Pasaulē
2021. gada 29. oktobris, 14:03

Ukrainas Covid-19 sertifikātu melnā tirgus reidi: nopirkt viltojumu tik viegli, kā pasūtīt drēbes internetā

Jauns.lv

Šobrīd, kad vakcīnas ir brīvi pieejamas visiem un valstu valdības dara visu, lai palielinātu vakcinācijas aptveri, lielākajā daļā Ukrainas iedzīvotāju mīt skepse, kas ievērojami attīstījusi viltotu Covid-19 sertifikātu pieejamību.

Ukrainas policijas publicētajā video redzams, kā pie rakstāmgalda sēž ārsts un policists skaita birojā atrastos naudas saišķus, to kopējai summai esot 12 000 ASV dolāru (10 300 eiro), vēsta "Reuters".

Šonedēļ televīzijā pārraidītais reids kādā ārsta birojā Hmeļņickas reģionā Ukrainā ir tikai viena no simtajām izmeklēšanām, ko publicējušas varas iestādes saistībā ar viltotu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu tirdzniecību.

Ukraina šogad atpalika no savām kaimiņvalstīm vakcīnu iepirkšanā. Šobrīd tā cenšas pārliecināt skeptiski noskaņotos iedzīvotājus saņemt poti.

Uz doto brīdi no visiem 41 miljons iedzīvotājiem tik aptuveni 7 miljoni ir pabeiguši vakcinācijas procesu un pētījumi liecina, ka puse no pilngadību sasniegušajiem cilvēkiem nevēlas vakcinēties.

Valdība dažiem valsts darbiniekiem ir noteikusi obligātu vakcinēšanos, kā arī nevakcinētajiem pilsoņiem ir noteikti dažādi ierobežojumi, piemēram, restorānos un kultūras pasākumos. Jaunie ierobežojumi ir uzlabojuši cilvēku vēlmi vakcinēties, taču tie ir arī palielinājuši interesi pēc viltotiem vakcinācijas sertifikātiem.

“Mēs esam noguruši no šīs pandēmijas. Mēs gribam būt vienkārši ārsti. Es, piemēram, esmu kardiologs. Gribu būt kardiologs, nevis Covid-19 ārsts. Es gribu labi izgulēties, nevis atbildēt uz pārbiedētu pacientu zvaniem naktī,” portālam “Reuters” stāstīja Tetjana Muhaiļevska, Kijevas 3. slimnīcas Infekcijas slimību nodaļas galvenā ārste.

Nopirkt sertifikātu 5 minūšu laikā

Viltota sertifikāta nopirkšana Ukrainā neaizņem ilgu laiku. Vien meklējot “Google”, parādās vairāki piedāvājumi, kur sertifikātu var saņemt bez ārsta apmeklējuma.

Lai saņemtu šo viltoto dokumentu, klients nosūta savu pases informāciju, adresi un tālruņa numuru, izmantojot saziņas platformu “Telegram”, un nākamajā dienā pircēja pastkastītē parādās dokuments ar viltotu sertifikātu par “Pfizer” vakcīnas saņemšanu, portālam “ABC News” stāstījuši anonīmi cilvēki, kuri izmantojuši pakalpojumu.

foto: Ukrainas Nacionālā policija
Viltots Covid-19 sertifikāts.

Sumas pilsētā Ukrainas ziemeļaustrumos likumsargi aizturēja vīrieti, kurš sociālajos medijos pārdeva viltotus sertifikātus. Par samaksu 3000 Ukrainas grivnu apmērā (apmēram 100 eiro) tikšot sarunāts ārsts, kas Ukrainas valsts datu bāzē ievadīs cilvēka informāciju par vakcinācijas kursa pabeigšanu.

Kādā atsevišķā gadījumā Černihivas pilsētā policija ziņoja par notvertu 52 gadus vecu ceļojumu aģentu, kas pārdevis viltotus sertifikātus par apmēram 215 eiro. Vīrietis dienā esot pārdevis aptuveni 20 sertifikātus.

Ukrainas robežsardzes dienests kopš augusta ir fiksējis 350 viltotus Covid-19 sertifikātus. Ir novēroti arī gadījumi, kad cilvēki nopērk viltotu vakcinācijas sertifikātu un vēlāk vēlas iegūt īsto vakcīnu, aģentūrai “Reuters” stāstīja kāds Kijevas vakcinācijas centra darbinieks.

Tomēr cilvēku nostāja pret vakcinēšanos paliek nemainīga. “Ja būs jāizvēlas starp vakcinēšanos vai atlaišanu no darba, es vai nu mēģināšu nopirkt sertifikātu, vai arī došos atvaļinājumā,” sacīja kāds Kijevas iedzīvotājs.

Aizvaditajā diennaktī (2021. gada 28. oktobrī) Ukrainā reģistrēti 26 071 jauni Covid-19 gadījumi, miruši 576 slimnieki. Kopš pandēmijas sākuma Ukrainā reģistrēti 2 878 674 Covid-19 gadījumi un 66 852 cilvēki ir gājuši bojā vīrusa dēļ.