Pirms vairāk nekā 100 gadiem Ēbelmuiža bijusi populāra bagātāko un ievērojamāko Rīgas namnieku  atpūtas vieta, tagad tā rūpīgi restaurēta un atjaunota trīs stāvos.

Atjaunotā Ēbelmuiža Ziepniekkalnā

Pirms vairāk nekā 100 gadiem Ēbelmuiža bijusi populāra bagātāko un ievērojamāko Rīgas namnieku atpūtas vieta, tagad tā rūpīgi restaurēta ...

Noderīgi ikdienā

FOTO: tā atjaunota Ēbelmuiža - Ziepniekkalna baroka pērle

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Oktobrī durvis apmeklētājiem un privātu notikumu svinēt gribētājiem ver atjaunotā Ēbelmuiža - 18. gs baroka stilā celta Rīgas piepilsētas muiža. Muižā plānots uzņemt kāzu, privātu, korporatīvu pasākumu rīkotājus un svinēt gribētājus, kā arī mākslinieki tiek aicināti rīkot personālizstādes.

Muižu savā paspārnē 10 gadu garumā atjaunojusi Mamaju ģimene – AS "Būvuzņēmums Restaurators" īpašnieks Mareks Mamajs un viņa sieva Agnese Mamaja. Pirms vairāk nekā 100 gadiem tā bijusi populāra bagātāko un ievērojamāko Rīgas namnieku  atpūtas vieta, tagad tā rūpīgi restaurēta un atjaunota trīs stāvos, atbilstoši mūsdienu prasībām - ar plašu stikla piebūvi. Muižā pieejama svinību zāle un trīs pieņemšanas / izstāžu telpas, īpaši aprīkotu virtuve banketu rīkošanai un trīs istabu dzīvojamā zona otrajā stāvā, bet trešajā stāvā plešas plašas mansarda telpas. Ap Ēbelmuižu ierīkots arī moderns dārzs, piebraucamā zona un pieejamas stāvvietas. 

Ēbelmuižas atjaunošanas darbus un restaurāciju veica amatnieki un restauratori, kuri strādā uzņēmumā AS "Būvuzņēmums Restaurators". Darbi tika veikti balstoties uz arhitektoniski mākslinieciskās izpētes un arhitekta Artūra Lapiņa izstrādātā restaurācijas projekta. 

Mareks Mamajs par ēkas atjaunošanu: “Ēka atradās uz sabrukšanas robežas un ēkas ārsienas vairs nebija nestspējīgas, tā turējās galvenokārt uz iekšienu konstrukcijām, tāpēc ēkai no jauna tika būvētas ārsienas, neizmainot un nesabojājot starpstāvu pārsegumus un jumta konstrukcijas. Muižai sagalabāti vecie pamati, iekšējās un jumta konstrukcijas, bet no jauna tika izgatvotas logu un durvju kopijas.”

Inovācija, par ko īpašnieki vēlas teikt īpašu paldies Nacionālajai Kultūras mantojumu pārvaldei, ka pēc vairāk nekā gadu ilgiem saskaņošanas darbiem, izdevās gūt atbalstu ēkas stikla piebūves veidošanai, lai tā atbilstu mūsdienu prasībām. M. Mamajs: “Ēkā nebija telpas, kur varētu rīkot koncertus, notikumus un lielākas sanākšanas, lai tā būtu pievilcīga plašākai publikai un apmeklētāju lokam, tāpēc ļoti priecājamies par šo stikla zāli, kas ļauj uzņemt līdz 80 - 100 viesu. Ļoti daudz laika un enerģijas tika veltīts materiālu meklēšanai muižas iekštelpām, piemēram, ozolkoka grīdas iegādātas no bijušā “Bauskas alus” brūža – ozola brusas un konstrukcijas, no tām viedota grīda, kas ir ļoti skaistā krāsā un piešķir īpašu noskaņu un sajūtu. 

Ziepniekkalnā atjaunots un labiekārtots vēsturiskais Ēbelmuižas parks

9,3 hektārus plašais Ēbelmuižas parks izbūvēts ap seno Ēbela muižu Ziepniekkalna centrā starp Graudu, Zaļenieku, Ēbelmuižas un Valdeķu ielu. Tas ...

Muiža ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēbelmuiža pirmsākumos veidojās kā bagāta Rīgas namnieka vasaras mītne, kas tiem laikiem atradās tālu no Rīgas centra-  18. gadsimta otrajā pusē ap muižu pletās gan smilšainas, gan pārpurvotas pļavas.