Lukašenko paziņo par gatavību dot kodoltriecienu NATO valstīm
foto: Kommersant/ Vida Press
Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko.
Pasaulē

Lukašenko paziņo par gatavību dot kodoltriecienu NATO valstīm

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ja NATO dalībvalstis nolems uzbrukt Baltkrievijai, Minska pielietos kodolieročus, kas valstī tika izvietoti pēc līguma ar Krieviju, paziņoja Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Lukašenko paziņo par gatavību dot kodoltriecienu N...

"Tiklīdz viņi mums uzbrūk, mēs izmantojam kodolieročus. Un Krievija par mums iesaistās," sacīja Lukašenko. Viņš norādīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā nesenajā runā par kodoldoktrīnas maiņu apliecinājis, ka Baltkrievija var izmantot kodolieročus savai aizsardzībai.

Pēc viņa teiktā, poļu un amerikāņu militārpersonas jau stāv gar Baltkrievijas robežu, bet Polijas varas iestādes "berzē rokas" un gaida brīdi, kad uzbruks. Vienlaikus Lukašenko brīdināja, ka Minskas kodolieroču pielietošanas gadījumā sekos atbilde, arī pa Krieviju, raksta "The Moscow Times".

"Tāpēc Krievija visu [kodolieroču] arsenālu pielietos. Un tas jau ir pasaules karš. To negrib arī rietumi. Viņi tam nav gatavi. Bet mēs viņiem atklāti pasakām: sarkanā līnija ir valsts robeža. Uzkāpāt tai - atbilde būs tūlītēja," uzsvēra Baltkrievijas prezidents.

Pēc PSRS sabrukuma Baltkrievija atteicās no sava kodolarsenāla un 1993. gadā pievienojās līgumam par kodolieroču neizplatīšanu kā nekodolieroču valsts. Pilnībā kodolieroči no Republikas teritorijas tika izvesti līdz 1996. gada novembrim.

Taču 2023. gada martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par plāniem izvietot Krievijas taktiskos kodolieročus Baltkrievijas teritorijā, to tostarp skaidrojot ar amerikāņu politiku līdzīgu ieroču izvietošanai Eiropas valstīs. Pirmie kodollādiņi Republikā tika nogādāti tā paša gada jūnija vidū.

Līdz 2024. gada vasaras sākumam Baltkrievijas militāristi bija izgājuši sagatavošanās ciklu nestratēģisko kodolieroču pielietošanai. 25. septembrī Putins Krievijas Drošības padomes kodolsavaldīšanas sanāksmē paziņoja, ka Krievija patur tiesības pielietot kodolieročus, tostarp uzbrukumā sabiedrotajai Baltkrievijai. "Ar Baltkrievijas pusi, ar Baltkrievijas prezidentu visi šie jautājumi ir saskaņoti. Tostarp, ja pretinieks, izmantojot parastos ieročus, rada kritiskus draudus mūsu suverenitātei," sacīja Putins.