Pasaulē

Mūžībā devusies tautā iemīļotā britu aktrise Mārgareta Natālija Smita, kas "Harijā Poterā" atveidoja profesori Maksūru

Anna Klāra

Jauns.lv

89 gadu vecumā mūžībā devusies oskarotā britu aktrise Mārgareta Natālija Smita, ko iedzīvotāji iemīļojuši no tādām filmām kā "Harijs Poters" un "Dauntonas abatija".

Mūžībā devusies tautā iemīļotā britu aktrise Mārga...

Megija dzīves laikā ieguvusi divas Amerikas Kinoakadēmijas balvas jeb "Oskarus" - vienu 1970. gadā par lomu filmā "Miss Brouda spēka gados", bet otru 1979. gadā par otrā plāna lomu filmā "Kalifornijas numuriņš". Tāpat viņa apbalvota ar astoņām britu kinoakadēmijas "BAFTA kino balvām" par īpaši izciliem sasniegumiem kino nozarē.

Viena no viņas atpazīstamākajām lomām ir profesores Minervas Maksūras tēls Harija Potera filmās, kur viņa atainoja stingru, bet taisnīgu "Cūkkārpas" skolas direktora vietnieci. Smita tēlam piešķīra sirsnību un autoritāti, bet viņas smalkais humors, padarīja Makgonagallas lomu neaizmirstamu.

foto: Image supplied by Capital Pictures
"Cūkkārpas" direktora vietniece Maksūra un profesors Baltuss Dumidors.
"Cūkkārpas" direktora vietniece Maksūra un profesors Baltuss Dumidors.

Papildus darbam "Harijā Poterā" viņa starptautisku atzinību izpelnījās arī par lomu filmā "Dauntonas abatija", kurā viņa atainoja aso, bet inteliģento Grantemas grāfieni. Megijas atainotais tēls bija asprātīgs, vieds un bieži izteica asus, humoristiskus komentārus, kas kļuva par vienu no sērijas spilgtākajām iezīmēm. Tēla autoritāte un aristokrātiskā elegance kontrastēja ar grāfienes cilvēcisko pusi, un šī kombinācija padarīja viņas varoni neaizmirstamu. Smita par šo lomu ieguva gan "Emmy balvas", gan "Zelta Globusu". 

Aktrises karjeru Megija uzsāka 1952. gadā teātrī, un ātri vien iemantoja plašu popularitāti visā Lielbritānijā. Savukārt 1960. gadā Megija debitēja filmu industrijā un savu pirmo "Oskaru" ieguva 1969. gadā. Smitas nevainojamais tēlojums un ietekme uz teātra un kino pasauli, padarīja viņu par īstu leģendu britu un pasaules mākslā.