Pašmāju slavenības Uzbekistānā ēd mālus un zirga gaļu. Kuram garšoja?
Šovs "Četri uz koferiem" dodas uz saulaino un eksotisko Uzbekistānu! Ne mazāk eksotiska ir braucēju kompānija - dietoloģe Lolita Neimane, dziedātāja Rūta Dūduma-Ķirse, vējbrālis Frīdis un improvizators Kozmens.
Kā pirmā atbildību par grupas plāniem un budžetu uzņemas Lolita. Pirmais objekts, uz kurieni četrotne dodas Lolitas dienā, ir Taškentas tirgus, kas platības ziņā esot lielākais zem klajas debess esošais tirgus pasaulē un var lepoties ar teju 1000 gadu senu vēsturi. Tirgus apmeklējums izvēršas par veselu piedzīvojumu, kurā iespējams nosvērties pašam, baudīt no mucas izlejamo kvasu gluži kā padomju laikos, kā arī nogaršot ļoti savdabīgas lietas, piemēram, mālu.
“Garšo pēc cementa!” pārsteigts ir Frīdis. “Kad eju garām būvlaukumiem, man vienmēr ir grūti noturēties. Gribas to cementu nograuzt!” smej Kozmens. Māla garša patiesi ir visai savdabīga, tā varētu iet pie sirds tiem, kas skolas laikā pagaršojuši krītu un nav to smādējuši. Māls garšojot līdzīgi, tikai sāļāks. Tirgū iespējams nopirkt arī krāsainos papīros safasētu mālu, kas izskatās pēc šokolādes batoniņa. Lieliska dāvana draugiem!
Uzbekistānā tirgus tradīcijas ir ļoti stipras, vietējie iepērkas praktiski tikai tur. Piemēram, kilograms vīnogu tirgū maksā ap 0,5 eiro, 100 grami ēdamā māla – viens eiro, pieci pāri zeķu – arī ap vienu eiro. Mūsu četrotne ierauga granātābolu sulas stendu un dodas baudīt svaigi spiestu vitamīnu bumbu. Taisnības labad jāteic, ka granātābolu sula ir visai dārga – glāze tās izmaksā divus eiro. Tieši sulas dēļ Lolitai gadās pamatīga šmuce – viņa nolējusi savu dzelteno kleitu, uz kuras krūšu rajonā gluži kā abstrakts mākslas darbs iekārtojies sarkans pleķis. Frīdis, kā jau īsts džentlmenis, metas Lolitai palīgā, ar mitro salveti berzēdams to.
Uzbeki ir lieli gaļas ēdāji, tāpēc tirgū tiek piedāvāts plašs dažādas izcelsmes gaļas sortiments. Tā kā Uzbekistānā dominē islāms, vienīgais gaļas veids, kuru tirgū nav iespējams redzēt, ir cūkgaļa. Vislielākajā cieņā ir jēra, liellopa un vistas gaļa, taču populāra ir arī zirga gaļa. Tā uzturā tiek izmantota diezgan plaši. Kilograms zirga gaļas maksā astoņus eiro. “Es nevarētu ēst zirgu, ja zinātu, ka tas ir zirgs. Es nodarbojos ar jāšanas sportu, un, manuprāt, tas nav okay, ka es ēdu to, ar ko nodarbojos,” saka Rūta. To līdz galam neizprot Frīdis: “Gaļa kā gaļa, es nesaprotu, kas tur varētu būt slikts! To ir ēduši visos karos, un daudzās vietās zirga gaļa ir ļoti iecienīta.”
Lai arī tirgū šāda gaļa netiek iegādāta, vakariņu restorānā slavenības saņem komplimentu no šefpavāra – mīkstu, piparotu zirga gaļu, kuru visi gardām mutēm notiesā, izņemot Rūtu. Viņa nolēmusi stingri pieturēties pie savas pārliecības un savu porcijas daļu atdod Frīdim. Tā kā vakariņās neiztikt arī bez kāda grādīgā dzēriena, vakars izvēršas visai jestrs – gan ar dejām restorānā, gan ar vakara turpināšanu Lolitas numuriņā līdz pat sešiem rītā… Vai nakts izklaides neietekmēs nākamās dienas plānus un grupas kopējo noskaņojumu? Skaties jau šo sestdien ceļojumu raidījumā "Četri uz koferiem" pulksten 20.30 kanālā "360".