foto: EPA/Scanpix
"Aģents X" jeb brīvprātīgi nesāpīga nāve. Par ko Nīderlandē tiesā "Pēdējās gribas sabiedrības" locekli?
Tiesas zāles skice ar aizdomās turēto Aleksu S. tiesas sēdes laikā Nīderlandē, 2021. gada 27. oktobrī.
Pasaulē
2021. gada 29. oktobris, 04:05

"Aģents X" jeb brīvprātīgi nesāpīga nāve. Par ko Nīderlandē tiesā "Pēdējās gribas sabiedrības" locekli?

Jauns.lv

Nīderlandē sākts tiesāt 28 gadus veco Aleksu S. (viņa pilnais vārds netiek atklāts), kuru apsūdz "pašnāvības pulverīša" jeb "Aģenta X" tirdzniecībā. Pirmajā tiesas dienā apsūdzības puse paziņoja, ka pēc šī pulverīša iegādāšanās miruši 33 cilvēki. Nāvi kā minimums 15 no viņiem izraisīja tieši "Aģents X", vēsta "Meduza".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aleksu S. aizturēja 2021. gada jūnijā. Viņš ir "Pēdējās gribas sabiedrības" loceklis. "Pēdējās gribas sabiedrība" tika izveidota 2013. gadā Nīderlandē. Šīs sabiedrības locekļi iestājas par brīvām tiesībām pilngadīgiem cilvēkiem viegli un nesāpīgi izdarīt pašnāvību, tajā skaitā ar svešinieku palīdzību.

Nīderlandē kopš 2002. gada ir atļauta eitanāzija un asistēta pašnāvība nedziedināmi slimiem cilvēkiem, taču izpildīt to drīkst tikai ārsti, ievērojot stingrus noteikumus. Ja izdarīt pašnāvību palīdz parasts cilvēks, viņa darbības tiek uzskatītas par noziegumu. Par to draud sods līdz trīs gadiem cietumā.

2017. gadā "Pēdējās gribas sabiedrība" paziņoja, ka atradusi preparātu, kas der pašnāvības veikšanai. Masu medijos to nodēvēja par "pašnāvības pulverīti" jeb "Aģentu X". Tas maksā mazāk nekā desmit eiro un ļauj nomirt stundas laikā pēc tā izlietošanas neizjūtot sāpes, paziņoja sabiedrībā.

Tāpat tā brīdināja, ka informēs savus dalībniekus par šo preparātu un uzsvēra, ka neuzskata to par likumpārkāpumu. Bet vēlāk "Pēdējās gribas sabiedrība" sāka piedalīties "Aģenta X" izplatīšanā, kas 2018. gadā kļuva par iemeslu pretenzijām no Nīderlandes prokuratūras puses.

Pēc apsūdzības versijas, Alekss S. tirgoja "pulveri pašnāvībai" no 2018. līdz 2021. gadam un paspēja to pārdot ne mazāk kā 700 pircējiem. Viņš kontaktējās ar viņiem "Telegram" mesendžerī un izmantojot šifrēto pasta servisu "ProtonMail".

Zāļu deva sākotnēji maksāja 20 eiro, vēlāk Alekss S. pacēla cenu līdz 30 eiro. Tiek uzskatīts, ka viņš nopelnīja ne mazāk kā 55 tūkstošus eiro. Alekss S. pārdeva "pulverīti pašnāvībai" visiem gribētājiem, neuzdodot nekādus jautājumus.

Tiesā viņš paskaidroja, ka darīja to principiālu apsvērumu dēļ: "Katrs var rīkoties ar savu ķermeni. Mēs nevienam nepiederam un varam paši noteikt savu likteni. Viss, ko es vēlējos izdarīt, - piedāvāt iespēju palīdzēt, par ko es pats arī būtu pateicīgs."

Alekss S. nav vienīgais "Pēdējās gribas sabiedrības" dalībnieks, kurš tika aizturēts par "Aģenta X" izplatīšanu. Septembrī aizturēja sabiedrības pārstāvi Ijosu van Veiku. Bija aizdomas, ka viņš palīdzēja izdarīt pašnāvību un vadīja organizāciju, kas nodarbojās ar to pašu, bet oktobrī tika aizturēti vēl divi sabiedrības locekļi - 72 gadus veca sieviete, kura pirka "pulverīti pašnāvībai" no Aleksa S. un pārdeva to tālāk, kā arī 78 gadus vecs vīrietis.

Pēdējais no lietā figurējušajiem ir psihologs Vims van Deiks, kurš iestājās "Pēdējās gribas sabiedrībā" pēc tam, kad viņa sieva, kurai diagnosticēja leikēmiju, nevarēja pati panākt eitanāziju.

Nesen van Deiks publiski atzinās tajā, ka apgādāja ar "pulverīti pašnāvībai" vairāk nekā simts cilvēkus. Pēc viņa teikā, viņš izlēmis atzīties, lai izprovocētu publisko diskusiju par tēmu - tiesības uz pašnāvību.

"Es vēlos, lai sabiedrības neapmierinātība sasniegtu to līmeni, lai likumdevēji nevarētu to ignorēt. Man vienalga, ja mani arestēs vai ieliks cietumā. Es, velns parāvis, gribu, lai notiktu kaut kādas pārmaiņas!" paziņoja van Deiks. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās