Pasaulē

Viens no briesmīgākajiem Krievijas mafijniekiem Sergejs Butorins grib karot Ukrainā; viņa Orehovas grupējums savulaik iedzina šausmas visā Maskavā

Nils Zālmanis

Jauns.lv

Uz mūža ieslodzījumu notiesātais Sergejs Butorins, kura Orehovas grupējums savulaik bija viens no galvenajiem visā Krievijā un cilvēkus nogalināja pēc sirds patikas, cer izkļūt brīvībā, lai savas profesionālās iemaņas šoreiz pielietotu jau Ukrainas iedzīvotāju slepkavošanā jeb "denacifikācijā".

Viens no briesmīgākajiem Krievijas mafijniekiem Se...

59 gadus vecā kriminālā autoritāte Sergejs Butorins ar iesauku "Osja", kurš pēdējos gadus aizvada Jamalas Ņencu autonomajā apgabalā — ironiski, tieši turpat, kur 2024. gada 16. februārī tika nomocīts Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Tikai kolonija ir cita: Kremļa diktatoram Vladimiram Putinam tik bīstamais Navaļnijs sēdēja kolonijā "Polārais vilks", bet Butorins atrodas kolonijā "Polārā pūce". 2022. gada septembrī viņš jau mēģināja izkaulēt brīvību, lai dotos "denacificēt un demilitarizēt" Ukrainu, taču viņam atteica.

Tā kā Ukrainas iekarošana zibenskara rezultātā izgāzās, un Krievijas gaļasmašīnai sāka aktīvi vervēt ieslodzītos, vispirms algotņu grupējumā "Vagner", bet pēc tā īpašnieka Jevgeņija Prigožina un visas "Vagner" vadības likvidācijas 2023. gada 23. augusta aviokatastrofā tieši divus mēnešus pēc slavenā dumpja pret Krievijas vadību, šīs vervēšanas funkcijas pārņēma Krievijas Aizsardzības ministrija. Tādējādi Krievijas salašņām pavērās lieliska iespēja mierīgi pastrādāt noziegumus, "izpirkt vainu" ar vagneriešiem Ukrainā, atgriezties dzimtenē un atkal pastrādāt noziegumus, pēc tam vēlreiz izvairīties no soda, noslēdzot līgumu jau ar Aizsardzības ministriju.

Krievijas mediji vēsta, ka Butorins ir pārliecināts, ka šoreiz viņam uzspīdēs veiksme: jau intensīvi trenējas, nodarbojas ar jogu. Viņš uzskata, ka boksera iemaņas, prasme rīkoties ar ieročiem kā jau bandītam, kā arī armijas dienesta laikā gūtās iemaņas sapiera darbā, ļaus izpausties kaujas apstākļos un pavērs ceļu uz kāroto brīvību.

Orehovas grupējums tika dibināts jau tālo 80. gadu vidū, savu nosaukumu iegūstot no Orehovas-Borisovas dzīvojamā masīva Maskavā, kur dzīvoja vairums tās locekļu. Par tās vadoni kļuva bēdīgi slavenais Sergejs Timofejevs ar iesauku "Silvestrs", jo viņam ļoti patika skatīties Holivudas grāvējus ar Silvestru Stalloni galvenajā lomā. Timofejevam bija plaši sakari noziedzīgajā pasaulē, viņa draugu skaitā bija 2009. gadā nošautais Vjačeslavs Ivaņkovs jeb "Japončiks". Orehovas grupējuma darbība uzņēma straujus apgriezienus, kontrolējot daudzas bankas, līdz 1994. gada 13. septembrī Timofejevu uzspridzināja Maskavā viņa "Mercedes" automašīnā.

Pēc līdera nāves sākās cīņa par varu, līdz Sergejs Butorins kļuva par jauno vadoni, likvidējot konkurentus. Slēpjoties no likumsargiem, viņš 1996. gadā viņš inscenēja savu nāvi, bet pēc grupējuma locekļu aresta aizbēga uz ārzemēm. Uzskata, ka tieši viņš, būdams "oficiāli miris", pavēlēja Atēnās likvidēt bēguļojošo slavenāko Krievijas killeri Aleksandru Soloniku jeb "Maķedonijas Aleksandru", kurš specializējās uz kriminālo autoritāšu likvidēšanu un savas karjeras laikā bija spējis trīs reizes izbēgt no apcietinājuma — tostarp 1995. gada 5. jūlijā no leģendārā izmeklēšanas izolatora "Matrosskaja tišina", kas līdz tam nebija izdevies nevienam. Soloniks aizbēga uz Grieķiju, kur no dzimtenes atsūtītā killeru grupa nogalināja ne tikai viņu pašu, bet nepažēloja arī viņa draudzeni, skaistuma konkursa "Mis Krievija 96" finālisti Svetlanu Kotovu.

2001. gadā Butorinu aizturēja Spānijā, kur par ieroču glabāšanu un pretošanos arestam viņam piesprieda 8,5 gadu ieslodzījumu. 2003. gadā Spānija uz laiku Butorinu izdeva Krievijai, lai viņš uzstātos pārējo grupējuma locekļu prāvās, pēc tam viņš turpināja izciest sodu Spānijā. Baidoties no galīgās izdošanas Krievijai, Butorins ar savu miesassargu Maratu Poļanski mēģināja iegūt politisko patvērumu Spānijā, taču lūgumu noraidīja un viņus izdeva Krievijai, kur 2011. gada 6. septembrī Poļanskis saņēma 17 gadu ieslodzījumu, bet Butorins — mūža ieslodzījumu.

Taču pastāv reāla iespēja, ka cilvēks, kura grupējums gadiem ilgi terorizēja iedzīvotājus, kolonijā vairs nesēdēs ilgi, bet kļūs pat par oficiālu varoni.