Albānija apsteidz Vatikānu: veido jaunu pasaulē mazāko valsti
foto: Shutterstock
Tirāna.
Pasaulē

Albānija apsteidz Vatikānu: veido jaunu pasaulē mazāko valsti

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Albānija plāno izveidot jaunu suverēnu mikrovalsti galvaspilsētas Tirānas robežās, kas būs mazākā pasaulē — tikai ceturtā daļa no Vatikāna lieluma, ziņo ārvalstu mediji.

Albānija apsteidz Vatikānu: veido jaunu pasaulē ma...

Jaunā valsts būs Bektaši musulmaņu reliģiskais centrs, nodrošinot tiem politisko un reliģisko autonomiju. Tā būs paredzēta kā Bektaši musulmaņu kopienas mājvieta — ceturtajai lielākajai reliģiskajai grupai Albānijā pēc sunnītu musulmaņiem, pareizticīgajiem kristiešiem un katoļiem.

Premjerministrs Edi Rama paziņoja, ka mikrovalsts izveide stiprinās mērenību, reliģisko toleranci un mierīgu līdzāspastāvēšanu. Valstij būs savas robežas, pase un administrācija, kas pārvaldīs reliģiskos jautājumus neatkarīgi no Albānijas varas. Pilsonība būs ierobežota ar garīdzniecības locekļiem un administrācijas darbiniekiem.

Bektaši Ordenis, kas dibināts 13. gadsimtā Osmaņu impērijā un ir pazīstams ar savu toleranci pret citām reliģijām un filozofijām, apsveica šo lēmumu, norādot, ka tas veicinās reliģisko harmoniju un dialogu mūsdienu sašķeltajā pasaulē.