foto: Pixabay.com
"WhatsApp" piedzīvojis hakeru uzbrukumu; lietotāji aicināti atjaunināt lietotni
Ilustratīvs foto.
2019. gada 14. maijs, 13:04

"WhatsApp" piedzīvojis hakeru uzbrukumu; lietotāji aicināti atjaunināt lietotni

Jauns.lv / LETA

Vienai no pasaulē populārākajām saziņas lietotnēm "WhatsApp" bijuši drošības trūkumi, kas ļāvuši hakeriem viedtālruņos instalēt spiegošanas programmatūru, otrdien paziņoja "Facebook" piederošā kompānija "WhatsApp".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Drošības trūkums, par kuru pirmo reizi ziņoja laikraksts "Financial Times" (FT) un kas ir izlabots jaunākajā "WhatsApp" atjauninājumā, ļāva hakeriem ļaunatūru ievietot viedtālruņos, izmantojot "WhatsApp" zvanu lietotnē, kuru visā pasaulē izmanto 1,5 miljardi cilvēku.

FT, atsaucoties uz anonīmu ļaunatūru izplatītāju, vēstīja, ka instrumentu izstrādāja Izraēlā bāzētā kompānija "NSO Group", kas apsūdzēta par palīdzību aktīvistu un žurnālistu izspiegošanā dažādu valstu valdībām, tostarp Tuvajos Austrumos un Meksikā. Laikraksts "The New York Times" vēstīja, ka drošības pētnieki atraduši līdzības starp ļaunatūras kodu un citām tehnoloģijām, ko izstrādājusi šī aizdomīgā kompānija.

Kļūda ietekmēja gan "Android", gan 'iOS" operētājsistēmas izmantojošas ierīces. Tā tika atklāta šomēnes, un nepilnu desmit dienu laikā "WhatsApp" izplatīja atjauninājumu tās novēršanai.

Kompānija aicināja klientus atjaunināt lietotni, kā arī viedtālruņa operētājsistēmu, tomēr neatklāja, cik lietotājus skāris hakeru uzbrukums. "WhatsApp" par notikušo ziņojusi ASV varasiestādēm.

"WhatsApp" īpašnieks "Facebook" plaši tiek kritizēts par lietotāju datu nodošanu kompānijām, kas tos izmanto mērķētas reklāmas izstrādei, kā arī par nespēju novērst dezinformācijas izplatīšanu.

"NSO Group" ievērību izpelnījās 2016.gadā, kad pētnieki to apsūdzēja par palīdzību aktīvistu izspiegošanā Apvienotajos Arābu Emirātos. Kompānijas pazīstamākais produkts ir "Pegasus", kas, kā tiek vēstīts, var ieslēgt inficētā viedtālruņa kameru un mikrofonu, kā arī piekļūt telefonā esošajiem datiem.

Kompānija otrdien paziņoja, ka savu programmatūru valdībām ļauj izmantot tikai "cīņā pret noziedzību un terorismu".

"Mēs izmeklējam jebkādas ticamas aizdomas par ļaunprātīgu izmantošanu un nepieciešamības gadījumā rīkojamies, tostarp slēdzam sistēmu," uzsvēra "NSO Group".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās