No decembra stājas spēkā jaunas prasības ziemas riepām
foto: Edijs Pālens/LETA
Automašīnai tiek mainītas vasaras riepas pret ziemas riepām.

No decembra stājas spēkā jaunas prasības ziemas riepām

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

CSDD skaidro, ka noteiktajā ziemas periodā, no 1. decembra līdz 1. martam, ceļu satiksmē atļauts piedalīties vieglajiem transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar ziemas riepām, kas īpaši konstruētas izmantošanai sniega un ledus apstākļos un kas marķētas ar apzīmējumu "kalns un sniegpārsliņa".

Jaunā prasība attiecas uz transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas jeb vieglajiem transportlīdzekļiem. 

Prasība ieviesta, lai uzlabotu satiksmes drošību un samazinātu ceļu satiksmes negadījumu skaitu. Starptautiskais apzīmējums "kalns un sniegpārsliņa" liecina, ka riepa ir izgājusi noteiktus testus un ir atzīta par piemērotu braukšanai sniega, ledus un apledojuma apstākļos. 

Autovadītājiem jāņem vērā, ka riepas, kurām ir tikai "M+S" apzīmējums, bez jaunā marķējuma "kalns un sniegpārsliņa", netiks uzskatītas par ziemas periodam atbilstošām. Šādu riepu lietošana ziemas periodā nebūs atļauta.

Patlaban riepu tirdzniecības vietās Latvijā tiek piedāvātas šīs ziemeļvalstu klimatam atbilstošās riepas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu. Veicot riepu pārbaudes uz ceļa iepriekšējā ziemā, CSDD konstatēja, ka tikai 0,3% transportlīdzekļu bija aprīkoti ar neatbilstošām riepām bez "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējuma.

Riepas, kas marķētas tikai ar "M+S", "M&S" vai "M.S." apzīmējumu, arī turpmāk būs atļauts izmantot ārpus ziemas sezonas - no 2. marta līdz 30. novembrim.

Minimālais ziemas riepu protektora dziļums ir 4 milimetri (mm). Tāpat ieteicams neizmantot ziemas riepas, kas vecākas par pieciem, sešiem gadiem, jo laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības, kā arī jāņem vērā, ka viens transportlīdzeklis vienlaikus nedrīkst būt aprīkots ar radžotām un neradžotām riepām. Transportlīdzekļiem ar radžotām riepām ceļu satiksmē atļauts piedalīties laika posmā no 1. oktobra līdz 1. maijam.

Pērn novembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) rosinātās izmaiņas Ministru kabineta (MK) noteikumos par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa, kas nosaka, ka no 2024. gada 1. decembra Ceļu satiksmes noteikumos noteiktajā ziemas periodā, automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, ir jābūt aprīkotiem ar riepām, kas īpaši konstruētas izmantošanai sniega vai ledus apstākļos un kas marķētas ar apzīmējumu "kalns un sniegpārsliņa".