Ne visi veselīgie produkti ir nevainīgi: kas par daudz, tas par skādi
foto: Shutterstock
Avokado ir lielisks veselīgo tauku avots, kas palīdz samazināt sliktā holesterīna līmeni. Lai gan tas ir bagāts ar uzturvielām, nevajadzētu pārsniegt vienu avokado dienā, jo tas satur daudz kaloriju.
Diētas

Ne visi veselīgie produkti ir nevainīgi: kas par daudz, tas par skādi

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Daudzi veselīgi produkti var izrādīties problemātiski, ja tos lieto pārmērīgi. Uzzini, kuri pārtikas produkti, neskatoties uz to labvēlīgajām īpašībām, var negatīvi ietekmēt gan veselību, gan figūru, ja tos lieto pārāk daudz.

Komentē uztura speciāliste Liene Sondore.

1. Rieksti, sēklas un žāvēti augļi: kā kontrolēt uzkodas?

Rieksti, sēklas un žāvēti augļi ir bieži minēti kā veselīgas uzkodas. Tomēr, lai izvairītos no liekā svara pieauguma, ir svarīgi tos ēst mēreni. Ieteicamā deva ir līdz 30 gramiem riekstu un sēklu, kā arī ne vairāk kā sauja žāvētu augļu dienā. Šie produkti ir kaloriju bagāti, tāpēc tos vislabāk baudīt līdz pusdienlaikam, lai izvairītos no vakara kaloriju pārpalikuma.

Svarīgi padomi:

  • Izvairies no grauzdētiem riekstiem, jo tie var saturēt kancerogēnas vielas.
  • Ja riekstiem vai sēklām piemīt nepatīkama smarža, tie, visticamāk, ir oksidējušies un kļuvuši kaitīgi.
foto: Publicitātes foto
Uztura speciāliste Liene Sondore.
Uztura speciāliste Liene Sondore.

2. Avokado: cik daudz ir par daudz?

Avokado ir lielisks veselīgo tauku avots, kas palīdz samazināt sliktā holesterīna līmeni. Lai gan tas ir bagāts ar uzturvielām, nevajadzētu pārsniegt vienu avokado dienā, jo tas satur daudz kaloriju. Avokado var izmantot kā sviesta alternatīvu vai pievienot salātiem, lai iegūtu sāta sajūtu bez liekiem taukiem.

Padoms: Viena avokado deva dienā ir pietiekama, lai gūtu visas priekšrocības.

3. Augļi: veselīgi, bet ar mēru

Augļi bieži tiek ieteikti kā veselīgas uztura sastāvdaļas, taču tie satur daudz dabisko cukuru, piemēram, fruktozi, kas var veicināt svara pieaugumu, ja tos lieto pārmērīgi. Īpaši cukuru bagāti ir hurmas, vīnogas un banāni. Augļus vislabāk lietot līdz pēcpusdienai, lai iegūtā enerģija tiktu izlietota aktīvajā dienas daļā.

Padoms: Augļus ēd agrāk dienā, lai fruktoze neuzkrātos tauku veidā.

4. Liesie un 0% tauku produkti: mārketinga triki?

Bieži tiek reklamēti produkti ar 0% tauku, taču tie var saturēt lielu daudzumu cukura. Tā vietā izvēlies produktus ar zemu cukura saturu un izvairies no modificētām cietēm. Vājpiena produkti, piemēram, biezpiens un jogurts, var būt lieliskas alternatīvas, taču izvairies no treknu piedevu pievienošanas.

Padoms: Ja nepatīk bezpiedevu jogurts, izvēlies 10% skābo krējumu kā veselīgāku alternatīvu.