"Kur vien skatos – iznīcība!" Orkāns "Helēna" izpostījis ASV dienvidaustrumus
foto: AFP/Scanpix
Viesuļvētra "Helēna" ir prasījusi vismaz 20 cilvēku dzīvības ASV dienvidaustrumos.
Pasaulē

"Kur vien skatos - iznīcība!" Orkāns "Helēna" izpostījis ASV dienvidaustrumus

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Nāvējošā viesuļvētra “Helēna” nesusi milzu postījumus Floridas līča piekrastē un prasījusi vismaz 20 cilvēku dzīvības. Vairāki aculiecinieki ir aprakstījuši vētras negaidīto spēku.

"Kur vien skatos – iznīcība!" Orkāns "Helēna" izpo...

"Helēna" Floridu sasniedza plkst. 23.10 (piektdien plkst.6.10 pēc Latvijas laika) Bigbendas apkārtnē, vēsta ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs. Orkāna vēju ātrums tobrīd sasniedza 225 kilometrus stundā (62,5 metrus sekundē). Nāvējošā viesuļvētra “Helēna” nesusi milzu postījumus Floridas līča piekrastē.

Briāna Gaņjēra, kura dzīvo Holmsbīčā, ziemeļos no Sarasotas, palika kopā ar ģimeni, lai pasargātu savu vienstāvu māju. Viņa pie visām durvīm novietoja smilšu maisus un mēģināja izkārt mantas uz augstākiem mēbelēm, lai tās neizmirktu. Viņa pat izmantoja dvieļus, lai bezcerīgi mēģinātu apturēt vētras radīto ūdens uzplūdu. Tad pēkšņi atskanēja skaļš troksnis. Garāžas durvis vardarbīgi sabruka zem ūdens spiediena. Ūdens ātri pacēlās līdz viņu pleciem, piespiežot viņus evakuēties. "Visi kliedza un panikoja," viņa stāstīja. "Vissliktākie iespējamie scenāriji par šo vētru piepildījās - tāda ir realitāte, ko piedzīvojam."

Viņa un viņas ģimene skrēja pāri ielai uz kaimiņa māju, kur viņi izglāba divus vecākus cilvēkus, kuru māja bija aizdegusies. 

Aplūkojot apkārtni, viņa redzēja peldam dīvānus, krēslus, soliņu un pat automašīnu. Viņa piebilda, ka daļu vakara ūdens līmenis bija augstāks par viņas pastkastīti."Es vienkārši nevaru noticēt, ka tas ir īsts. Vētras acs pat neskar mūs tieši," sacīja Gaņjēra. "Šī sala ir pilnībā izpostīta. Kur vien skatos – iznīcība."

Briāna ir viena no daudzajiem floridiešiem, kas dzīvo pie Big Benda piekrastes un saskaras ar “Helēnas” sekām, kuru sinoptiķi raksturoja kā neparasti lielu viesuļvētru, kas veidojusies Meksikas līcī. Nāvējošā ceturtās kategorijas vētra sasniedza Floridu ceturtdienas vakarā, pirms tā vājinājās līdz tropiskai depresijai, virzoties iekšzemē caur Džordžiju un tālāk uz Ziemeļkarolīnu un Tenesiju.

Piektdienas pēcpusdienā tika ziņots par 20 bojāgājušajiem, tostarp 11 Džordžijā. Vēl pieci cilvēki gāja bojā Floridā un divi Ziemeļkarolīnā. Līdz piektdienas pusdienlaikam vairāk nekā četri miljoni mājsaimniecību ASV dienvidaustrumos bija bez elektrības. Bija sagrautas mājas un applūdušas vairākas apdzīvotās vietas, un daudzi ceļi bija neizbraucami.

Maikls Bobits, kurš dzīvo Sederkī, stāstīja, ka viņa māja, kas atrodas kalnā, "brīnumainā kārtā izdzīvoja, bet sala ir pilnībā izpostīta." Sociālajos tīklos publicētajā video viņš aprakstīja iznīcību: "Daudzas mājas ir pazudušas vai sabrukušas, dzelzceļa veikals ir iznīcināts, un Jiffy pārtikas tirgus ir pilnībā sagrauts, kā arī pasts." “To ir grūti aptvert. Cik briesmīgi mēs to iedomājāmies, tas ir vēl sliktāk dienas gaismā."

Kāds vīrietis un viņa suns tika izglābti ar ASV krasta apsardzes helikopteru pēc tam, kad viņa 36 pēdas garā buru laiva sāka piepildīties ar ūdeni. Krasta apsardze nenosauca vīrieša vārdu, bet viņš atradās 25 jūdzes no Sanibelas salas krasta, kad viņu pārsteidza viesuļvētra. Viņš izmantoja jūras radio ārkārtas kanālu, lai izsauktu palīdzību. Tūkstošiem cilvēku tika izglābti arī iekšzemē applūdušajos rajonos, tostarp Atlantā, Džordžijā, kur applūdušā ēkā tika veikta evakuācija.

Tiek uzskatīts, ka daudzi cilvēki vēl var būt iesprostoti sagrauto vai bojāto ēku drupās.