foto: Instagram / ZUMAPRESS.com/Scanpix
Boldvina asaras un operatores pēdējais video. Kino pasaule satriekta par traģisko nelaimi filmēšanas laukumā
Halina Hačinsa un Aleks Boldvins
Pasaulē
2021. gada 22. oktobris, 15:13

Boldvina asaras un operatores pēdējais video. Kino pasaule satriekta par traģisko nelaimi filmēšanas laukumā

Jauns.lv

Kino pasauli satriecis Ņūmeksikas štatā ASV filmēšanas laukumā notikušais traģiskais negadījums, kad Holivudas aktieris Aleks Boldvins vesterna uzņemšanas laikā ar šaujamieroci, kas izmantots kā filmas rekvizīts, nāvējoši sašāva operatori un ievainoja vēl vienu cilvēku.

Kinovesterna "Rust" uzņemšanas laikā tika sašauti divi cilvēki - 42 gadus vecā operatore Halina Hačinsa un 48 gadus vecais režisors Džoels Souza. Boldvina preses pārstāvis sacīja, ka notikušais bijis negadījums, kurā no rekvizīta šauts ar tukšām patronām. Boldvins bijis gan filmas producents, gan aktieris.

Pēc notikušā 68 gadus vecais Boldvins redzēts, raudot un izmisīgi runājot pa telefonu. Negadījums noticis ap pulksten 13.50.

Sašautā Hačinsa ar medikopteru nekavējoties nogādāta Ņūmeksikas Universitātes slimnīcā, bet neilgi pēc ierašanās slimnīcā pasludināta par mirušu. Otrs ievainotais - režisors Souza - nogādāts citā slimnīcā un šobrīd jau izrakstīts, lai gan precīzs vīrieša veselības stāvoklis medijiem nav zināms.

Tikmēr Boldvins nogādāts Santafē detektīvu birojā, kur nopratināts. Viņš netika arestēts un vēlāk atbrīvots bez apsūdzībām, lai gan izmeklēšana joprojām turpinās.

Policija notikušo komentē skopi

Policija ir atklājusi vien dažas detaļas par šaušanu, norādot, ka no ieroča raidīts šāviņš, kas trāpījis Hačinsai un Souzam, bet nav skaidrs, kāda veida šāviņš tas bijis un kā tas ielādēts ierocī.

Santafēras šerifa birojs paziņojis, ka ar ieroci izšauts filmas ainas laikā, kas tikusi vai nu filmēta, vai izmēģināta. Nav precīzi zināms, kā ierocis tika izšauts - nejauši vai ar nodomu. Nav arī zināms, vai ierocī bijusi īsta lode vai šaujampulveris, kuru izšaujot, tas, iespējams, sev līdzi aizrāvis kādus nāvējošus būvgružus vai drupas.

Pēc nelaimes gadījuma filmēšana apturēta "uz nenoteiktu laiku", sacīts filmas uzņemšanas komandas paziņojumā, kurā teikts, ka "šodienas traģēdija ir pilnībā sagrāvusi filmas dalībniekus un komandu".

Kas bija mirusī operatore Hačinsa?

Kā raksta ārvalstu mediji, bojāgājusī Halina Hačinsa ir dzimusi un uzaugusi Ukrainā. Viņa studējusi žurnālistiku un strādājusi pie "britu dokumentālo filmu veidošanas Eiropā". 

Vēlāk viņa pārcēlusies uz Losandželosu, kur mainījusi karjeru, kļūstot par kinooperatori. No 2013. līdz 2015. gadam viņa studējusi tēlotājmākslu Amerikas Filmu institūta konservatorijā.

Informācija sociālajos tīklos liecina, ka ap to laiku viņa pasaulē laidusi dēlu. Hačinsas vīrs ir Losandželosā strādājošs advokāts Metjū Hačinss.

Halina Hačinsa tika uzskatīta par vienu no Holivudas uzlecošajām zvaigznēm - Amerikas Kinematogrāfistu biedrības izdotais žurnāls "American Cinematographer" 2019. gadā Hačinsu pieminēja kā vienu no kinematogrāfistēm, kuras veikumus vērts noskatīties.

Patika filmēt vesternu, jo varēja jāt ar zirgu

Vien pāris dienu pirms traģiskā negadījuma operatore Hačinsa sociālajā vietnē "Instagram" publicēja video no filmēšanas laukuma.

"Viena no vesternu filmēšanas priekšrocībām ir tā, ka brīvajās dienās var jāt ar zirgiem," pie video, kurā redzama zirga mugurā, rakstījusi Hačinsa.

Sievietes "Instagram" profilā atrodama arī šķietami visas vesterna filmēšanas komandas kopbilde, kurā viņa redzama, stāvot aiz filmas producenta un aktiera Aleka Boldvina.

Kino pasaule satriekta par notikušo

Kinoļaudis sociālajos tīklos paudušas šoku un līdzjūtību par notikušo.

Amerikāņu kinorežisors Džeimss Ganns: "Manas lielākās bailes ir no tā, ka kāds manas filmēšanas laikā varētu tikt nāvējoši ievainots. Es lūdzu, lai tas nekad nenotiktu. Izsaku līdzjūtību visiem, kurus ietekmējusi traģēdija "Rust" filmēšanas laukumā, īpaši Halinai Hačinsai un viņas ģimenei."

Lielbritānijā dzimušais amerikāņu aktieris un filmu veidotājs Alekss Vinters: "Dziļākā līdzjūtība Halinas Hačinsas ģimenei un draugiem. Komandai filmēšanas laukumā nekad nevajadzētu justies nedroši, bet ja tā notiek, vienmēr jābūt skaidram iemeslam."

Amerikāņu aktieris Džozefs Manganiello: "Esmu šokā. Neticami talantīgs un lielisks cilvēks. Es nespēju noticēt, ka kas tāds noticis mūsu laikos... šāviens no rekvizīta ieroča nogalina filmēšanas komandas biedru? Kas par briesmīgu traģēdiju."

Amerikāņu filmu veidotājs Maiks Flanagans: "Mana sirds lūst, domājot par Halinas Hačinsas draugiem un ģimene - šī ir šausmīgas un nomācošas ziņas."

Pēc traģēdijas nav skaidrs, kā un vai "Rust" uzņemšana tiks turpināta.

Boldvins filmā tēlo cilvēku ārpus likuma Hārlendu Rastu, kura mazdēls ir notiesāts par slepkavību un kurš sāk bēguļot kopā ar mazdēlu, kuram piespriests nāvessods pakarot.

Filmēšanas laukumos parasti ir stingri noteikumi attiecībā uz šaujamieročiem rekvizītiem, taču negadījumi notiek, un viens no zināmākajiem ir kaujas mākslu leģendas Brūsa Lī dēla Brendona Lī bojāeja filmas "The Crow" veidošanas laikā, kad uz viņu tika izšauts no ieroča, kuram bija jābūt pielādētam ar tukšām patronām.

Līdzjūtību Hačinsas tuviniekiem un ievainotajam Souzam izteikusi arī Brendona Lī māsa, kura brāļa piemiņai vada oficiālo Brendona Lī "Twitter" lapu.