Reiņa Dzudzilo personālizstādes "One Will Heart One" atklāšana Tallinas kvartāla laikmetīgās mākslas telpā "Tur" (foto: Mārtiņš Ziders)

Tallinas kvartāla laikmetīgās mākslas telpā "Tur" atklāj Reiņa Dzudzilo izstādi; 21.08.2024.

Tallinas kvartāla laikmetīgās mākslas telpā "Tur" atklāta šīs vasaras cikla "Pieķeršanās struktūru nojaukšana" noslēdzošā izstāde, kuras autors ir mākslinieks un ...

Slavenības

"Mūsu mīlestība tagad ir citādāka," - pēc šķiršanās saka mākslinieks Reinis Dzudzilo

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Mākslinieks un scenogrāfs Reinis Dzudzilo pēc šķiršanās no vizuālās mākslinieces Kristas Dzudzilo atklāja savdabīgu personālizstādi "One Will Heart One", kurā atspoguļo arī personīgu pārdzīvojumu.

"Mūsu mīlestība tagad ir citādāka," - pēc šķiršanā...

Lai arī Krista un Reinis Dzudzilo daudzu gadu garumā bija rokrokā gājuši ne tikai privātajā, bet arī radošajā dzīvē – veidojuši scenogrāfiju, kostīmus un video vairākos teātros, to skaitā Nacionālajā teātrī, Latvijas Nacionālajā operā un Dailes teātrī –, pēc šā gada vasaras sākumā piedzīvotās šķiršanās šī izstāde vairs nav tapusi abu mākslinieku tandēmā, bet gan kā Reiņa personāldarbs. Uz izstādes atklāšanu kuplā pulkā ieradās Reiņa Dzudzilo domubiedri, tuvinieki, draugi, kolēģi un citi kultūras un mākslas aprindās zināmi ļaudis, kas ar rudens veltēm un ziediem apdāvināja mākslinieku. “Man ir liels prieks, ka varu ar viņiem dalīt šo laiku, ko sauc par dzīvi,” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" atklāj Dzudzilo.

foto: Mārtiņš Ziders
Paslēpies aiz tumšām saulesbrillēm, Reinis Dzudzilo sagaida viesus savas personālizstādes "One Will Heart One" atklāšanā.
Paslēpies aiz tumšām saulesbrillēm, Reinis Dzudzilo sagaida viesus savas personālizstādes "One Will Heart One" atklāšanā.

Taujāts, vai šajā izstādē ir atspoguļoti arī pārdzīvojumi no nesen piedzīvotās šķiršanās, mākslinieks skaidro, ka ikviens mākslas darbs rodas personīgās pieredzes iespaidā: “Jebkurā radīšanā tu nevari aizbēgt no sevis.”

Pēc šķiršanās no Kristas Dzudzilo Reinim pagaidām vēl neesot izveidojušās jaunas attiecības. Vaicāts, kādai tad jābūt sievietei, lai iekarotu mākslinieka sirdi, viņš smejot teic, ka “nav ne jausmas”. Gremdējoties atmiņās par bijušo laulību un profesionālo tandēmu, Reinis piekrīt, ka daudzus gadus sabiedrība viņus abus ar Kristu uztvēra kā vienu veselu: “Tas jau arī tā bija! Protams, ka notikušais neatceļ visu, kas ir noticis un ko esam radījuši, un joprojām arī mūsu mīlestību vienam pret otru, vienkārši tā ir citādāka, un šobrīd tā nav romantiska.”

Gaidāmais rudens Reinim solās būt ražīgs – viņam esot dažādi darbi veicami ne tikai citviet Eiropā, bet arī tepat, Latvijā: “Oktobrī es veidoju scenogrāfiju ērģelnieces Ivetas Apkalnas solokoncertam koncertzālē "Gors", bet jaunajā sezonā Nacionālajā teātrī kopā ar režisoru Matīsu Kažu strādāsim pie jauniestudējuma "Nacionālais kanāls". Esmu frīlansers un neesmu piesaistīts vienai, konkrētai vietai.”

Tēmas