvēlīgo ietekmi uz holesterīna līmeni.

7. Veicina gremošanu

Mango palīdz gremošanas sistēmai vairākos veidos:

  • satur gremošanas fermentus (piemēram, amilāzes), kas palīdz efektīvāk sašķelt pārtiku;
  • ir bagāts ar šķiedrvielām un ūdeni, kas uzlabo zarnu darbību.

Vienā pētījumā atklāts, ka cilvēkiem ar hronisku aizcietējumu, kuri ēda mango, simptomi uzlabojās pat vairāk nekā tiem, kuri lietoja šķiedrvielu uztura bagātinātājus.

8. Atbalsta acu veselību

Mango satur luteīnu un zeaksantīnu - antioksidantus, kas uzkrājas tīklenē un palīdz aizsargāt acis no UV starojuma un kaitējuma, ko rada ekrāni. A vitamīns palīdz uzturēt redzes asumu un normālu acu mitrumu, raksta "Healthline".

9. Iespējama onkoloģisko risku mazināšana

Polifenoli, īpaši mangiferīns, pētījumos ar šūnām un dzīvniekiem ir uzrādījuši pretvēža īpašības: tie palīdz apturēt audzēju augšanu un mazina oksidatīvo stresu, kas saistīts ar vēža risku. Vislabāk izpētīta ietekme uz krūts, zarnu un asinsrades sistēmas vēzi. Pētījumu ar cilvēkiem pagaidām ir maz, taču pirmie rezultāti ir daudzsološi.

10. Vienkāršs un garšīgs veids, kā dažādot uzturu

Mango lieliski iederas smūtijos, putrās vai jogurtos brokastīs, salātos (īpaši ar vistu vai garnelēm), salsā, kā piedeva ceptai zivij vai vistai, desertos un pat burgeru pildījumā.

Mango ir ne tikai garšas baudījums, bet arī ar uzturvielām bagāts "superauglis", kas var stiprināt imunitāti, atbalstīt sirds veselību, palīdzēt gremošanai un aizsargāt no brīvajiem radikāļiem - nemaz nerunājot par tā iespējamo lomu vēža profilaksē.

Pētījumos atklāts, ka mango satur vielas, kas darbojas kā spēcīga aizsardzība pret vēža šūnām, aiztur to augšanu un pat izraisa vēža šūnu nāvi.

Pievienojiet mango savam uzturam saprātīgos daudzumos (aptuveni 150-200 gramus dienā) un izbaudiet gan tā karalisko garšu, gan veselībai labvēlīgo ietekmi.

Tēmas