Pasaulē
2021. gada 24. augusts, 14:36

Talibi nolaupījuši un nogalinājuši Afganistānā iemīļotu komiķi; viņš turpinājis jokot pat pirms nāves

Jauns.lv

Internetā atrodams video, kurā redzami Afganistānā iemīļotā komiķa Nacara Muhameda (saukts arī par Kaša Zavan) pēdējie dzīves mirkļi - viņu nolaupījuši un vēlāk nogalinājuši talibi. Bezpeļņas organizācija "Human Rights Watch" norāda, ka slepkavība pastrādāta jūlija beigās Kandaharā, mirkli pēc pilsētas krišanas talibu rokās.

Video redzams, kā Muhameds turpina uzjautrināties par talibiem, pat sēžot sagūstīts viņu automašīnā. Komiķis sēdējis pa vidu ar šaujamieročiem apbruņotiem kaujiniekiem, ik pa laikam no viņiem saņemot pļaukas.

Nacars Muhameds sabiedrībā bija kļuvis slavens ar saviem videoklipiem, kuros caur dziesmām un dejām izsmēja radikālo islāmistu grupējumu "Taliban". Daudzi video tika augšupielādēti arī populārajā video vietnē "TikTok".

Komiķis piedāvājis saviem sekotājiem ieteikt tēmas, par kurām jokot. Joki par grupējumu "Taliban" nav bijis izņēmums.

foto: Ekrānuzņēmums
Nacars Muhameds talibu ielenkumā

Saskaņā ar ziņojumiem un fotogrāfijām, pēc nolaupīšanas talibi komiķim izpildījuši nāvessodu nošaujot. Fotogrāfijās redzams, ka viņam arī pārgriezta rīkle.

Sākotnēji talibi noliedza saistību ar afgāņu zvaigznes nāvi, bet vēlāk atzina, ka abi automašīnā sēdošie vīri tiešām esot talibi, kuri atbildīgi par Muhameda nāvi. "Taliban" norādīja, ka aizdomās turētie esot arestēti un tikšot tiesāti "Taliban" tiesā.

Talibi apgalvo, ka upuris, kurš dzīvoja Kandaharā, bijis iesaistīts talibu spīdzināšanā un nogalināšanā. Viņš sagūstīts ar nolūku nogādāt "Taliban" tiesas priekšā, nevis uzreiz nogalināt. Muhameds iepriekš strādājis Afganistānas Nacionālajā policijā.

Daudzas Afganistānas sabiedrībā zināmas personas izteikušas nožēlu un paudušas sēras par komiķa Muhameda nāvi. Afganistānas viceprezidents Sarvars Danešs norādīja, ka iepļaukāt Nacaru ir tas pats, kas iepļaukāt visu Afganistānas tautu.

Zināms, ka talibi pēc Kabulas ieņemšanas sākotnēji apgalvoja, ka vēlas veidot miermīlīgas attiecības ar citām valstīm un ka sieviešu tiesības tiks ievērotas saskaņā ar islāma tiesībām. Talibi necentīšoties atriebties bijušajiem karavīriem un prorietumnieciskās valdības amatpersonām.

Tomēr aculiecinieki stāsta, ka islāmistu kaujinieki atklājuši uguni uz vietējiem iedzīvotājiem, kas vienā no pilsētas laukumiem skandējuši pret talibiem vērstus lozungus un mēģinājuši uzstādīt Afganistānas nacionālo karogu. Nogalināti vismaz trīs cilvēki.

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon
19

Tāpat tapis zināms, ka talibu kaujinieki, kas Afganistānā meklējuši Vācijas raidsabiedrības "Deutsche Welle"(DW) žurnālistu, vienu viņa ģimenes locekli nošāvuši, bet otru nopietni ievainojuši, pavēstīja DW.