Pasaulē

"Man garām aizlidoja betona sols!" Meteorologs stāsta par viesuļvētrā “Miltons” piedzīvoto

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Viesuļvētru mednieks un meteorologs Metjū Kapučī, kurš atrodas Sarasotā, Floridā, pastāstījis par piedzīvoto vētras "Miltons" laikā, sakot, ka viņam blakus no gaisa nokritis betona sols.

"Man garām aizlidoja betona sols!" Meteorologs stā...

"Betona sols aizlidoja no blakus esošās viesnīcas jumta un nokrita tieši man blakus," stāsta Metjū.

"Satiksmes luksofori lidoja pa gaisu, un māju jumtu gabali lidoja garām man. Tā, iespējams, ir viena no intensīvākajām viesuļvētrām, ko jebkad esmu redzējis," viņš neslēpj.

Viņš norāda, ka vēja brāzmas sasniegušas ātrumu līdz 99 jūdzēm stundā, un lielākā daļa Sarasotas ir applūdusi. Ūdens dziļums ir vairākas pēdas, bet dažās vietās par vairāku metru.

Meteorologs šobrīd uzturas viesnīcā, taču neuzskata, ka spēs atgriezties mājās "sakarā ar to, ka ir izgāzti koki, nokrituši vadi un norautas zīmes". "Es domāju, ka tīrīšana aizņems diezgan ilgu laiku," viņš piebilst.

Vairāk nekā 2 miljoni māju un uzņēmumu visā Floridā ir palikuši bez elektrības. Elektrības pārrāvumu skaits turpina strauji pieaugt, jo vējš gāž elektrolīnijas un plūdu ūdeņi pārņem kopienas. 

Sentlūsijas apgabalā Floridas austrumu piekrastē ir apstiprināti vairāki nāves gadījumi, lai gan precīzs skaits nav zināms. Štata gubernators Rons Desantiss paziņojis, ka aptuveni 125 mājas, no kurām daudzas ir pārvietojamās mājas, ir iznīcinātas.

Viesuļvētra, kas sākotnēji bija piektās kategorijas, ir pazemināta līdz pirmās kategorijas viesuļvētrai, taču tā joprojām rada postījumus.

FORT MYERS BEACH, FLORIDA - OCTOBER 09: Members of the media work in flooded streets after Hurricane Milton made landfall in the Sarasota area on October 09, 2024, in Fort Myers, Florida. Milton, coming on the heels of the destructive Helene, hit as a category 3 storm with winds of over 100 mph, though veering south of the projected direct hit on Tampa. Instead, the storm, which earlier had reportedly spawned tornadoes, landed about 70 miles south of Tampa near Siesta Key, a strip of white-sand beaches that's home to 5,500 people, according to published reports..   Joe Raedle/Getty Images/AFP (Photo by JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Floridu sasniegusi trešās kategorijas vētra "Miltons"

Viesuļvētra "Miltons" trešdienas vakarā sasniedza sauszemi ASV Floridas štatā kā trešās kategorijas vētra, atnesot stipru vēju, lietu, augstus viļņus un ...