Indijā kāds vietējais našķis izraisījis valsts mēroga skandālu - vietējie to sauc par uzbrukumu reliģijai
foto: Ekrānšāviņš
Šo Indijas saldumu parasti pagatavo no miltiem, cukura, eļļu un riekstiem.
Trakā pasaule

Indijā kāds vietējais našķis izraisījis valsts mēroga skandālu - vietējie to sauc par uzbrukumu reliģijai

Anna Klāra

Jauns.lv

Indijā valsts mēroga skandālu izraisījis vietējais saldums laddu, kas nereti hinduistu tempļos tiek piedāvāts svētceļniekiem. Parasti tas tiek gatavots no mandelēm, Indijas riekstiem, miltiem, eļļas un cukura, tomēr vietējās varasiestādes Tirupati templī atklājušas tā sastāvā vēl kādu izejvielu.

Indijā kāds vietējais našķis izraisījis valsts mēr...

Skandāls izcēlās aizvadītajā nedēļā, kad viens no Indijas ietekmīgākajiem politiķiem, Čandrababu Naidu, paziņoja, ka laboratorijas pārskati liecina, ka saldumu pagatavošanā tiek izmantota kāda tempļos aizliegta izejviela. Laddu paraugi tika ņemti hinduistu svētajā Tirupati templī, kuru katru gadu apmeklē vairāk nekā 24 miljoni svētceļnieku no visas pasaules. Šajā templī katru dienu tiek pagatavoti vairāk nekā 350 tūkstoši laddu, kas tiek izdalītas svētceļniekiem.

Lieta tāda, ka liela daļa hinduistu ir veģetārieši, un daudzi tempļi, tostarp Tirupati templis, sludina līdzcietību pret dzīvniekiem un nosoda dzīvnieku produktu izmantošanu pārtikā. Tomēr laboratoriskie rezultāti liecina, ka templī piedāvātajos saldumos to pagatavošanā izmantoti liellopu tauki, zivju eļļa un citi piemaisījumi.

Indijas priesteris Ramana Dīkšitulu norādījis, ka "atklājums ir liels grēks un necieņa pret svētceļniekiem", savukārt priesteris Svami Avimuktešvaranands Sarasvati vēsta, ka "tas ir noziegums, nodevība un uzbrukums reliģijai". Viņš uzsvēra, ka lieta ir jāizmeklē un vainīgie jāsauc pie atbildības ar vislielāko likuma bardzību.

Strīds ieguvis ne tikai reliģisku, bet arī politisku nokrāsu, jo Čandrababu Naidu paziņojis, ka pie vainas esot politiskais līderis Jagans Mohans Redijs, kura vadības laikā templī izcēlies šis skandāls. Redijs visas apsūdzības kategoriski noliedz, norādot, ka "Naidu spēlē politiskas spēles". Dievnama pārvaldītājs norādījis, ka saldumus iepērk no pieciem ražotājiem, kas izvēlēti konkursa kārtībā. Šobrīd saldumu izdalīšana svētceļniekiem templī ir pārtraukta, un neskaitāmos tempļos visā valstī tiek veikti attīrīšanās rituāli, lai labotu "lielo netaisnību, kas nodarīta svētceļniekiem".