Pasaulē
2021. gada 23. septembris, 20:52

Navaļnijs: "Google" un "Apple" rīkojušies kā Putina "līdzdalībnieki"

Jauns.lv / LETA

Ieslodzījumā esošais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ceturtdien apsūdzējis ASV tehnoloģiju lieluzņēmumus "Google" un "Apple", ka tie, bloķējot tā dēvētās gudrās balsošanas lietotnes, darbojušies kā autoritārā prezidenta Vladimira Putina "līdzdalībnieki".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ja mani kaut kas ir pārsteidzis beidzamajās vēlēšanās, tas nebija tas, kā Putins viltoja rezultātus, bet tas, cik paklausīgi lielie tehnoloģiju uzņēmumi pārtapa viņa līdzdalībniekos," tviterī atzinis Navaļnijs.

Kā ziņots, ar Navaļniju saistītās organizācijas pirms Krievijas Valsts domes vēlēšanām tika pasludinātas par "ekstrēmistiskām", tādējādi liedzot jebkuram to pārstāvim pašam kandidēt vēlēšanās. Izmantojot dažādus citus līdzekļus, kandidēšana tika liegta arī vairumam citu vērā ņemamo opozīcijas pārstāvju.

Tāpēc Navaļnija līdzgaitnieki izvērsa "gudrās balsošanas" kampaņu, aicinot vienmandāta vēlēšanu apgabalos neatkarīgi no ideoloģijas balsot par jebkuru kandidātu, kam ir vislielākās cerības pārspēt "Vienotās Krievijas" kandidātu.

Taču ASV tehnoloģiju giganti "Google" un "Aple", piekāpjoties Krievijas varasiestāžu prasībām, pagājušajā piektdienā izņēma no saviem veikaliem Navaļnija lietotni. Balsošanas pēdējā dienā "Google" bloķēja "gudrās balsošanas" materiālus arī "Google Docs" un "YouTube".

Navaļnija līdzgaitnieki uzņēmumus apsūdzējuši par "cenzūru", kamēr pats opozīcijas līderis paziņojis, ka to vadībā atrodas "gļēvi un alkatīgi" cilvēki.

"Viņi mums stāsta par pasaules uzlabošanu, taču iekšienē viņi ir meļi un liekuļi," uzsvēris Navaļnijs.

Viņš izteicies, ka ļoti vīlies arī Pāvelā Durovā, no kuram piederošās lietotnes "Telegram" arī pazudis "gudrās balsošanas" robots.

Tikmēr Kremlis tehnoloģiju lieluzņēmumu rīcību novērtējis atzinīgi, norādot, ka tie rīkojušies saskaņā ar Krievijas likumu "burtu un garu".

Kā ziņots, neskatoties uz ievērojamu popularitātes kritumu, Krievijas Valsts domes vēlēšanās uzvarējusi valdošā partija "Vienotā Krievija", atkal iegūstot konstitucionālo vairākumu. Opozīcija apsūdzējusi varasiestādes vēlēšanu rezultātu masveida viltošanā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās