Pasaulē

VIDEO: Tiešām tādas slāpes? Haiti vadītājs Edgars Leblāns Fils pārsteidz klātesošos no ANO Ģenerālās asamblejas tribīnes

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Neveiklā situācijā nonācis Haiti pārejas laika padome vadītājs Edgars Leblāns Fils, kurš uzstājās ANO Ģenerālajā asamblejā, un slāpes veldzēja nevis no ūdens glāzes, bet uzreiz no lielās krūkas, turklāt pamanoties aplieties.

VIDEO: Tiešām tādas slāpes? Haiti vadītājs Edgars ...

Savā runā Haiti vadītājs pievērsa uzmanību koloniālās pagātnes sekām un tam, lai koloniālās lielvaras maksātu reparācijas savām bijušajām kolonijām, konkrēti pievēršoties Francijai. Viņš apgalvoja, ka Haiti 1825. gadā bija spiesta maksāt Francijai milzīgu parādu, lai tā atzītu Haiti neatkarību, un šis parāda "izsūca" svarīgus Haiti resursus, to iegrūžot "ellīgā nabadzības ciklā".

Jāpiebilst, ka Francijas parlaments 2016. gadā atcēla karaļā Šarla X 1825. gada dekrētu, taču reparācijas nepiedāvāja. 1825. gada dekrētā Francija pieprasīja 150 miljonu franku samaksu par īpašumu, ieskaitot vergus, ko tā zaudēja dēļ Haiti revolūcijas no 1791. līdz 1804. gadam. Šīs summas, kuras apmērs mūsdienās sasniegtu 21 miljardu dolāru, samaksa prasīja 122 gadus, vēsta "Forbes".

Pēdējā laikā viena no pasaules nabadzīgākajām valstīm Haiti jau nokļuvusi pasaules uzmanības centrā sakarā ar nokaitēto ASV prezidenta vēlēšanu kampaņu, kad republikāņu prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps 10. septembra debatēs ar savu demokrātu sāncensi, pašreizējo viceprezidenti Kamalu Harisu apgalvoja, ka haitiešu imigranti Ohaio štata Springfīldā ēd suņus un kaķus. Šādu apgalvojumus viņš turpināja paust arī vēlēšanu kampaņas mītiņos, pastāvīgi šaustot nelegālos imigrantus kā dzīvniekus, teroristus, noziedzniekus un bandu locekļus, kas grauj amerikāņu dzīvesveidu.

Nicīgos apgalvojumus imigrantiem izteikuši arī citi Trampa kampaņas cilvēki, arī republikāņu viceprezidenta amata kandidāts Ohaio senators Džei Dī Venss, par spīti tam, ka Springfīldas mērs Robs Rū paziņoja, ka Trampa apgalvojumi vienkārši nav patiesi un piesaista pilsētai negatīvu uzmanību.