Kāpēc tev katru dienu vajadzētu apēst pa vienam banānam?
foto: Shutterstock
Banānā ir daudz organismam veselīgu vielu.
Diētas

Kāpēc tev katru dienu vajadzētu apēst pa vienam banānam?

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Banāni ir bagāti ar kāliju, veicina gremošanu, palielina enerģiju un uzlabo garastāvokli, kā arī ir labi ādai un kauliem — tie var uzlabot veselību, ja tos iekļauj ikdienas uzturā.

Banāni ne tikai garšo lieliski, bet arī ir pilni ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, kas veicina vispārējo veselību. Šeit ir ieguvumi, ko sniedz banānu iekļaušana ikdienas uzturā:

Asinsspiediena regulēšana

Banāni ir lielisks kālija avots, kas palīdz regulēt asinsspiedienu, neitralizējot nātrija ietekmi. Šī viela samazina hipertensijas risku un veicina vispārējo sirds veselību. Vidējs banāns satur apmēram 450 miligramus kālija, kas veido apmēram 10% no dienā ieteicamās kālija devas pieaugušajam.

Gremošanas funkcijas uzlabošana

Banānos esošās šķiedrvielas veicina gremošanu, veicinot regulāru zarnu kustību un novēršot aizcietējumus. Pektīns, šķiedrvielu veids, kas atrodams banānos, veicina zarnu veselību un samazina vēdera uzpūšanos.

Enerģijas nodrošināšana

Banāni ātri nodrošina dabisku enerģijas avotu, pateicoties to ogļhidrātu saturam, kas ietver monosaharīdus, piemēram, glikozi un fruktozi, kā arī disaharīdu saharozi. Tas padara banānus par lielisku uzkodu pirms vai pēc treniņa, lai palīdzētu atjaunot enerģiju.

Garastāvokļa uzlabošana

Banāni satur triptofānu, aminoskābi, kuru organisms pārvērš par serotonīnu, "laba garastāvokļa" neirotransmiteru. Tas var palīdzēt uzlabot garastāvokli un mazināt depresijas un trauksmes simptomus, veicinot vispārējo garīgo veselību.

Sirds veselības uzlabošana

Papildus kālijam banāni satur antioksidantus un vitamīnus, kas veicina sirds un asinsvadu veselību. Augstais šķiedrvielu saturs banānos var palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni, samazinot sirds slimību un insulta risku ilgtermiņā.

Kaulu veselības uzlabošana

Banāni ir bagāti ar būtiskiem vitamīniem un minerālvielām, tostarp C vitamīnu un mangānu, kas ir svarīgi kaulu veselībai. Tie veicina kolagēna veidošanos un stiprina kaulus, potenciāli samazinot osteoporozes un lūzumu risku.

Īpaši noderīgs cilvēkiem ar diabētu

Banānos esošā šķiedrviela, īpaši pektīns, palīdz palēnināt cukura uzsūkšanos asinīs. Tas stabilizē cukura līmeni asinīs, padarot banānus piemērotus cilvēkiem ar diabētu vai tiem, kas vēlas kontrolēt cukura līmeni asinīs.

Ādas veselības uzlabošana

Banāni ir vitamīnu A, C un E avots, kas ir zināmi kā noderīgi ādai. Šīs uzturvielas palīdz saglabāt veselīgu ādu, samazina novecošanās pazīmes un uzlabo ādas tekstūru un mitrināšanu.

Organisma hidratācija

Pateicoties augstajam ūdens saturam, banāni palīdz uzturēt organismu hidratētu. Pareiza hidratācija ir būtiska dažādām ķermeņa funkcijām, tostarp veselīgas ādas saglabāšanai, gremošanas veicināšanai un šūnu funkcijas un vispārējā enerģijas līmeņa nodrošināšanai.

Tēmas